Uçuk neden çıkar? Uçuk nasıl geçer? Uçuğu geçirmenin doğal yolları nelerdir?

Hemen hemen toplumda her yaşta her cinste görülen uçuk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Genellikle dudak kenarında ya da ucunda çıkan uçuk, yaşamsal faaliyetleri azaltır. Ancak herkes tam olarak uçuğun neden çıktığını bilmez. Bazen bir hastalık akabinde bazen ise kendi kendine gelişen uçuğun kesin bir tedavisi yoktur. Peki Uçuk neden çıkar? Uçuk nasıl geçer? Uçuğu geçirmenin doğal yolları..

Bilim dünyasında yapılan araştırmalara göre herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağız dışı yaralara uçuk denir. Aynı zamanda bu enfeksiyon ağız içi ve diş etlerine de zarar verir. Uçuk ise dudak kenarları ya da bazı insanlarda yanak ve burunda da meydana gelir. Virüsün olduğu herhangi bir cilt yüzeyinde yaşanan uçuk, genellikle bebeklerdeki pamukçuk yaraları ile karıştırılır. Çevresel koşullar sonucu kişiye geçen herpes simpleks uçuğu ömür boyu gitmez. Çeşitli faktörlerle yeniden ortaya çıkar. Virüs vücutta mevsim geçişlerinde farklı sağlık sorunlarına da neden olur. Örneğin kas ve kemik ağrılarına yol açar. Virüs viral kaynaklıdır. Cilt enfeksiyonu çeşitlerinden biri olan herpes genital bölgede de görülebilir. İlk yüzeye enfekte olan virüs yüzeysel yaralara uçuğa zemin hazırlar. Ancak ilerledikçe deri altındaki tabakalara yerleşerek sinir dokularının deforme olmasına neden olur. Ortak kullanım eşyalarında ya da öpüşerek kişiden kişiye geçer. 

uçuk genellikle dudak kenarında çıkar.

uçuk genellikle dudak kenarında çıkar.

UÇUK KAÇ AŞAMADA KENDİNİ GÖSTERİR?

- İlk aşamada virüs cilde geçer burada çoğalır. Bu sırada ateşlenme ve ağızda yaralara yol açar. Ancak bu aşamaya uçuk denmez. Çoğunlukla asemptomatik enfeksiyon denir. 

- Virüs artık vücuttadır. İlerledikçe kas ve sinir dokularına iner. Buralarda hasarlara neden olur. Ancak bu dönem pasif dönemidir. Pasif dönemler de uçuk gözle görülmez.

- Yüksek stres veya mevsim geçişleri sırasında zayıflayan bağışıklık sistemiyle beraber virüs yeniden aktifleşir. Yeni yaralara neden olur. 

uçuk erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür

uçuk erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür

UÇUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çıkacağı yerde kaşınma, yanma, karıncalanma ve ağrılarla kendini gösterir. Bazı kişilerde uçuk çıkmadan önce gribal enfeksiyon tarzında belirtiler yaşanır. Boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve sinirlilik halleri gibi belirtiler de görülür. Bunun yanı sıra enfeksiyonlara ve hormonal değişimlere yol açar. Ayrıca virüs ağız yoluna geçtiğinde ise diş etlerinde kızarıklık ve şişmelere zemin hazırlar. Diş etlerinde kanama artışı olur. 20'li yaşlardaki kişilerde bademcik şişmesi de görülebilir. Belirtileri tetikleyen bazı durumlar ise ; güneşte fazla kalmak, başka hastalıklar nedeniyle çıkan ateşlenme ve dudak kuruluğu gibi faktörlerdir.

antioksidan bakımından güçlü kremler ya da besinler uçuğa fayda sağlar

antioksidan bakımından güçlü kremler ya da besinler uçuğa fayda sağlar

UÇUK NASIL GEÇER? UÇUĞU GEÇİRMENİN DOĞAL YOLLARI NELERDİR?

Uçuğun kesin bir tedavisi yoktur. Ancak uçuğu geçiren güçlü tedavi yöntemleri vardır. Antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler uçuk tedavisinde etkilidir. Fakat her tedavi yöntemi her hastada aynı etkiyi göstermez. Bu durum uçuğun çıktığı bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı değişir. Tüm bunların yanı sıra uçuğa iyi gelen doğal besinlerde mevcuttur.

- Yoğurt, elma sirkesi ve lahana turşusu gibi besinler probiyotik bakımından zengindir. Probiyotikler bağışıklığı güçlendirdiğinden virüslerin oluşumunu engeller. 

- E vitamini vücut ağrılarını hafifleten en etkili maddedir. Ayrıca antioksidan özelliği olan E vitamini badem, ıspanak, patates ve avokadoda bulunur.

- Vücut sağlığı için en etkili vitamin ise C'dir. Portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, brüksel lahanası ve çilek gibi besinler C vitamini bakımından zengindir. Virüsü önlemek için bu besinlerin düzenli tüketilmesi gerekir. 

- Güçlü bir antioksidan olan aloe vera jeli, uçuk sonrası doğal ilaç olarak kullanılabilir. Uçuğun neden olduğu enfeksiyonu engeller. 

BİR YORUM YAPIN 0