Yüksek ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir? Evde ateş düşürme yolları...

Genellikle üst solunum yolları hastalıklarına bağlı görülen ateşlenme, hakkında merak edilenlerin hepsini sizler için araştırdık. Aniden yükselen vücut sıcaklığı kişinin hastalanmasına yol açar. Son günlerde artan korona virüsü nedeniyle uzmanlar hastaların öncelikle ateşlenme seviyesine bakmaları konusunda uyarıyor. Peki ateşlenmeye neden olan durumlar nelerdir?

Vücut sıcaklığının normal seviyesinden 2 kat daha fazla olmasına yüksek ateş denir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en yaygın durum vücudumuza giren enfeksiyonlu hücrelerle savaşan bağışıklık sisteminin gösterdiği bir tepkimedir. Bağışıklık sistemi vücudun ısısını artırarak enfeksiyonlara savaşmaya çalışır ancak bu durum vücuttaki birçok organa zarar verir. Bu yüzden vücut ısısının hemen dengelenmesi gerekir. Aksi halde ateşlenmeye bağlı sinir hücrelerinin sayısı azalır. Beyne yeterli miktarda gitmeyen sinyal sonucu vücut hareketleri sağlanmaz. Ayrıca beyin sinir hücreleri öldüğünden hastanın havale geçirme olasılığı artar. Ciddi kayıplara neden olan havale özellikle kalıcı zihinsel rahatsızlıklarına neden olur. İnsan vücudunun en normal sıcaklığı 36-37 C arasındadır. Bunun düşüklüğü de yüksekliği de hastalıkların habercisidir. Son günlerde -korona virüsü belirtileri arasında olan ateşlenme konusunda hemen herkes arama yapmaktadır. Ancak diğer hastalıklara nazaran ateşlenme bu süreçte daha fazladır. Aniden çıkan ateş, vücudun genel sağlık sistemini bozar. Direnci azalan vücut, hastalığı atlatmada zorlanır. 

ateşlenme

ateşlenme

Yüksek ateş seviyeleri;

- Kulak ölçümü: 39 C ve 45 C arası

- Ağızdan ölçüm: 38,7 C civarında

- Koltuk altı ölçümü: 38 C 

ATEŞLENMEYE NEDEN OLAN DURUMLAR NELERDİR?

- Üst solunum yolu ile vücuda giren virüsler,

- Bazı gıdaların vücuttaki zararlı bakterileri artırması,

- Kadınların ay dönümlerinde yaşadıkları adet süreci

- Kanın pıhtılaşmasına destekleyen trombosit seviyesinin az ay da fazla olması,

- Bağırsak florasanlarının seviyesinin yükselmesi sonucu yaşanan bağırsak iltihabı hastalığı,

- Kanser hücrelerinin çoğalması,

- Vücutta artan proteinler bağışıklık sistemindeki antikorları artırır bu da vücutta ani ateşlenmeye sebep olur

- Güneş çarpması gibi durumlar yüksek ateşin ortaya çıkmasına neden olur.

ateşlenme belirtileri

ateşlenme belirtileri

YÜKSEK ATEŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateşe bağlı vücudun sıvı oranı azalır. Bunun sonucunda da vücutta bazı komplikasyonlara neden olur. Kişinin bünyesine göre değişen bu belirtileri şöyle sıralanmaktadır. Vücudun kızarması, mide kasılmalarına bağlı iştah kaybı, kemik yapısının zayıflamasına bağlı güçsüzlük, halsizlik, bayılma, kalbin hızlı çarpası, tansiyonun yükselmesinin yanı sıra titreme, üşüme ve ürperme gibi durumlarla kendini gösterir.

