Kandaki iltihabı temizleyen dut kürü! Dutun faydaları nelerdir? Dut nasıl tüketilir?

Kandaki iltihap oranı artıkça ciddi hastalıkların yaşanmasına davetiye çıkartır. Bunun için uzmanlar sağlıklı beslenmenin özellikle de iltihap temizleyen besinlerin tüketilmesini öneriyor. Dut bu besinlerin başında gelir. Eski çağlardan beridir tüketilen dut hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Birden fazla çeşidi olan dut bağışıklık için vazgeçilmezdir. Peki Dutun faydaları nelerdir?

Bilim literatüründe Moraceae olarak bilinen dut Morus ağaç türlerinde yetişir. Anavatanı Çin olan dut, ipek böcekleri için vazgeçilmez bir evdir. Silindirik gövdeye sahip olan dut ağacı iri iri yapraklara sahiptir. Yüzyıllar boyunca şifa amaçlı dutu ağacının hm yaprakları hem de meyveleri kullanıldı. Nisan aylarında çiçek vermeye başlayan dut ağacı, Mayıs ayında meyveleri çıkar. Kabuklu olamayan dut meyveleri oldukça hassastır. Bu yüzden dalından toplanır toplanmaz tüketilmelidir. Bunun yanı sıra buzdolabı gibi alanlarda en fazla  2 gün muhafaza edilebilir. A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan dut, bağışıklık sistemini güçlendirmede fayda sağlar. Kan yapıcı olan dut özellikle kansızlık gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. Hem meyvesi hem yaprakları faydalıdır. Kara ve beyaz dut olmak üzere iki çeşidi vardır. Dut ayrıca kurutularak da tüketilir. Pestil yapımında ham madde olarak kullanılır. Yüksek oranda antioksidan madde içerir. 

Anemi (Kansızlık) nedir? Sürekli halsizlik kansızlığa işaret! Kansızlığa iyi gelen besinler...İLİŞKİLİ HABERAnemi (Kansızlık) nedir? Sürekli halsizlik kansızlığa işaret! Kansızlığa iyi gelen besinler...

dut güçlü bir antioksidandır

dut güçlü bir antioksidandır

BİLİNEN DUT ÇEŞİTLERİ!

Ticarette yüksek oranda kullanılan dut meyvesinin birden fazla çeşidi vardır. Her yörede yetiştirilen dut o yörenin ismini alır. Bunun dışında herhangi özel bir isimi yoktur. Afrika dutu, Himalaya dutu, ıhlamur yapraklı dut, Teksas dutu, Çin dutu ve Moğol dutu olarak adlandırılır. Ülkemizde ise kırmızı, siyah ya da beyaz dut olarak bilinir. 

DUTUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Güçlü antioksidan içeren dut hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede de kanser riskini azaltır.
     
  • Kan basıncı vücut sağlığını etkileyen durumlardan biridir. Aniden yükselmesi ya da düşmesi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bunu önlemek için uzmanlar dutu önerir. 
     
  • Duttan elde edilen pestil özellikle kan yapıcıdır. Kan hücrelerinin sayısını artıran dut, kansızlık hastalığının önlemenin yanı sıra kronik yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarını da ortadan kaldırır. Ayrıca Çin'de yapılan bir araştırmada kanı iltihaplardan arındırdığı da tespit edilmiştir. 
     
  • C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir.
     
  • Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar. Karaciğerin fonksiyonlarını düzenleyen dut, ciltteki dermis tabakasındaki hücrelerin de güçlenmesini destekler. Bunun sayesinde cilt uzun süre genç kalır.

dut meyvesi kandaki iltihabı temizler

dut meyvesi kandaki iltihabı temizler

DUT YAPRAĞININ FAYDASI NEDİR?

Kalsiyum, demir, protein ve yüksek miktarda antioksidan barındıran dut yaprakları idrar söktürmede etkili doğal bir ilaçtır. Ayrıca şekerin kana karışmasını sağlar. Kurutulan dut yaprakları çay gibi demlenerek tüketilir. Bu çay mide ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Sindirimi kolaylaştıran dut yaprağı, kilo vermede de etkilidir. Dut yaprakları asla suya eklenip kaynatılmaz. Kaynatılan suya eklenerek demlenmesi beklenir.

Karadut lekesi nasıl çıkar? Dut lekesi nasıl temizlenir Dut lekesi elden nasıl çıkarİLİŞKİLİ HABERKaradut lekesi nasıl çıkar? Dut lekesi nasıl temizlenir Dut lekesi elden nasıl çıkar

dut kurutularak da tüketilebilir

dut kurutularak da tüketilebilir

KANA İLTİHABIN KARIŞTIĞINI NASIL ANLARIZ?

Halk arasında kan iltihabı olarak bilinen hastalığın bilim literatüründeki adı CPR yükselmesidir. İlerleyen zamanlarda artan bu madde kan zehirlenmesine hatta ölüme bile yol açabilir. 

- Nabzın yükselmesi,

- İdrarın azalması,

- Nefes alıp vermede zorlanma,

- Kalp ritminde bozukluk,

- Bilincin kaybolması sonucu hastanın sayıklaması,

- Vücut ısısının normalin iki karına çıkması gibi durumlar kandaki CPR'nin yükseldiğinin belirtisidir. 

KANDAKİ İLTİHABI TEMİZLEYEN DUT KÜRÜ!

Kanı temizleyen en etkili besinlerden biri beyaz duttur. Kan da yükselen Chemical Reaktif Protein miktarını düşürülmesinde yardımcı olan beyaz duttun kurusunun 500 gramını 5 bardak klorsuz suda 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra ılımaya bıraktığınız duttun suyunu 25 gün boyunca bir bardak tüketiniz.

BİR YORUM YAPIN 0