Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?

Sindirim hastalıklarından biri olan huzursuz bağırsak sendromu kişinin yaşam kalitesini düşürür. Şiddetli sancılara neden olan huzursuz bağırsak sendromu zamanında müdahale edilmediğinde ciddi hastalıklara neden olabilir. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtilerine yol açan huzursuz bağırsak sendromuna dair merak edilenleri haberin detayına ekledik. Kadınlarda daha çok görülür. Huzursuz bağırsak sendromu nedir?

İrritabl bağırsak ya da huzursuz olarak da geçer. Organik bir nedeni olmayan bu rahatsızlık çeşitli sebeplerden ötürü çıkar. Sindirim sorunu olan bu rahatsızlık sadece aklın bağırsağı değil tüm sindirimi etkiler. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık, şiddetli karın ağrıları ile kendini gösterir. Bağırsakların enfeksiyon kapması ya da bazı ilaçların yan etkileri ile hasara uğraması ile yaşanır. Yiyecek, içecek, ilaçlar ve hava yolu ile vücuda giren bakterileri bağırsaklarda yoğun gaz oluşturur. Bu da bağırsakların tıkanmasına neden olur. Gaz bağırsaklardaki basınca neden olduğundan karın ağrısı ve şişkinlik gibi semptomlarla kendini gösterir. Yapılan bazı araştırmalarda bu duruma ster de neden olabildiği ortaya çıkarıldı. Stres altındaki beyin vücuda sağlıklı sinir sinyalleri vermediğinden bağırsaklar işlevlerini yerine getirmez. 

Bağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERBağırsak florası nedir ve bozulursa ne olur? Bağırsak florası bozukluğu belirtileri nelerdir?

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU GENEL NEDENLERİ

- Sindirim sisteminde gaz birikmesi

- Bağırsakların iltihaplanması veya enfeksiyon kapması

- Bağırsaklarda yemek kalıntılarına bağlı gelişen kasılmalar 

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Sık sık yaşanan ishal atakları ve uzun süreli tutmakta zorlanma
  • Karın bölgesinde dengesiz şişkinlik ve şişkinliğe bağlı gelişen ağrı
  • Dışkılama sırasında gelen beyaz renkte mukus bağırsaklarda yiyeceklerin ayrışmadığı anlamına gelir. 
  • Yemek sonrası karın alt bölgesinde sertleşme ve kramplar
  • Gaz sıkışması rahat gaz çıkaramamak ya da tam tersi sık ve kötü kokulu gaz çıkarma 
  • İshalin yanı sıra kabız olarak da görünebilir.

Karın ağrısı

Karın ağrısı

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU TEDAVİSİ

Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinden sendroma bağlı gelişen etkiler azaltılmaya çalışılır. Stresin bu hastalıkta tetikleyici olmasından dolayı uzmanlar stresi azaltacak tedaviler uygular. Aynı zamanda buğday, mısır, süt, peynir, yulaf, kahve, çavdar, yumurta, çay ve narenciye gibi besinlerden uzak durulması hastalığın tedavi sürecini destekler. Stresin azalması için de rezene, nane ve papatya gibi bitki çaylarının tüketilmesinde fayda var. 

Bağırsak tembelliği neden olur? Bağırsakları düzenleyen besinler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERBağırsak tembelliği neden olur? Bağırsakları düzenleyen besinler nelerdir?

huzursuz bağırsak sendromu diyeti

huzursuz bağırsak sendromu diyeti

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU DİYETİ NEDİR?

Vücutta depresyon ve yoğun stres altında en çok etkilenen bölge sindirimdir. Sindirim problemlerinin en yaygını olan huzursuz bağırsak sendromunda uzmanlar ilaçlardan önce doğal yollara başvuru. Bağırsak hareketlerini hızlandırmak için hastanın hayatından bazı besinleri çıkartması, bazılarını ise sokmanız gerekiyor. Yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler bağırsakların yavaşlamasına neden olur. Yüksek lifli ve sıvı gıdalar ise bağırsakları hızlandırır. Özellikle en önemli vakit olan kahvaltıdan başlayarak uygulanması gereken bir diyet. Ancak bir uzmana danışılmadan uygulanması doğru değildir.

huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelen diyet

huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelen diyet

MALZEMELER;

Bir yemek kaşığı zeytinyağı

Bir yemek kaşığı yulaf

Bir bardak ılık ve laktozsuz süt

İki dilim ananas

Dört bütün ceviz

Beş adet fındık

YAPILIŞI

Tüm malzemelerin hepsini blendrıdan geçiriniz. Tadı için bir kaşık bal ekleyebilirsiniz. Sabahları bir buçuk hatta iki bardak tüketebilirsiniz. Bu karışım hem hormonlarınızı hem sinir hücrelerini hem de sindirimi düzenler. Bu sayede baş ağrısı, stres ve huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir. Ayrıca bu karışım tüm gün enerjik olmanızı destekler. 

BİR YORUM YAPIN 4

RUHİ 5 yıl önce

Adam gibi yiyin için bir şey olmaz

Toplam 1 beğeni

izmir-dobracı 5 yıl önce

karın şişkinliğine ılık limonlu su bağırsaklardaki gazı alır.nane limon kaynatıp içiniz zencefil çayı ve şekeri çok etkili şişkinliği alır karnınız kuş gibi hafif olur.

Toplam 3 beğeni

izmir-dobracı 5 yıl önce

Bağırsak hastalığı sinirseldir.stresden sinirli olaylarda hemen bağırsak fonksiyonunu kaybedip hareketlilik yapar ishale çevirebilir.abur cupur gofret-çikolata bağırsakları bozmayı hızlandırı krem şantili yiyecekler kesinlikle yemeyin,pul biber-ishot -peynir -kaymak-süt-yağlı baklava ishal yapabilir.ılık ballı su iyi gelir.yağlı gıdalardan uzak durun çorba ve yoğurdu yemeğin sonuna doğru yiyin az ve sık sık yiyin

Toplam 2 beğeni

hakkı kul izmir 5 yıl önce

bu hastalığı 20 yıldır araştırıyorum.bir olaya aşırı ağır üzülme 1 aydan fazla üzülmelerde bağışıklık sistemi ağır hasar görüyor.hassas ruhlu insanlarda daha çok oluyor stresli işler moral bozukluğu hastalığı tetikliyor.bu hastalar kötü haber ve üzücü haber söylenmemeli bazı insanlarde stes sinir bağırsaklara vurur bazılarında kafaya vurur nörolojik vakaa oluşur karındaki şişkinlik stresden hava yutma hızlı yeme kışın üşümeden kaynaklanır acı-biber-aşırı yağlı yiyecekler-krem şanti-peynir-süt ishale sebeb verir

Toplam 1 beğeni