Kahvaltıda zerdeçal yerseniz ne olur? Zerdeçalın faydaları nelerdir?

Uzmanların özellikle sabah kahvaltıda aç karan tüketilmesini önerdikleri zerdeçal, yüzyıllardır sağladığı faydalar açısından alternatif tıpta kullanımı önde gelen besinlerden biridir. Tavuk suyuna katılarak tüketildiğinde gün içinde vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Hint mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan zerdeçal hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki zerdeçalın faydaları nelerdir?

Yüzyıllardır uzak doğu mutfağında ve bitkisel tedavisinde sıklıkla kullanılan zerdeçalın birçok faydası olduğu biliniyor. Kanserden diyabete kadar birçok hastalıkta etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. İçerdiği kurkumin maddesi sayesinde araştırılan ve sindirim problemlerine iyi geldiği tespit edilen zerdeçalın sarımsak, zencefil ve tarçın gibi bitkilerden daha yaralı olabileceği düşünülüyor. Uzmanlar özellikle bu bitkinin taze halinin tüketilmesi gerektiğini savunuyor. Bunun nedeni ise taze haldeki zerdeçalda bulunan kurkumin ve uçucu yağların daha etkili olduğunu belirtiyor.

  • 2012 yılından ABD'de yapılan bir araştırmada kalp ve damar sağlığı için belirli besin takviyelerin yapılması gerektiğini ve bunlar içinde en etkili olanın zerdeçal olduğu açıklanmıştır.

     
  • Güçlü antioksidan etkisi olan zerdeçal baharatı vücuttaki tüm iltihabı temizlediği ve bağışıklığı güçlendirdiği ayrıca da çağın hastalığı olan kanserle savaşmaya yardımcı olduğu ortaya çıkarılmıştır.

     
  • Her gün sabah kahvaltısında 150 mili gram zerdeçal tüketilmesi kalp faaliyetlerini artırır.

zerdeçal sabah kahvaltısında tüketilmesi önerilir

zerdeçal sabah kahvaltısında tüketilmesi önerilir

KAHVALTIDA ZERDEÇAL YERSENİZ NE OLUR?

Kahvaltıda tüketilen menemen tavada yumurta gibi yiyeceklere baharat olarak eklenmesi önerilen zerdeçal, vücudun gün boyu alacağı toksinleri atmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle mide duvarını güçlendirerek reflü ve ülser gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların yaşanmasının önüne geçer. Yemek sonrası yaşanma ihtimali olan hazımsızlığın riskini azaltır. Gün boyu kan basıncını dengeler ve kanı temizler. 

ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerdiği kurkumin maddesi yüksek derecede antioksidan içerdiği düşünüldüğünden kanser tedavisinde etkili olduğu söylenir. Özellikle uzmanlar meme, deri ve kalın bağırsak kanserlerinin tedavi sürecindeki olumsuz komplikasyonları önler.
     
  • Günümüzde sağlıksız beslenme ve kötü yaşam alışkanlıklarından dolayı unutkanlık hastalığına yakalanma oranı arttı. Bu hafıza sorunu özellikle beyindeki damarların ve sinirlerin zayıflamasından kaynaklandığı biliniyor. Beyinde oluşan amiloid plakları azaltmada en etkili besinin ise zerdeçal olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konuldu. İçerdiği iltihap önleyici maddeler sayesinde beynin daha sağlıklı çalışmasını destekler.

Sinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışmasının belirtileri! Doğal yollarla nasıl geçer?İLİŞKİLİ HABERSinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışmasının belirtileri! Doğal yollarla nasıl geçer?

  • Şeker hastalığı da modern çağda artan hastalıklardan biridir. Kandaki şeker oranının düşmesi ya da çıkması ile ortaya çıkan bu hastalığı önlemek için karabiber ve zerdeçal tüketilebilir. Kandaki şeker ve hücreleri dengeleyerek iyileşmeye destek olur.
     
