Eğir otunun faydaları nelerdir? Eğir otu çayı nasıl demlenir? Eğir otu kökü yağı ne işe yarar?

Hazanbel olarak da bilinen eğir otu özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Göl kenarlarında yetişen eğir otu çok sık bilinmezse de yüzyıllardır alternatif tıpta ilaç olarak kullanılır. Vücuttaki iltihabı idrar yoluyla kısa sürede atan eğir otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Eğir otunun faydaları nelerdir? Eğir otu çayı nasıl demlenir? Eğir otu kökü yağı ne işe yarar?

Bilim literatüsünde "Acorus calamus" olarak bilinen eğir otu tek çenekli çok yıllık bir ottur. Sulak bölgelerde kolayca yetişen eğir otu, kokulu yapraklarını kozmetik malzemeler yapımında kullanıldı. Geleneksel tıpta kurutularak kullanılan eğir otu bazı yerlerde zencefil, tarçın ve küçük Hindistan cevizleri yerine de tüketilebilir. Yılanyastığı ailesine ait olan eğir otunun anayurdu Hindistan'dır. İpek yolu ticaretiyle Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına da yayıldı. Osmanlı'da da Harem kadınlarının güzel kokusu sayesinde kullanılmasının yanı sıra içerdiği antioksidan sayesinde cilt bakım ürünlerinin vazgeçilmez ham maddesi oldu. Yaprakları şerit şeklinde olan eğir otu, en fazla 50 cm kadar çıkar. Kokusu mandalinaya benzer, bulunduğu yerlerdeki haşaretları engellediğinden ev önlerinde yetiştirilir. Aktarlarda kolayca temin edilir. 

eğir otu görünümü

eğir otu görünümü

EĞİR OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? 

- Yavaşlayan sindirim sistemini düzenlemek için eğir otu oldukça etkili bir ottur. Yemek borusundaki hücrelerin deforme olmasını önleyerek besinlerin hasar vermeden mideye inmesini orada da doğru öğütülerek bağırsaklara geçmesini sağlar. Ayrıca yemeklerden sonra tüketildiğinde besinlerin doğru yollarla kana ve organlara iletilmesini sağlar.

- Güçlü bir antioksidan olduğundan vücuttaki, asit ve iltihabı kurutur. Böylece gut ve eklem hastalıklarının yaşanmasını engeller. Ayrıca bağışıklık sistemindeki hücreleri de yenilediğinden ani ateş çıkması gibi sağlık sorunlarının da önüne geçer.

- Vücutta fazla biriken su, böbrek üstü bezlerinin işlevselliğini bozar. Bu durum tüm vücut organlarını olumsuz etkiler. Uzmanlar bu yüzden fazla su tüketildiğinde mutlaka spor yapılmasını tavsiye eder. Bunun dışında da suyun vücutta tutulmaması için de eğir otu çayı tüketilmesini önerir.

eğir otu göl ve akarsu kenarlarında kendiliğinden yetişir.

eğir otu göl ve akarsu kenarlarında kendiliğinden yetişir.

- Gözde çıkan çıban ya da iltihaplı yaralar için içinde kaynatılan eğri otu, suyunu pamuk yardımıyla sürünüz. Kısa zamanda hem iltihabı götürür hem de katarak gibi hastalıkları engeller. Ayrıca kirpik dibi iltihabı gibi hastalıkların da yaşanmasının önüne geçer.

- Eğri otu suyu ile gargara yaparak diş etlerinde kalmış kalıntıları temizler. Diş kökünü güçlendirerek diş kaybını engellediği gibi diş yüzeyininde de kir birikmesini önleyerek beyaz kalmasını sağlar. 

- Kolit hastalığı için en doğal içecek olan eğri otu, bağırsakların işlevselliğini artırır. Ayrıca eğri otu, sinir merkezindeki hücreleri de yenileyerek yorgunluk agresfilik gibi ruhsal sağlık sorunlarını engeller. 

eğir otu kurutularak çay yapılır

eğir otu kurutularak çay yapılır

EĞİR OTU ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Eğir otu, genellikle kurutularak tüketilir. Kurutulan eğir otu ufalanıp toz hale getirilir. Bir su bardağının içine bir kaşık toz haline getirilmiş eğir otu eklenip bir gece boyunca bekletilir. Ertesi gün ile 5 dakikalık kaynatıldıktan sonra süzülerek tüketilir. 

EĞİR OTU KÖKÜ YAĞI NE İŞE YARAR?

Hoş kokusu sayesinde kökündeki esans yağ çıkartılır. Genellikle sarı renkte olan bu yağ özellikle cilt hastalıklarına kullanır. Baş ağrısı, migren ve sinüzit gibi hastalıklar sırasında boyun ve alna sürüldüğünde rahatlama sağlar. Ayrıca eğir otu kökü yağı sigara isteğini de azaltır. 

İnternet alışverişini hesaplı hale getirmenin yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

İnternet alışverişini hesaplı hale getirmenin yöntemleri

BİR YORUM YAPIN 0