Yanlış ayakkabı seçiminin neden olduğu hastalıklar

Her ayakkabının ayak yapısına uygun olmadığını biliyor muydunuz? Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ayak tabanından tutun da yürüyüşe kadar zarar veriyor. İşte yanlış ayakkabı seçiminin neden olduğu hastalıklar...

Ayaklar vücudun tüm ağırlığını taşıma görevine sahiptir. Bu nedenle de ayaklarda yaşanan her hangi bir sağlık sorunu diğer bölgelerinde hasar almasına ortam hazırlar. Gün içerisinde ayakkabılarda çok fazla kalan ayaklar nasır, egzama ve terlemeye bağlı gelişen enfeksiyonlu hastalıklara yakalanır. Bu durumda ilerleyen zamanlarda ayakların işlevsel görevini olumsuz etkiler. Aynı zamanda ayakların kendine özgü yapısı da her ayakkabıya uygun olmadığından ayak kemiklerinde sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Uzmanlar yanlış ayakkabı seçimler konusunda uyarır.

İŞTE YANLIŞ AYAKKABI SEÇİMİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

- Yüksek topuklu ayakkabıların sert kısımları topuk derisinin kalınlaşıp tahriş olmasına neden olur. Bazı kimselerde ise bu topuk kısmında bulunan kemik yapısal değişikliğe uğrar ve kemik dışa doğru çıkar.

- Aşil tendon kas sistemi çok gerildiğinde yırtılma ya da küçülme yaşar. Genellikle tam düz babetler ve aşırı yüksek topuklu ayakkabılar bu olaya neden olur. Bu yüzden uzmanlar bu tarz ayakkabılarda ortopedik bir taban olmadığı sürece kullanılmasını önermez.

- Burnu dar ayakkabılar tırnak batması ve tırnak mantarına neden olur. Özellikle düz parmaklara sahip kişiler dar uçlu ayakkabılarda uzak durmalıdır.

- Kaliteli malzemelerle üretilmemiş ayakkabılarda alerji, kemik eğrilmesi, baş parmak büyümesi gibi sağlık sorunlarına neden olur.

AYAKKABI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Taraklı ayaklar burnu düz ayakkabılar seçmelidir.

- Yüksek topuk tercih ederken 4 cm geçmemelidir.

- Parmakları üst üste olan kişiler ortopedik düzleştirici kullanarak ayakkabı tercih etmelidir. 

- Ayakkabı halı tabanlı olan ayakkabılar tercih edilmemelidir.

- Ayakkabı alırken kamaşın hava alıp almadığına dikkat edilmelidir.

- Ayağında nasır olan ya da ayağı nasır ve mantar gibi rahatsızlıklara meyilli olan kişilerin yanı sıra ayak kemiğinde sorun olan kişiler bir uzmana danışarak ayakkabı almalıdır.

- Düz taban yani tamamen yere yapışan tabanlı ayakkabılar tercih edilmemelidir.

İŞTE DR. FERİDUN KONAK'IN YANLIŞ AYAKKABI TESTİ;

Çürük diş kalp enfeksiyonuna neden oluyor

İLİŞKİLİ HABER

Çürük diş kalp enfeksiyonuna neden oluyor

BİR YORUM YAPIN 0