  • Yağlı ve karbonhidratlı besinler sonucu ortaya çıkan hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önlemek için zerdeçal bitkisi birebirdir. İyileştirici etkisi olan zerdeçal ayrıca ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarının da tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılabilir. 

Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERSırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir?

zerdeçal nasıl kullanılır

zerdeçal nasıl kullanılır

  • İltihap önleyici olan zerdeçal özellikle eklem ve kas ağrılarında etkilidir. Hareketsizliğe neden olan romatizma ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavisinde doğal kür olarak kullanılan zerdeçal içerdiği çözücü maddeler bu hastalıklara neden olan kötü hücreleri kısa sürede yok ederek sağlıklı hücre sayısını artırır. 
     
  • Kötü kolesterolü de düşürmede etkili olan zerdeçal, damar duvarının sertleşmesini de önleyerek kalp sağlığını korur. Özellikle inmeye ya da kalp çarpıntısına neden olan damar tıkanıklığını engelleyerek sendromsuz bir kalp sağlığını destekler. 

 ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?

"Curcuma"  bitkisinden elde edilen zerdaçal genellikle baharat olarak kullanılır. Toz hale getirilen bitki Asya yemeklerinin vazgeçilmez lezzetidir. Körinin ana maddesi olan zerdeçalın, acı bir tadı vardır kepekli ürünler ve peynirleri tatlandırmak ya da renklendirmek için de tercih edilir. Yağı veya reçinesi kozmetik firmalarında kullanılır. Dilimlenmiş zerdeçalı kaynatarak çay yapılabilir. Ancak tadı acı olduğundan içerisine bal eklenebilir. 

zerdeçal çayı

zerdeçal çayı

ZERDEÇALIN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

  • Her besinde olduğu gibi zerdeçalında yan etkisi vardır. Ancak yan etkisi olması için aşırı tüketilmesi gerekir. Miktarında tüketildiğinde faydaları yukarıdakilerdir.
     
  • Uzmanlar hamile ve ameliyat öncesi sonrası dönemlerde tüketilmesini tavsiye etmiyor.
     
  • Bunun yanı sıra bazı kişilerde baş dönmesi ve mide bulantısına yol açabilir. Demir ilacı kullanan kişilerin mutlaka uzmanlarına danışmasında fayda var.

zerdeçal besin değeri

zerdeçal besin değeri

Tresan ısırgan otlu şampuan ne işe yarar? Tresan ısırgan otlu şampuan nasıl kullanılır

İLİŞKİLİ HABER

Tresan ısırgan otlu şampuan ne işe yarar? Tresan ısırgan otlu şampuan nasıl kullanılır

BİR YORUM YAPIN 20

Ziyaretçi 1 yıl önce

Yapay ilaçlar çıktı eskiden insanların doğadan toplayıp yaptığı ilaçların adı koca karı ilacı oldu çok yazık halbuki onlar doğal taze bu içtiğimiz hapların içinde kim bilir ne var neyse ilaç şirketleri sniper la indirmesin beni

hekim 1 yıl önce

zerdeçallar elde mi kaldı....ticaret =cebindekini alma

Ömrüye Sürücü 3 yıl önce

Cevap bekliyoruz

Toplam 1 beğeni

Barış 3 yıl önce

1-Aşı, 2-Maske, 3-Mesafe, 4-Temizlik, ZERDEÇAL? ......maalesef zerdeçalla ilgili bilimsel araştırma bulunamadı...

Toplam 0 Beğeni

GERÇEK 3 yıl önce

Sumak zencefil fiyatları arttı sıra zerdeçala mı geldi?

Toplam 7 beğeni

C.Türk 3 yıl önce

Bazı uzmanlarda Koronavirüs Hastası Zerdeçal kullanmasın diyor?

Toplam 2 beğeni

Bünyamin Öztürk 3 yıl önce

Kimyasal ilaç firmaları batar çünkü.

Toplam 0 Beğeni

Ömrüye Sürücü 3 yıl önce

Zencefil Koronadan korurmu

Toplam 1 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun