Balık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...

Omega-3 yağ asidi bakımından en zengin besin olan balık özellikle beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Bu yüzden uzmanlar haftada 1 ya da 2 defa düzenli tüketilmesini öneriyor. Aynı zamanda bağışıklık sitemine de inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle virüs ve bakterilere karşı güçlenmesini destekler. Saç dökülmesinden cilt sorunlarına kadar birçok hastalığa inanılmaz faydaları vardır.

Deniz canlıları arasında insan sağlığına inanılmaz faydası olan balık, hemen hemen dünyanın yaratılışından beri doğada bulunmaktadır. Ciddi bir geçim kaynağı olan balık özellikle kayadan uzak suyu çok olan insanlar için aynı zamanda güçlü bir besindir. Günümüze kadar milyon defa değişen balığın milyonlarca çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri yarısı insan sağlığı için tehdit oluştururken yarısı ile olumlu destek sağlar. Özellikle omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan balık vücut gelişiminin olmazsa olmazlarındandır. İlk insandan beri tüketilen balığın en çok tüketim alanı Norveç ve Asya ülkeleridir. Bu ülkelerde yaşayan insanlar çiğ halde bile balık tüketiyor.

Beyni güçlendirdiği bilinen balık ülkemizde ise kızartılarak ya da mangalı yapılarak tüketilir. Yapılan araştırmalarda insan sağlığının ihtiyacı olan omega-3 yağ asidini tek seferde karşılayabilecek en etkili besindir. İnsan vücudu omega-3 yağ asidi üretmez. bu yüzden dışarıdan takviyeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç anne karnında başlar. Bu yüzden uzmanlar hamile kadınların aksatmadan tüketmesini tavsiye eder. Ancak bu besininde tüketilme oranı vardır. Aksi halde ihtiyaçtan fazla protein alan bağışıklık sitemi antikor üreterek alerjik reaksiyona sebebiyet verir. 

Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?İLİŞKİLİ HABERPalamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

her balık çeşidinde yüksek miktarda omega3 yağ asidi bulunuyor

her balık çeşidinde yüksek miktarda omega3 yağ asidi bulunuyor

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

  • En yaygın faydası zeka gelişimini desteklemesidir. İçeriği yağ asidi beyindeki deforme hücrelerini azaltarak beynin depolama bölümünü kuvvetlendirir. 
     
  • Kötü kolesterol oranının düşürerek iyi kolesterolü yükseltir. Kanda bulunan serbest yağları da düşürerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Böylece kalbin kanı daha iyi pompalamasını destekler. 
     
  • Kılçığı yenilebilen balık kalsiyum bakımından en zengin balık türleridir. Kemik gelişiminde de etkili olan kalsiyum miktarını vücudumuzda dengelemek için uzmanlar haftada en az 3 gün balık yemeği tüketmeyi öneriyor. 
     
  • Hayvansal yağların aksine doymuş yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar gözümüzdeki sarı noktanın görme işlevini artırır. Aynı zamanda göz hastalıkları riskini azaltır. Bunun nedeni de omega-3 yağ asitleri zararlı hücreleri yok ederek genç hücrelerin sayısını hem korur hem artırır.
     
  • Özellikle kış aylarında bolca tüketmemiz gereken balık üst solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarına karşı vücut direncini artırır. Yapılan araştırmalarda balık bağışıklık sitemini de güçlendirerek kansere hücrelerini azaltır. 

Kansızlığı engelleyen mucize besin: Uskumru balığının faydaları nelerdir? İLİŞKİLİ HABERKansızlığı engelleyen mucize besin: Uskumru balığının faydaları nelerdir?

balığın bağışıklık sistemine etkileri

balığın bağışıklık sistemine etkileri

BALIĞIN BAĞIŞIKLIĞA ETKİLERİ!

Yaklaşık 5 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemesinden korunmanın en sağlıklı yolu vücut direncini güçlendirmektir. Bağışıklığı ve akciğerleri sağlıklı olan kişilerin bu hastalığı daha hafif seyirlerle atlatıyor. Bağışıklığı güçlendirmenin en temel noktasında beslenme alışkanlığıdır. Dünya Sağlık Örgüt'nünde verilerine göre bağışıklığı güçlendirmede etkili maddeler ise protein, kalsiyum, B vitamini kompleksi, A vitamini ve Omega-3 yağ asitleridir. Bütün bu maddeleri barındıran nadir besinlerden biri ise balıktır. Balık sadece koronavirüsü değil tüm hastalıklara karşı vücut direncini artıran bir besindir. Hücrelerin yapısını koruyarak kanser hastalıklarının oluşmasının önüne geçer. Kardiyovasküler sistemi yenileyerek herhangi bir kalp ve damar hastalığının ortaya çıkmasını önler. Metabolizmayı düzenler. Omega-3 yağ asidi yani en faydalı olan yağı doğal yolla vücudun almasını sağlar. 