yüksek ateş

yüksek ateş

YÜKSEK ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Belirtiler kendini gösterir göstermez bir doktora görülmelidir. Çünkü ihmal edildikçe ciddi beyin hasarlarına neden olabilir. Uzman doktorlar genellikle ilaçlı serumlarla bağışıklığı güçlendirmeye çalışır. Evde ise yaşanan vücut sıvı kaybını önlemek için çorba, su ya da meyve suyu tüketilmelidir. Hastaya ılık su ile duş aldırılıp oda ısısı normal olan bir yerde istirahata bırakılmalıdır. Soğuk suyun içerisine soda, limon koyup karıştırılmalı bu karışıma da temiz bir tülbenti ya da havlu ıslatılarak hastanın koltuk altı alnı ve ensesine koyulmalıdır.

ateş düşürme

ateş düşürme

HANGİ BESİNLER ATEŞİ DÜŞÜRÜR?

- Likopen bakımından zengin olan kırmızı ve mor renkli besinler

- Omega-3 yağ asitleri içeren kuruyemişler ve balıklar

- Vücut vitamin ve minerallerini dengeleyen; roka, tere ve yeşil soğan

- Elma ateş düşürmede diğer besinlere oranla en etkilisidir. 

yeşillikler ateş düşürmede etkilidir

yeşillikler ateş düşürmede etkilidir

EVDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Antibiyotik özelliğe sahip olan bazı besinler aniden çıkan ateşe birebir fayda sağlar. Vücudun direncini artırarak bağışıklığın ateşlenmeye neden olmasını önleyen besinlerden en etkilisi yoğurttur. Ateşi çıkmış kişiye bir çorba kasesi kadar yoğurt yediriniz. Daha sonra bir kabın içerisine 3 su bardağı su 2 su bardağı da elma sirkesi koyup karıştırınız. Bir havluyu suya batırıp hastanın kafasına seriniz. Bir yarım saat sonra bir bardak portakal suyu içiriniz. Bu arada hastanın ince giyinmesi gerekir. Aniden düşen ateş sonrası hemen üzeri örtülüp terlenmesi sağlanır. Çünkü düşen ateş sonrası ter bezlerinin hızlı çalışması ile vücut enfeksiyona karşı harekete geçer. Bu sırada vücudun D vitaminine ihtiyacı var. Bu yüzden portakal suyu içirilmesi önemlidir. 

Vera ne demek ve Vera isminin anlamı nedir? Vera ismi Kuran'da geçiyor mu?

İLİŞKİLİ HABER

Vera ne demek ve Vera isminin anlamı nedir? Vera ismi Kuran'da geçiyor mu?

BİR YORUM YAPIN 3

kekli pop 4 yıl önce

her 4 senede bir ağır ateş ve grip başlıyor bende geçen sene sadece giribi 12 saatte atlattım sabah başlamıştı gece dus aldım bir tane ağrı kesici içtim ve uyudum sabah uyandığımda hiç bişey olmamış gibi uyandım bir dört yıl daha benden uzak olucak yanlız istanbula gelmeden memleketimde grip olduğumda ölü gibi yüksek ateş ve havale geçiriyordum iğne olmadan kendime gelemiyordum bir ton ilaç içmeme rağmen 1 haftada zor iyleşiyordum bu anlamıyorum istanbulda 1 günde hiç bir şeyim kalmıyor sebeb ne olabilir genetik yapımı yoksa bedenin ortama uyum sağlamasımı

Toplam 1 beğeni

Beyza 1 yıl önce

Aslında memleketiniz köy gibi bir yerse yediğimiz besinlerden de kaynaklı olabiliyor. Örneğin benim memleketim köy gibi bir yer ve biz sebzemizi meyvemizi hep bahçeden alır yeriz. Vücudumuzda ortama biraz ayak uyduramadığından dolayı hastalandığımızda ağır tepkiler veriyor.

Toplam 0 Beğeni

Jelibon 4 yıl önce

Ayrılıkla alakalı bi durum olabilir. Memlekette kalmak isteyip de kalamadığınız için veya da istanbula dönmek sizi mutlu ediyorsa dönmeden hemen önce bu problem biteceğini bildiğiniz için vücudunuz tepki veriyor olabilir.

Toplam 0 Beğeni