Lupus (SLE) hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Nazar Nur Kaya'nın hayatını kaybetmesine neden olan lupus hastalığının ne olduğunu biliyor musunuz? Peki lupus hastalığı nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? İşte tüm bu soruların yanıtları...

Cilt, eklem, böbrek ve kalp zarında meydana gelen iltihaplanma gibi bulgularla kendini gösteren vücudun hemen hemen tüm organlarını etkileyen hastalığa Lupus denir. Çeşitli sebeplerden ötürü bağışıklığın virüslere karşı direncinin düşmesinin ardından ortaya çıkan lupus tüm iç organların zarlarında iltihaplanmaya neden olur. Latincede kurt anlamına gelen lupus, ilk yıllarda bir cilt hastalığı olarak görülmüştür. Ancak teknolojinin gelişmesi ile bu hastalığın aslında iç organları tamamen bitirdiği gözlemlenmiştir. 

LUPUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağışıklık sistemi kendi hücreleri ve zararlı hücreler arasındaki farkı ayırt edemeyen otoimmün bir hastalıktır. Otoantikor sayısını artırarak bütün hücrelere zarar veren bu hastalık sinsi sinsi ilerler. Yorgunluk ve halsizlikle başlayan belirtilerden sonra baş dönmesi, kusma, mide ağrısı gibi belirtilerle seyir eder. Çocuklarda döküntü olarak da devam eder ve daha sonra kızarma, morarma, kas ağrısı ve eklemlerde şişme gibi ciddi belirtilerle nöbet geçirmeye kadar neden olur. Bu hastalık bulaşıcı değildir.

LUPUS HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Bu hastalığın tanısı oldukça zor anlaşılır. Ayrıca her insanda farklı belirtilerle ortaya çıktığından uzman doktor teşhisten sonra özel tedaviye başlar. Öncelikle lupusun belirtileri azaltılmaya çalışılır. Bağışıklık sistemi eski işlevine kazandırılır. Ağrı ve şişkinlikleri azaltıcı korikosteroidler verilir.

Her gün 2 fincan ev yoğurdu tüketirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Her gün 2 fincan ev yoğurdu tüketirseniz...
Nazar Nur Kaya hayatını kaybetti

İLİŞKİLİ HABER

Nazar Nur Kaya hayatını kaybetti
Jüri üyeleri Nazar Nur Kaya'nın yasına boğuldu

İLİŞKİLİ HABER

Jüri üyeleri Nazar Nur Kaya'nın yasına boğuldu

BİR YORUM YAPIN 0