Lüfer balığının faydaları nelerdir? Lüfer balığı nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERLüfer balığının faydaları nelerdir? Lüfer balığı nasıl tüketilir?

HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR?

Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir. Vücudun ihtiyacı olan E vitamini sağlayarak cilt ve saç sağlığına olumlu etki sağlar. Özellikle yaşlanmayı geciktirerek vücudun direncini artırır.

balığın sağlığa faydası

balığın sağlığa faydası

BALIK EN SAĞLIKLI NASIL TÜKETİLİR?

Uzmanlar her ne kadar bu konuda kesin yanıt vermezse de çoğu uzmana göre en sağlıklı balık fırında kendi yağında pişendir. Onun dışında mangalda pişen balık gereğinden fazla ısıya maruz kaldığından tüm değerleri ölebilir. Aynı zamanda trans yağlarla tavada kızartılan balıkta aynı sebepten ötürü faydasını kaybeder. Taze balıkların dillendirilmesi ve tam pişirilmesi gerekir. Tam pişmeyen balıktan et yiyen bakteriler ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden balıkların tam pişmesinde fayda var. Ayrıca hem lezzetini hem sağlığını artırmak için kekik, fesleğen ve defne yaprağı gibi baharatlarla harmanlanması önerilir.

BALIKTAKİ OMEGA-3 YAĞ ASİDİNİN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

  • En etkili faydası kötü kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
     
  • Kemik ve kasların oluşma yapısını güçlendirerek romatizmal hastalıkların önüne geçer.
     
  • Kan akışını kolaylaştırarak pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığı, anevrizma gibi rahatsızlıkların yaşanmamasını sağlar. 
     
  • Hamile kalma oranını güçlendirir. Hamilelik sürecinde de düşük riskini azaltır.
     
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.
     
  • Yağ asitleri sinir hücrelerini güçlendirerek ruhsal hastalıkların önüne geçer. Uzmanlar özellikle depresyona meyilli kişilerin düzenli tüketmesini öneriyor. 
     
  • Göz hastalıkları arasında en yaygın olan sarı noktayı güçlendirerek görme kaybını engeller.

BİR YORUM YAPIN 6

temel 2 yıl önce

zam demek bu kadar yag cekme oldu mu zam yolda hele balik bizim balik ise ucarsiniz bir yere baglayin

zafer gülten 3 yıl önce

Recep beyin dediği doğru,zam yapabilmek için bahane ve fırsat arıyorlar,esnafta vicdan ,Allah korkusu diye birşey kalmamış.

Toplam 2 beğeni

Recep 4 yıl önce

Ne olur insanlara neyin faydalı olduğunu yazmayın.O şeyin fiyatı hemen yükseliyor.Bu zor günlerde bile fırsatçılık yapıyorlar.Siz nelerin zararlı olduğunu yazın.Alkol,sigara,cola ve benzeri içecekler,cips ve benzeri yiyecekler örneğin.Bunları tüketiyorsa bir insan,hergün balık yese hiç faydası yok.Diğer türlü Allah'ın yarattığı herşeyin faydası var insanlara.

Toplam 2 beğeni

Recep 4 yıl önce

Ne olur insanlara neyin faydalı olacağını yazmayın.Zira o faydalı şeyin fiyatı hemen yükseliyor.Bu zor günleri bile fırsata çevirmeye çalışıyorlar.Bunun yerine neden zararlı şeyleri yazmıyorsunuz.Alkol,sigara,cola ve benzeri içecekler,cips ve benzeri yiyecekler örneğin.Bunları tüketiyorsanız,hergün balık yeseniz faydası yok.Biraz mantıklı düşünelim.

Toplam 1 beğeni

Şahin49 5 yıl önce

Eskiden Balık Fakirin alternatif protein kaynağı idi. şimdi Lüx tüketim Hiç bir Zaman 1 Kğ Balık yarım kilo kırmızı et etmez zira içiyle beraber kırmızı etin yarı fiyatına hesapladığınızda Kırmızı etten pahalıya geliyor.

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun