Trans yağ hangi besinlerde bulunuyor? Trans yağın neden olduğu hastalıklar...

Doymuş yağ asitleri insan vücudundan çözülmez ve yağ kitlelerine neden olur. Bu da kişinin zamanla kilo almasına ve obezite gibi ciddi bir hastalığa zemin hazırlar. Doymamış yağ asitlerine trans yağ denir. Peki trans yağ hangi besinlerde bulunuyor? Trans yağın neden olduğu hastalıklar nelerdir? Sizler için insan sağlığını ciddi boyutta olumsuz etkileyen trans yağ hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık.

İki karbon maddesinin birleşiminden oluşan ve çözülmesi zor doymuş yağ asitlerine trans yağ denir. Trans yağın hem zararlı hem de faydalı tarafı vardır. Özellikle kırmızı etin yağında bulunan trans yağlar içeriğinde hidrojenleşme olduğundan herhangi bir zararı yoktur. Aksine vücuttaki kolesterol oranını azaltır. Ancak hidrojenleşme oranı olmayan trans yağlar vücuttaki kolesterol oranını artırır. Trans yağları vücut kolay kolay çözemediğinden yağ bağlar. Ayrıca bu yağın içerdiği toksinler karaciğer ve akciğere ciddi zarar vererek görevlerini yapmalarını engeller. Karbon maddesi bakımından dolu olan trans yağlar yemeklere güzel tat verseler bile vücutta da bir o kadar ciddi deformasyonlara neden olur. Uzmanlar ailede obezite ve kanser öyküsü olanların bu yağı kullanmamaları konusunda kesin uyarılarda bulunur. Hazır gıdaların birçoğunda raf ömrünü uzatmak için trans yağ kullanılır. Dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklamada modern dünya çağında ölümlerin yüzde 50'sinin trans yağın neden olduğu hastalıklardan kaynaklı olduğunu vurguluyor. 

trans yağ

trans yağ

TRANS YAĞ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

- Marketlerdeki hazır yiyeceklerin yapımı sırasında kullanılır.

- Ayçiçeğin işlem görmesi esnasında trans yağa dönüşür.

- Margarinler trans yağ bakımından en zengin olan besindir.

- Hamur işinde kullanılan yağların çoğu trans yağlardır.

- Fabrikasyon hazırlanan çubuk kraker, çerezler ve aperatif yiyeceklerde bulunuyor.

trans yağ neden olduğu hastalıklar

trans yağ neden olduğu hastalıklar

TRANS YAĞIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR...

- İçeriğinde çözülmeyen maddeler yağ birikimine neden olur. Bu yağlar zamanla vücutta basen ve göbekte birikir. Önlem alınmadığında ileri zamanlarda da obezite yaşanır. 

- Karaciğer vücuda giren yağlardaki toksinleri emer ve vücuttan atar. Ancak yaşanan bası komplikasyonlar nedeniyle karaciğer bu işlemi düzgün yapmadığında bu yağ ve toksinler burada birikir. Cilt hastalıklarından kansere kadar birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. 

- Vücut trans yağı enzimleyemediğinden akciğerde yağ oranı artar. Yemek yolu borusu ve mide üst kısmında yağ bezeleri oluşur. Bunlar yemek borusu, mide ve bağırsak kanserine zemin hazırlar. Trans yağlar hücrelerin DNA'larını mutasyona uğratır. Böylece geri dönüşü olmayan hastalıkların yaşanma olasılığı artar.

- Trans yağlar özellikle vücudun yağ oranını artırdığında damarların tıkanma olasılığını artırır. Bu da kalp hastalıklarına neden olur. Yapılan araştırmalarda kalp krizinin iki nedeninden biri trans yağ bir diğeri ise aşırı stres olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Evde çocuklar için doğal diş macunu yapımı

İLİŞKİLİ HABER

Evde çocuklar için doğal diş macunu yapımı
Ev dekorasyonunda Polka modası

İLİŞKİLİ HABER

Ev dekorasyonunda Polka modası

BİR YORUM YAPIN 1

zafergülten 5 yıl önce

hastalığa neden oluyor deniyorda,Sultanahmet ve Emimönünde devamlı bunu yiyen turistler 70 yaşında olmalarına rağmen sırtlarında koca çanta ile geziyor,gençlerimize taş çıkarıyor.bünyeye göre değişiyormu yoksa.

Toplam 1 beğeni