Akciğer kanserini önleyen: Kamkat (Kumkat) faydaları nelerdir? Kamkat (Kumkat) nasıl tüketilir?

Egzotik meyveler arasında yer alan ve kabuğuyla beraber tüketilebilen kamkat, Uzakdoğu besinlerindendir. Akciğerlerdeki hücreleri yenilediğinden kanser oluşumunu engeller. Bağışıklık sistemini güçlendiren kamkata bazı yerlerde kumkat denir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini barındıran kumkata "Altın portakal" olarak da anılır. Peki Kamkat (Kumkat) faydaları nelerdir? Kamkat (Kumkat) nasıl tüketilir?

Uzak Doğu ülkelerinde sıklıkla tüketilen hatta evlerde bile yetiştirilen kamkat, turunçgiller ailesine ait bir meyvedir. Limona benzer bir görüntüsü vardır. Rengi portakalı andıran kamkat, kabuklarıyla beraber tüketilebilir. Bergamotuna benzer kokusu var ancak uzun sürmeden koku ortamda yok olur. Çiğ olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat ve meyve suyu yapılır. C vitamini yönünde oldukça zengin bir meyvedir. Tatlı tadı sayesinde Uzak Doğu'daki lokantalarda yemek sonrası tüketilir. Turunçgiller ailesinin en küçük meyvesidir. Bilim dünyasında "Fortunella" olarak geçer. İskoçyalı meyve yetiştiricisi Robert Fortune tarafından keşfedildi. Tüm dünyaya onun sayesinde yayıldığı için soy isminden alındı. Halklar arasında kumquat ve komquot ya da altın portakal olarak adlandırılır. Kamkat evde saksıda da yetiştirilebilir. 19. yüzyıldan sonra tüm dünyada tüketilmeye başlandı.

kamkatın faydaları

kamkatın faydaları

KAMKATIN FAYDALARI NELERDİR?

- Yüksek lif içeren kamkat, bu sayede sindirime inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle gastrointestinal sisteminin daha sağlıklı çalışmasına destek veren kamkat, karın şişkinliği, kabızlık ve gaz sıkışması gibi rahatsızlıklarının yaşanmasını önler. 

- İçeriğinde düşük şeker olduğundan şeker hastalıkları için ideal bir besindir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olduğundan şeker hastalarında aniden yükselen şeker oranını düşürür. 

- Portakal ve mandalina gibi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Ayrıca hücrelerin yenilenmesini destekleyerek de enfeksiyon, bakteri ve mantar oluşumunu engeller.

kamkat saksıda da yetiştirilir

kamkat saksıda da yetiştirilir

- Cilt hücreleri içinde ideal olan kamkat, yaşlanmayı ve kırışıklığı önlediği için mucize meyve olarak da bilinir. Ayrıca saç diplerindeki kökleri de güçlendirerek yıpranma ve dökülmenin önüne geçer. 

- Sadece kandaki şekeri değil aynı zamanda kötü kolesterol ve yağ seviyesini de dengeleyerek kan basıncının artmasını engeller. Böylece kalp, damar ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların yaşanmasını önüne geçer. 

- Kemik ve kas sağlığı için önemli olan kalsiyum ve C vitaminini barındırır. Bu yüzden hamilelerin ve çocukların tüketimi tavsiye edilir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerin hem gelişmesini hem güçlenmesini sağlar. 

portakal renginde küçük küçük bir görüntüsü var

portakal renginde küçük küçük bir görüntüsü var

Tüketildiği esnada içerdiği asidikler sayesinde diş yüzeyini enfeksiyonlardan arındırarak kararmasını önler. Diş aralarını da temizleyerek ağız ve diş bakımında olumlu katkı sağlar. Bunun yanı sıra tükürük bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. İçeriğindeki bakterileri azaltır. Ağız kokmasının önüne geçer. 

- A vitamini vücutta en çok göz sağlığına destek sağlar. Göz içindeki sıvı oranını koruyarak katarak ve sarı nokta hastalıklarının önüne geçer. Kamkatta turunçgiller gibi A vitamini bakımından zengin olduğundan göz sağlığına destek olur.

kamkat besin değeri

kamkat besin değeri

Kastamonu'nun görülmesi gereken kanyonları

İLİŞKİLİ HABER

Kastamonu'nun görülmesi gereken kanyonları

BİR YORUM YAPIN 0