Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? Kanı temizleyen yaban mersini

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan yaban mersini farklı yörelerde farklı isimlerle geçmektedir. Vücut için gerekli antioksidanı sağlayan besinlerden biridir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yaban mersini hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır?

Ayıüzümü, keçiyemişi, cranberry ve airelle olarak da geçen yaban mersini funda ailesine aittir. Ilıman iklime uygun yetişen yaban mersini, üzümsü bir meyvedir. Ülkemizde en sık Karadeniz bölgesinde yetişir.  Ormanlık alanlarda yabani formda yetişen bu tür, 1906 yılındaki bilimsel çalışmalarda araştırılmıştır. Ancak tüketimi yüzyıllara dayanıyor. Osmanlı kitabelerinde yaban mersini, bitkisel çay olarak alternatif tıpta kullanılıyordu. Ayrıca bazı alternatif tıp ilaçlarda da ham madde olarak eklenmiştir. Tüm ülkelerde yetiştirilme alanları koruma altına alındı. Düzenli ve uzman kontrolünde tüketildiğinde ise inanılmaz faydalar sağlar. Mor renkte olan meyveler etine dolgundur. Tadı hem ekşi hem de tatlıdır.

  • Yaban mersini özellikle günümüzde idrar enfeksiyonu hastalıklarında doğal ilaç olarak tüketiliyor.
     
  • İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde güçlü bir toksin atıcıdır. Bu yüzden aşırı tüketilmesi de önerilmez. Aksi halde böbreklerin işlevselliğini bozabilir.
     
  • İçeriğinde; şekerler, pektin, tanen ve mirtillin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır.
     
  • Kan basıncını dengeler. Antioksidan madde içerdiğinden hücrelerin yenileme hızını artırır.

     
  • Reçel ya da çay formunda tüketilir. Düzenli tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. 

Nar kabuğu çayı nasıl yapılır? Nar kabuğu çayının faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERNar kabuğu çayı nasıl yapılır? Nar kabuğu çayının faydaları nelerdir?

yaban mersinin faydaları

yaban mersinin faydaları

YABAN MERSİNİN FAYDALARI NELERDİR? YABAN MERSİNİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Sinir hücrelerini yenileyerek hafızayı güçlendirir. Konsantre problemi yaşayanların tüketilmesi tavsiye edilir. Beyin gelişimini destekleyen yaban mersini, ayrıca ceviz ile beraber de tüketilebilir. 

Yapılan bazı araştırmalarda yaban mersininin sağlıklı beslenmede en etkili besinler arasında yer aldığı ortaya konmuştur. Özellikle diyet yapmak isteyen ama aynı zamanda gün içinde enerji kaybetmek istemeyenler için ideal bir besin olan yaban mersini, obezite gibi hastalıkların da ilerlemesini engeller. 

Yaban mersinin cilde faydaları nelerdir? Yaban mersini ile yapılan cilt bakım maskeleriİLİŞKİLİ HABERYaban mersinin cilde faydaları nelerdir? Yaban mersini ile yapılan cilt bakım maskeleri

yaban mersini hangi hastalıklara iyi gelir

yaban mersini hangi hastalıklara iyi gelir

Anti enflamatuar etkisine sahip olan yaban mersini, metabolizmanın işlevselliğini artırarak sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını koruyan yaban mersini hem ishal hem de kabızlık gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. 

Bazı uzmanlar göz problemi yaşayan kişilerin taze olarak yaban mersini tüketilmesini tavsiye eder. Hatta bazı göz hastalıklarını engeller.

Antioksidan bakımından zengin olan her besin gibi yaban mersini de hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçerek kanser hastalıklarına zemin hazırlayan durumları ortadan kaldırır. Kandaki enfeksiyonları azaltır. 

Kara Mürverin faydaları nelerdir? Kara Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERKara Mürverin faydaları nelerdir? Kara Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar?

yaban mersini nasıl tüketülir

yaban mersini nasıl tüketülir

Faydası saymakla bitmeyen yaban mersini ağız ve diş sağlığına da katkı sağlar. Ağız içi enfeksiyonuna neden olan sorunları neredeyse sıfıra düşüren yaban mersini, tükürük bezlerinin de işlevselliğini artırır. Böylece diş taşlarının oluşumuna engel olur. 

Kan basıncını ve kan değerlerini dengeleyen yaban mersini, böyleye tansiyon hastalıklarının da önüne geçer. 

Günümüzde de yaygın olarak yaşanan idrar enfeksiyonları kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de psikolojik durumunu olumsuz etkiler. Şiddetli ağrılara neden olan bu hastalık için en doğal ve kesin çözüme sahip olan yaban mersini uzmanlar tarafından önerilir.

yaban mersini zararı

yaban mersini zararı

YABAN MERSİNİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Adet dönemindeki kadınların tüketilmesi önerilmez. Çünkü aşırı kan kaybına neden olur. Aynı zamanda kısa zamanda ameliyat olacak ya da olanlarında tüketilmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketildiğinde sindirimi bozabilir. Kronik kan hastalığı olanların ayrıca ilaç kullananların uzmanlarına başvurması gerekir.

YABAN MERSİNİ NASIL TÜKETİLİR?

Reçel, meyve suyu, tatlandırıcı ve çay olarak tüketilebilir. Kuru yaban mersinlerinden bir yemek kaşığını bir buçuk su bardağı suyla beraber 10 dakika kaynatıp tüketebilirsiniz. 

yaban mersini besin değeri

yaban mersini besin değeri

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir? Adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

İLİŞKİLİ HABER

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir? Adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 11

Ömer Faruk Özipek 1 yıl önce

merhabalar antioksidan açısından en zengin yaban mersini alaska yaban mersini, soğuk sıkım olarak vitamin takviyeli günlük kullanıma uygun sıvı formüllü ve 12 ay her gün ulaşabileceğiniz ürün kullanmanızı tavsiye ederim

Zehra 2 yıl önce

Ben her hafta topluyorum ve çok seviyorum çok faydalı oldugunuda biliyorum

Engin ahi 2 yıl önce

Nerelerde var banada lazım acilen

inci 3 yıl önce

Ben yumurtalık kanseriyim tedavi görüyorum recelini az tüketmekte bir sakınca varmidir

Toplam 1 beğeni

Vatandaş 1 yıl önce

Kenevir, Klor dioksit ve Boraksı araştırın.

Toplam 0 Beğeni

Nuri 3 yıl önce

Kemoterapi sırasında bu tür meyveleri kullanmak ilacın etkisini bozabileceginden doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederim . Kemoterapi tedavisi boşuna gider.

Toplam 0 Beğeni

Nazlı 3 yıl önce

Biz buna mos diyoruz yöresel ismi piyasadaki yaban mersini ile bunun tadı farklı zaten yiyen bilir sanırım biraz görüntüsü aynı diye bu isimle anmışlar

Nazlı 3 yıl önce

Toplarsın toplarsın bir avuç olmaz çok güzel bir şey anneannem yapraklarından çay yaparmış doğu karadenizde yaylalarda oluyor ama neye faydadı var bilmeden bu tür bitkiler araştırılıyordur mutlaka zaten bunu hwrkes tamıyır birde pancar dedikleri bir ot var kuzukulağına benziyor eminim oda şifalıdır büyükler biliptenkullanmış

Yorumların Tümünü Okuyun