Misk otu nedir? Misk otu nasıl kullanılır? Misk otunun faydaları nelerdir?

Hoş kokusuyla insanı etkisi altına alan misk otunu genellikle esans yağı çıkartılarak kullanılır. Ancak yüzyıllardır kullanılan bu ot, özellikle sinirleri yatıştırmada etkilidir. Çay olarak da tüketilen misk otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. A vitamini bakımından zengin olan misk otu, çok yıllık bir bitkidir. Peki misk otu nedir? Misk otu nasıl kullanılır? Misk otunun faydaları nelerdir?

misk otu dere kenarlarında yetişir

misk otu dere kenarlarında yetişir
Köken olarak Asya Kıtasında bulunan misk otu bilim literatüründe Artemisia vulgaris türüne girer. Ülkemizde misk otu olarak bilinir. Ancak diğer ülkelerde çok farklı isimlerle adlandırılır. Pelin otu, ayvadana, filişkin, bostan karanfili ve amber çiçeği gibi isimlerle de adlandırılır. Yılık bir bitki olmasının özelliği de bu bitki soğuk havalarda bile kolayca etkilenmez. İlk başlarda içindeki esans yağ çıkartılarak kullanılan misk otu daha sonra yaprakları kurutularak çayı da yapılmıştır. Ayrıca baharat olarak salata ve yemeklere de eklenir. Özellikle Avrupa kültüründe kaz ya da ördek yemeklerinde geleneksel olarak kullanılır. Hoş bir kokusu olmasına rağmen tüketildiğinde bazı insanlara tadı acı gelebilir. Yaprakları ve çiçekleri her alanda kullanılan miskin kökü kesinlikle kullanılmaz. Tarihsel bir geçmişi olan misk otu bahçelerde veya süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Orman altlarında ve der kenarlarında kendiliğinden yetişir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. her besinde ya da bitki de olduğu gibi misk otu da aşırı tüketildiğinde zarar verebilir.

misk otunun çiçeklenmiş hali

misk otunun çiçeklenmiş hali

MİSK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Misk otu eski çağlardan beri en çok uyku bozukluğu, sinir yatıştırması gibi rahatsızlıklar sırasında kullanılmıştır. Sinir hücrelerini yenileyen misk otu, beynin konsantre gücünü artırır. İleri yaşlarda görüle ihtimali olan unutkanlık hastalığının riskini azaltır. 

- Düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı yaşanan sindirim sistemi hastalıklarına da fayda sağlar. Özellikle hazımsızlığı gidererek mideyi rahatlatan misk otu, bağırsaklarında işlevselliğini artırarak gaz sıkışması gibi sıklıkla yaşanan sağlık sorununda giderir.

misk otu sinirleri yatıştırır

misk otu sinirleri yatıştırır

- Adet dönemlerindeki sancı ve kas kasılmalarının şiddetini azaltarak doğal ağrı kesici olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra adeti söktürerek tüm rahimin temizlenmesini sağlar. 

- Mevsim geçişlerinde artan üst solunum yolları hastalıklarının neden olduğu balgamı söker. Kuru öksürüğü kısa sürede giderir. Boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

- Bağışıklık sistemindeki antikorları güçlendirerek vücut direncini artırır. Ayrıca kemik ve kas yapısını da güçlendirir. Vücudun toksin biriktirmesini önler. İdrar yoluyla hepsini atar. 
Bu sırada böbrek ve mesanede de kum taş oluşumunun önüne geçer.



MİSK OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Güçlü bir toksin atıcı olduğundan hamile ve emziren kadınların tüketmesi zararlıdır. Aşırı kullanıldığında baş ağrısına neden olabilir. Papatya, çuha çiçeği ve benzeri bitkilere alerjisi olanlar kullanması sakıncalıdır. Aynı alerjen etkiyi verebilir. Ayrıcak Kereviz ve havuca karşı alerjisi bulunanlar da misk otu tüketmemelidir.

 Borderline kişilik bozukluğu nedir? Borderline kişilik bozukluğu olduğunuzu gösteren işaretler

İLİŞKİLİ HABER

Borderline kişilik bozukluğu nedir? Borderline kişilik bozukluğu olduğunuzu gösteren işaretler
Sabah aç karna tatlı yemek kilo aldırır mı? Tatlı yedikten sonra ne yapılmalı, nasıl eritilir?

İLİŞKİLİ HABER

Sabah aç karna tatlı yemek kilo aldırır mı? Tatlı yedikten sonra ne yapılmalı, nasıl eritilir?

BİR YORUM YAPIN 0