Koronavirüs kaç günde geçiyor? Gün gün koronavirüs belirtileri nelerdir?

Yaklaşık 9 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs belirtileri ilk güne göre oldukça değişti. Virüsün mutasyona uğradığı iddialarını güçlendiren yeni belirtilerden en sıkı sırt ağrısı ve koku tat alma kaybı oldu. Hastalarda değişen belirtileri Dünya Sağlık Örgütü gün gün sıraladı. Ayrıca en merak edilen sorulardan biri de "Koronavirüs kaç güne geçiyor?" oldu. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:

İnsan vücudunda özellikle solunum yollarında ciddi semptomlara yol açan virüsün kuru öksürük ve yüksek ateşe neden olduğu bilinen koronavirüs etkisini tüm dünyada sürdürmeye devam ediyor. Ancak covid-19 virüsünün birçok farklı belirtisi daha bulunuyor. Öte yandan uzmanlara göre salgın sürecinde bu hastalığın semptomlarını bilmek ve buna göre kişinin kendi vücudundaki semptomları fark edip önlem alması büyük önem taşıyor. Ülkemizde de görülen koronavirüs salgınında uzmanlar her fırsatta bu salgının semptomlarına karşı vatandaşları uyarıyor. Ülkemizde de artan vaka sayılarıyla beraber vatandaşların korona virüsü belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olması ve kendi vücudunda yer alan semptomları fark edebilmesi büyük önem taşıyor. Son günlerde yüksek ateş ve kuru öksürükten önce hastaların sırt ağrısı ve koku tat alma duyularında kayıp yaşadıkları tespit edildi. Bu da virüsün mutasyona uğradığının kanıtı olarak kabul edildi.  Vakaların çoğunda da bu belirtilerle başlayan hastalık hafif semptomlarla geçmesi için bir kez daha su tüketimi hatırlatıldı. Dünya üzerinde konuyla ilgili yapılan araştırmalarda salgının gün gün insan vücudundaki semptomları sıralandı. 

Sitokin Fırtınası nedir ve belirtileri nelerdir? Sitokin Fırtınası nasıl geçer?İLİŞKİLİ HABERSitokin Fırtınası nedir ve belirtileri nelerdir? Sitokin Fırtınası nasıl geçer?

GÜN GÜN KORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • 1-3. gün

Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar.

Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir.

Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

Tat ve koku alma kaybı yaşanmaya başlar. 

  • 4. gün

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Ses boğuklaşır.

Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir.

Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

  • 5. gün

Boğaz ağrısı şiddetlenir.

Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir.

Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur.

Eklem ağrıları görülür.

  • 6. gün

Kuru öksürük başlar.

Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir.

Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar.

Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır.

İshal ve kusma şiddetlenir.

  • 7. gün

Ateş 38 dereceye yükselir.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

  • 8. gün

Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir.

Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir.

Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar.

Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

  • 9. gün

Tüm belirtiler şiddetle artar.

Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür.

Öksürük ve balgam çok şiddetlenir.

Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

KORONAVİRÜS KAÇ GÜNDE GEÇER? 

Ciddi bir hastalığı olmayanlar için koronavirüs ortalama 15 gün de geçer. Ancak altta yatan kronik rahatsızlık ve bağışıklık sisteminin zayıflığı hastalık sürecini uzatır. Altta yatan hastalık vücudun direncini düşürdükçe virüsle savaşı azalır. Evde tedavi görenler için ise sürenin 15 gün olabileceğini vurgulayan uzmanlar iyi beslenmenin ve bol su tüketimin süreci daha sağlıklı atlatmalarını sağlayacağını hatırlattı. 

CORONAVİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Virüsün etkileri hastanın bağışıklık sistemine göre değişir. Uzmanlar bazı kişilerde şiddetli belirti yaşanmadan hafif atlatılır. Bunun içinde ilaç tedavisi sağlandığını belirtiyor. Ancak bağışıklığı zayıf olan özellikle C ve D vitamini eksikliği olan kişilerde şiddetli ilerler. Bunun için tedavinin başlangıcında sıvı desteği sağlanır. Çünkü korona virüsü hızla vücutta sıvı kaybına yol açar. Ateş düşürülür. Aynı zamanda ağrılar içinde yüksek dozda ağrı kesiciler verilir. Uzmanlar istirahatın oldukça önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca virüsün yaygın olduğu alanlardan uzak durmanın daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. 

BİR YORUM YAPIN 21

Murat 2 yıl önce

Asıl sorun insanların önce kendini sonrada başkalarını kandırmaları, Hafif halsizlik günde 4-5 hapşırık az göz yanması ve hafif sırt ağrısı olan kişi kendini nezle oldum soğuk aldım diye kandırıyor ve teste gitmediği gibi günlük hayata devam ediyor ama teste gitse Korona olduğu ortaya çıkacak, Ben sırf bu nedenle hastalandım ve ben eşim 3 yaşında oğlum pozitif ama bize sorsan nezle belirtileri hepsi. Oğlanda hiç belirti yok ben 3-5 hapşırdım ve biraz halsizim. Hanım az da olsa öksürdü

Toplam 4 beğeni

Kuze 2 yıl önce

11. Gün neolur merak ettim öyle bir sıralama yapmışsınız ki 11 günde ölüyor heralde hiç mi iyi bir şey yok ...

Toplam 13 beğeni

memati 2 yıl önce

eklemem ağrıları sırt ve bacaklar sızlıyorda direkt test yaptır koronadır kendimden biliyorum

Toplam 5 beğeni

Kalem 3 yıl önce

Teşekkürler Yasemin Abla ! İyi ki varsınız !

Toplam 1 beğeni

Husam 3 yıl önce

Eğer şuana kadar görmediğiniz bir baş ağrısı eklem ağrısı yüksek ateş halsizlik mide bulantısı tat alma koku öksürük propleminiz varsa çoraba olmuş sunuz demektir gripten farklı desinler

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun