Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Cilde teması esnasında ciddi bir kaşınmaya neden olan ısırgan otu doğru tüketildiğinde aslında sağlığa birçok faydası vardır. Özellikle vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesinde fayda sağlayan ısırgan otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Uzmanlar genellikle doğru şekilde toplanıp kurutup çay olarak tüketilmesini tavsiye eder. Peki Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Bilimsel literatürde "Urtica dioica" olarak bilinen ısırgan otu, otsu çok yıllık çiçekli bitki ailesine aittir. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan ısırgan otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Isırgan otuna çıplak elle dokunulduğunda yakan ve kaşındırır. İlkbahar aylarında yeşermeye başlayan ısırgan otunun yüzeyinde ince dikenler vardır. Bu dikenlerdeki formik asit ve histamin maddeleri cilt de temas ettiği esnada buradaki hücrelerin mutasyonunu bozarak kaşınma ve dökülmeye neden olur. Isırgan otu kış aylarında kurutularak kullanılır. Isırgan, otunun meyvesi vardır. Fındık görüntüsünde olan bu meyvelerden yağ elde edilir. Bu yağ genellikle kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılır.

Cilt yüzeyindeki elastik yapıyı yenileyerek kırışıklığı ve yaşlanmayı geciktirir. Isırgan otunun içeriğinde flavonoit bileşikler, mineral maddeler, lutein ve karotenoit bileşikler diüretik etki göstererek zayıflamaya yardımcı olur. Eski toplumlarda sadece geleneksel tıpta değil aynı zamanda gıda, çay ve tekstilin ham maddesi olarak da kullanılır. 

Tresan ısırgan otlu şampuan ne işe yarar? Tresan ısırgan otlu şampuan nasıl kullanılırİLİŞKİLİ HABERTresan ısırgan otlu şampuan ne işe yarar? Tresan ısırgan otlu şampuan nasıl kullanılır

İÇERİĞİNDEKİ TRİKOM MADDESİ SAYESİNDE KAŞINMAYA NEDEN OLUR.

İÇERİĞİNDEKİ TRİKOM MADDESİ SAYESİNDE KAŞINMAYA NEDEN OLUR.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Vücudun sağlıklı işleyişini olumsuz etkileyen toksinleri bir saat içerinde vücuttan atar. Aynı zamanda bağırsak florasını dengeleyerek sindirimi kolaylaştırır.
     
  • Çözücü ve yakıcı madde içeren bu ot, mesane ve böbreklerdeki taş kum oluşumunu önleyerek ciddi yaşamsal rahatsızlıkları önler. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonunu önler.
     
  • İçerdiği C vitamini ve demir maddesi sayesinde kan hücrelerini dengeler. Kan hücrelerini artırarak dolaşımı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra yaralanmalarda oldukça etkili bir ottur. Kan dolaşımı düzenlediğinden damar tıkanıklığını bunun akabinde de kalp hastalıklarına yakalanma oranını azaltır. 
     
  • Yapılan araştırmalarda bu otun alerjik hastalıklara karşı olumlu etkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Ekstrakt birleşimleri içeren ot alerjik hücrelerini azaltır. Sıklıkla alerjik reaksiyon yaşayanlar için uzmanlar bu otun çayından bir bardak içmelerini önerir. 
     
  • Alerjik hastalıkların yanı sıra solumun sorunlarına da iyi gelir. Özellikle mevsimsel geçişlerde yaşanan nezle ve grip gibi hastalıkların riskini azaltır.
     
  • Anti inflamatuar özelliği sayesinde kronik kas ağrılarını azaltır ve gut tedavisinde oldukça etkilidir. 
     
  • İçeriğinde bol miktarda mineral ve kalsiyum içerdiğinden kemiklerdeki dokuları onarır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ya da kemik rahatsızlıkların yaşanma olasılığını düşürür. Bunun yanı sıra eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Uzmanlar romatizma ve kireçlenme hastalarına doğal tedavi olarak önerir. Eklem ağrıları için suda kaynatılan ısırgan otu masaj yapılarak ağrının olduğu bölgeye uygulanır.
     
  • Lohusa dönemindeki kadınların süt oranını artırır. Aynı zamanda anne sütünün kalitesini olumlu etkiler. Kullanmadan önce bir uzmana danışılmalıdır. 
     
  • Akne ve sivilce oluşumunu önler. Yüksek antioksidan içerdiğinden ciltteki deforme hücreleri azaltır. Lekelere karşı anti-aging etkisi vardır. Genele olarak suyu tonik olarak kullanılır. Bunun yanı sıra saç dökülmesini de önleyen önemli bir besindir. Kafa derisindeki hasarlı hücreleri azaltarak kepek oluşumunu önler. 

ısırgan otu çayının faydaları

ısırgan otu çayının faydaları

ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulan bir yemek kaşığı ısırgan otunu kaynayan suda 10 dakika bekletin süzdükten sonra tüketiniz ya da kullanınız. Isırgan otu kaynatıldığından vitamin ve mineral değerlerini kaybetmediğinden rahatlıkla tüketilebilir. 

ISIRGAN OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Adet döngüsünü etkilediğinden hamile kadınların tüketmesi uygun görülmez. Bunun yanı sıra emziren kadınların da tüketmesi sakıncalıdır. Kanın basıncını artırabildiğinden aşırı tüketildiğinde yüksek tansiyona neden olur. Ayrıca kan inceltici ilaç kullananlarında uzak durması gerekir. İçerdiği maddeler güçlü olduğundan bir uzmana başvurulması daha faydalıdır. Aksi halde faydalı olan özellikleri bile ciddi hastalıklara neden olur. 

ısırgan otu besin değeri

ısırgan otu besin değeri

BİR YORUM YAPIN 8

Elif 3 yıl önce

Merhaba ısırgan otu satın almak istiyorum ama bazıları fırında kurutulmuş olduğı için sağlıklı olmuyor instagram da @organikisler_ diye bir sayfa gördümm rica etsem inceler misiniz söyledikleri gibi tamamen doğal mı ürünleri?

Toplam 3 beğeni

İsmail 3 yıl önce

Ben yollim sevabina organik

Toplam 0 Beğeni

Hanifi 3 yıl önce

Ben yardımcı olayım size % 100 doğal

Toplam 0 Beğeni

Egemen 3 yıl önce

Ben yardımcı olayım iletişime geçin [email protected]

Toplam 0 Beğeni

mehmet fidan 3 yıl önce

bilgi icin tesekkurler.ben bahcemden toplayip kurutuyorum ve gunde 1-2 bardak cay olarak iciyorum. Yalniz "findiga benzer meyvasi var" diyorsunuz ben hic rastlamadim?? sadece kucuk tohumlari var benim bildigim??

Toplam 4 beğeni

........ 4 yıl önce

Çocuk isteyen kadınlara da kaynatıp süzüp suyunu içmelerini tavsiye ederim, 3 ay akşamları koca 1 bardak içtim işe yaradı hamile kaldım lakin başka sağlık problemlerimden dolayı kucağıma alamadım bebeğimi. Merak edenler bu konuyu bir araştırıp öyle kullanmalı

Toplam 2 beğeni

gul 3 yıl önce

acaba ac karninami ictiniz tok karninami

Toplam 2 Beğeni

Omar 3 yıl önce

Rabbim hayırlı evlat versin inşallah

Toplam 1 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun