Borderline kişilik bozukluğu nedir? Borderline kişilik bozukluğu olduğunuzu gösteren işaretler

Sürekli değişen duygu durumunuza bir anlam veremiyorsanız bir psikologa görünmenizde fayda var. Çünkü borderline kişilik bozukluğu olabilirsiniz. Genellikle ergenlik döneminde başlar ileri yaşlarda kalıcı hale gelir. Peki, borderline kişilik bozukluğu nedir? Sizler için borderline yanı sınırda yaşanan kişilik bozukluğunun belirtilerini araştırdık. İşte borderline kişilik bozukluğu olduğunuzu gösteren işaretler...

Borderline kişilik bozukluğu diğer psikolojik rahatsızlıklarla aynı belirtileri gösterdiğinden teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Bipolar ve depresyon gibi hastalıklar haftalar hatta aylarca sürer. Fakat borderline yani sınırda kişilik bozukluğu bir iki saat yoğun bir şekilde devam eder. Kaygı ve öfke gibi duyguların tetiklediği bu rahatsızlık hastanın kendine zarar vermesine kadar ilerleyebilir. Bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür. Nedeni ise kadınlarda sık değişen hormonlardan kaynaklıdır. Hasta zihnindeki duygu durumunun akışını kontrol edemez. Bu da onu ani değişen duygulara sürükler. İlişki kurdukları insanlara öyle bir bağlanırlar ki en ufak bir kırgınlıkta dünyaları başlarına yıkılmış gibi hissederler. Uzmanlar bu tarz hastalara karşı bu yüzden hassas davranılması gerektiğini vurgular. Çünkü bu insanlarda nefret ve sevgi aniden ortyaa çıkabilir. 

borderline hastaları genellikle baş ağrıları çeker

borderline hastaları genellikle baş ağrıları çeker

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN SEBEPLERİ NELERDİR? 

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler sürekli terk edilme duygusunu hisseder. İstedikleri bir durum olmayınca ya da sinirlenince krizler geçirebilir. Bu durum genellikle çocuklukta ebeveyn sevgisi eksikliği yaşamış kişilerde görülür. Çünkü çocukluk çağlarında sahiplik hissetmeyen kişiler hep bir yerlerde bir şeylerin eksik ve yanlış gittiğini düşünür. Bu herkes de aynı değildir. Hastalık her zaman anne ya da babasını kaybetmiş çocuklarda görülmez. Bazı çocuklar ise anne ve babasının kardeşine daha çok sevgi gösterdiğini düşünür ve bu hislere kapılabilir. Borderline kişi ya bir kişiyi çok sever ya da sürekli farklı insanlar çevresinde görmek ister. Düzensiz bir sosyal çevresi olan borderlineler güvensizlik duygusu oluştururken bir diğer borderline hastası ise tek kişiye bağlanarak kimseye güvenmez. Tüm bu farklı ayrıntılar kişilerin bilinçaltına yerleştirdikleri kodlarla ortaya çıkar. 

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU GENELLİKLE ERGENLİK ÇAĞDA ORTAYA ÇIKAR

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU GENELLİKLE ERGENLİK ÇAĞDA ORTAYA ÇIKAR

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLDUĞUNUZU GÖSTEREN İŞARETLER

- Zihin duygu akışını kontrol edemediğinden duygularda ani yükselmeler ve inişler meydana gelir.

- Bir anda kişi kendini her şeyden soyutlarken belli bir dönem tamamen sosyal görünür. 

- Kalabalık ortamlara girmeyi sever fakat en fazla bir saat kalır. Çünkü bir süre sonra ortamda beğenilmeme korkusu yaşayarak kaçmak ister.

- Ani değişen duygular aile, arkadaş ve çevreye karşı davranışlarını da etkiler. Çok güvenip ve sevdiği kişiye birden güvensizlik hissetmeye başlar. Bu hastaların korktukları tek durum terkedilmektir. 

- Hasta birden bire kendini alışveriş yaparken ya da araba kullanırken bulabilir.

- Beyindeki sinirler hasara uğradığından bu hastalar bir süre sonra gerçeklik algısını yitirirler.

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLANLAR SÜREKLİ PANİKLİ VE TEDİRGİN BİR RUH HALİNE SAHİPTİR

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLANLAR SÜREKLİ PANİKLİ VE TEDİRGİN BİR RUH HALİNE SAHİPTİR

BORDERLİNE TEDAVİSİ VAR MIDIR? 

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişileri uzman doktor hayata kazandırmak için grup terapileri uygular. Ancak bu tedavi ile hasta zihinsel olarak toparlanmadığında uzman doktor ağır vakalı psikolojik tedavi gören kişilere yapılan bilişsel davranış terapisini dener. Hastanın intihar teşebbüsünde bulunmaması içinde doktor bazı sakinleştirici ilaçlar verir.

Misk otu nedir? Misk otu nasıl kullanılır? Misk otunun faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Misk otu nedir? Misk otu nasıl kullanılır? Misk otunun faydaları nelerdir?
Vatka nedir? Yeni sezon vatkalı tişört modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Vatka nedir? Yeni sezon vatkalı tişört modelleri

BİR YORUM YAPIN 0