Kabızlık nedir ve neden olur? Kabızlığı bitiren doğal kür önerileri...

Bağırsakların çeşitli sebeplerden ötürü yavaşlaması ile yaşanan kabızlık hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. En sık yaşanan sindirim hastalıklarından biri olan kabızlık özellikle kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasıyla artar. Kilo alımına ayrıca daha farklı hastalıklara sebebiyet verir. Peki kabızlık nedir ve neden olur? Kabızlığı bitiren doğal kür önerileri nelerdir?

Bilimde konstipasyon olarak geçen kabızlık bazı nedenlerden dolayı bağırsak fonksiyonlarının yavaşlaması ile yaşanır. Dışkının dışarı çıkma esnasında zorlanma ve ağrı çekme gibi durumlarla kendini gösterir. Bağırsak bozukluğu hastalıklarından en yaygını olan kabızlığı yeme bozukluğu ya da bazı beslenme alışkanlıkları tetikler. Uzun süre ya da sık sık yaşanılan kabızlık ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Özellikle kabızlık esnasında yaşanan kanlanma, karın ağrısı ve kilo kaybı durumları bu sorunların habercisidir. Kabızlığa genellikle muz, pirinç lapası, makarna ev fast food yiyecekleri neden olur. Aşırı ciddi hale gelen kabızlığa lavma denilen uygulama yapılır. Makattan yapılan bu uygulamada bağırsaklardaki sıvı oranını artırıp dışkılamanın daha kolay olması sağlanır. Aksi halde sık sık kabızlık bağırsaklardaki hücre yapısını bozduğundan kansere bile yol açabilir. Ancak hafif kabızlık sorunları evde doğal yöntemlerle geçebilir. Bunlardan en etkilisi diyet lif kaynağı yüksek olan kayısı tüketimidir. Daha sonra yeşil çay gelir. Uzmanlar evde doğal yöntem uygulamadan bir uzmana başvurulması önerilir. 

kabızlık nedir

kabızlık nedir

KABIZLIK NEDEN OLUR?

  • - Katı gıdalarda yüksek oranda bulunan yağ ve karbonhidrat
  • - Çok fazla inek sütü ve inek sütünden yapılan ürünler tüketmek
  • - Uzun süreli hareketsiz kalma 
  • - Ruhsal sorunlardaki artışın sinir sistemini olumsuz etkilemesi
  • - Aşırı yemek tüketimi
  • - Bazı ilaçların içerdiği yüksek miktarda alüminyum ve kalsiyum maddeleri
  • - Bağırsaklardaki iltihap oranının artması
  • - Croh, depresyon, anksiyete, alzheimer ve parkinson hastalıkları
  • - Hormonal dengesizlik
  • - Dışkılama kısmındaki kaslarda yaşanan rahatsızlıklar
  • - Gelen tuvaleti sürekli erteleme gibi durumlar kabızlığa yol açar.

kabızlık belirtileri

kabızlık belirtileri

KAÇ ÇEŞİT KABIZLIK VARDIR?

İki tür kabızlık vardır. Bunlar zamanına ve belirtilerine göre değişir. Kronik olan kabızlık yani sürekli yaşanan kabızlık en az 3 en fazla 6 ay görülür. Bu rahatsızlık genellikle 30 yaş sonrasında yaşama sıklığı artar. Belirtiler sürekli yaşanır. Ancak akut kabızlık hızla gelişir. Belli dönemlerde görülür. Örneğin kış aylarında bu rahatsızlık sıklıkla görülür. Nedeni ise hareketsiz yaşamdır.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Tuvalet geldiği hale dışkılamamanın yapılamaması

- Tuvalet esnasında makatta zorlanma ve ağrı

- Sık sık kasılma yaşanmasına rağmen çok az miktarda yapılması

kabızlık tuvalet sırasında ağrıya neden olur

kabızlık tuvalet sırasında ağrıya neden olur

KABIZLIK NASIL GEÇER?

- Gün içerisinde su tüketimini artırma

- Beslenmede lif oranı yüksek besinler tüketerek

- Kafein içeren içecekleri azaltarak

- Ağız içindeki lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutularak

- Gelen tuvaleti ertelemeden yapma

- Süt ve süt ürünlerinin oranı azaltılarak

kabızlık nasıl geçer

kabızlık nasıl geçer

İŞTE KABIZLIĞA İYİ GELEN DOĞAL YÖNTEMLER

PORTAKAL KÜRÜ

15 portakal yaprağını iyice kaynatınız. Süzdükten sonra bir gün boyunca dillenmesi için buzdolabına koyunuz. Her sabah yemek yemeden bir bardak tüketiniz. Kabızlık rahatsızlığı bitene kadar bu karışımı tüketebilirsiniz.

PIRASA VE ZEYTİNYAĞI KÜRÜ

3 adet pırasayı kesiniz 4 su bardağı su ile kaynatınız. Ardından yarım çay bardağı zeytinyağı koyup 5 dakika daha pişirip tüketebilirsiniz.

KABIZLIĞI ÖNLEYEN SİRKE TARİFİ

Dr. Feridun Kunak programında kabızlık için en doğal kürün yapılışını seyircilerle paylaştı. Kunak, ayrıca nasıl kullanılması gerektiğini de belirti. 

BİR YORUM YAPIN 0