Yumurta çiçeğinin (beyaz patlıcan) faydaları neledir? Kanseri önlediği kanıtlandı!

Patlıcan çiçeği ve süs patlıcan olarak da geçen yumurta çiçeğinin ne olduğunu biliyor musunuz? Herkes tarafından bilinmeyen ancak sağlığa birçok faydası olan yumurta çiçeği hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki yumurta çiçeğinin faydaları neledir? Araştırmalarda vücuttaki kanserli hücreleri önlediği kanıtlanan yumurta çiçeğinin faydaları...

Genellikle et eve makarna yemeklerinde kullanılan yumurta çiçeği patlıcanın beyaz haline benzer. Asya'da yetiştirilen ve buradan tüm dünyaya yayılan yumurta çiçeği tropikal bir meyvedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen yumurta çiçeği, kalsiyum, fosfor, lif, potasyum, A ve C vitaminleri bulunur. Ancak içerdiği solanin maddesi zehirlenmeye neden olabileceğinden sınırlı tüketilmelidir. Ayrıca tüketileceği esnada pişirilmelidir. Aksi taktirde ciddi mide rahatsızlıkları yaşanmasına neden olur. Beyaz ve açık sarı renkte olan yumurta çiçeği çeşitli mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Bu vitamin ve minerallerden faydalanmak için yumurta çiçeğinin çok iyi pişirilmesi gerekir. 

yumurta çiçeği

yumurta çiçeği

YUMURTA ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELEDİR?

- Vücuda sadece tüketilerek fayda sağlamaz. Ezilerek balla karıştırılıp yüze sürüldüğünde yüzdeki nem oranını dengeler.  Bu maske kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda ciltte deforme olmuş hücreleri de yenileyerek yaşlanma etkisini azaltır.

- Ezilerek saç diplerine sürülen yumurta çiçeği hücrelerin güçlenmesini destekler. Ovularak saç diplerine uygulandığında burada yaşanan hem dökülme hem de kepeklenmenin önüne geçer. Saçları daha parlak ve canlı gösterir.

- İçerdiği diyet lif sayesinde sindirim problemlerine iyi gelir. Bunun yanı sıra kandaki insülin direncini dengede tutarak şekerin yükselmesini engeller. Bu bakımdan yumurta çiçeği şeker hastalarının rahatlıkla tüketmesi gereken besindir. Glikoz emiliminin kontrolünü sağlar.

beyaz patlıcan

beyaz patlıcan

- Yumurta çiçeği aynı zamanda beyin sağlığı içinde oldukça etkilidir. Sinir hücrelerinin deformasyona uğramasını önleyerek stres ve depresyonun yanı sıra beyinde oluşa bilen nörolojik hastalıkların yaşanmasını da önler. 

- Vücudun en fazla ihtiyacı olan madde demirdir. Ancak demir ise emilimi vücutta en hızlı olandır. Bu yüzden günümüzde en sık yaşanan hastalık kansızlıktır. Yumurta çiçeği ise demir bakımından hem zengin bir meyvedir hem de emilimini doğru sağlayarak demir maddesini vücutta muhafaza eder.

- Sıvı oranı vücut açısından oldukça önemlidir. Yumurta çiçeği midenin sıvı oranını dengelemede etkili olan bir besindir. Reflü ve gastirit gibi hastalıkları önler. Bunun aynı sıra uyku sorununda da oldukça etkilidir. 

- Vücut kemik sağlığı açısından potasyum ve kalsiyum gibi maddeleri alması gerekir. Yumurta çiçeği bu iki madde bakımından da zengindir. Ancak aşırı tüketiminde zehirleme ihtimali olduğundan gerekli miktarda sağlayamazsa da yüzde 30 oranlık ihtiyacı giderir.

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Demir veranda mobilyalar nasıl boyanır?

İLİŞKİLİ HABER

Demir veranda mobilyalar nasıl boyanır?

BİR YORUM YAPIN 2

uCube 5 yıl önce

Murat, kahkaha attırdın var ya... Rabbim de her daim yüzünü güldürsün inşallah :)))

Murat 5 yıl önce

Bildiğimiz patlıcan bu ya ne çiçeği? Patlıcanın beyaz çeşidi işte.