Rambutan nedir? Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir? Rambutan nasıl yenir?

Tropikal meyvelerden biri olan rambutan, dış görünüşü saçaklıdır. Mayoş bir tadı olan rambutan, yapılan araştırmalarda antidiyabetik bir besin olduğu saptanmıştır. Vücut için gerekli enerjiyi sağlarken sağlıklı kilo vermeyi de sağlar. Ayrıca demir bakımından zengin olduğundan bağışıklık sitemi için fayda sağlar. Peki Rambutan nedir? Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir? Rambutan nasıl yenir? İşte soruların cevabı:

Bilim literatüründe nephelium lappaceum olarak geçen rambutan, tropikal bir ağaç meyvesidir. Sabunağaç ailesine ait ağaçta yetişen rambutanın anavatanı Endonezya adalarıdır. Aynı zamanda tropik bu meyve diğer Güney Doğu Asya ülkelerinde de görülür. Yapılan araştırmalarda lyche, longan ve pulasan tropikal meyvelere yakındır. Kelime anlamı saç olan rambutana bu ismin verilmesinin nedeni dış yüzeyindeki şekillerdir. Güneydoğu Asya'da olan bu meyve Arap gezginler sayesinde dünyaya yayılmıştır. Hint Okyanusundaki gemiler buradan aldıkları bu meyveyi Kolombiya, Ekvador, Honduras, Kosta Rika, Trinidad ve Küba'ya götürmüştür. 1950 yıllarında ise dağılımı sınırlandı. Çünkü meyve farklı mevsimlerde erkenden çürümeye başladı. Arıların vazgeçilmez meyvesi olan rambutandan elde edilen balda insan sağlığına inanılmaz fayda sağlar. Nemli topraklarda ve bol yağışta yetişir. Çabuk çürüdüğünden ticareti sınırlıdır. Genellikle işlem göründükten sonra piyasada satışa sunulur. Genellikle şöle ya da reçel yapılır. Ağaçları çok yaprak dökmez. Soğuk havalarda bile yeşil kalır. Endonezya'da sokaklarda satılan rambutan Malezya'da ise arılar için özel yetiştirilir. Dış yapısı tüylü olan rambutan iç görünümü yumurtaya benzer. Demir açısından oldukça zengin olduğundan bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Uzmanlar çekirdeklerinin kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyardı. Lüks mekanlarda meyve salata ve kokteylerde de kullanılır. 

dış yüzeyi saçaklı ip olduğundan saç anlamına gelen rambutan denir

dış yüzeyi saçaklı ip olduğundan saç anlamına gelen rambutan denir

RAMBUTAN MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- İçi beyaz olmasına rağmen dış kabuğu sayesinde likopen içerir. Bu sayede vücut hücrelerinin hızla yenilenmesini sağlar. Yapılan araştırmalarda rambutan meyvesi yiyen kişilerin cilt yüzeylerinin oldukça parlak ve temiz olduğu tespit edilmiştir. 

- Günlük yoğun tempoda çalışan ve stres yaşayan kişiler için de ideal bir meyvedir. Çünkü rambutan oksidatif oranını azaltır. Vücuttaki fazla toksini atar. Bu da stresi yok ederken bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda kanserli hücrelerin oluşumunu da azaltır. Parkinson ve alerjik rinit hastalıklarının yaşanmasını önler.

- Kalorisi ve lifi yüksek olan bu meyve diyet listelerinde ilk sıralarda yer alabilir. Sindirim sistemini düzenleyen rambuta, vücut enerjisini de yükseltir. Ancak aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekir. Aksi halde ishale neden olabilir.

rambutanın çekirdeği kesinlikle tüketilmez

rambutanın çekirdeği kesinlikle tüketilmez

- Meyvenin yanı sıra yaprak ve yağı da fayda sağlar. Özellikle saça fayda sağlayan yağı dökülme ve yıpranmayı önler. Daha parlak ve hoş bir görünüm kazandırır. Meyve ezilerek çıkan yağ meyve ile beraber macun kıvamına getirilir. Saç diplerine sürülür. 15 dakika sonra ılık suyla yıkanır. 

- Kronik kabızlığı olan ya da metabolik zorluklar yaşayanlar içinde ideal bir besindir. Sindirim yolu işlevselliğini artırır. hücreleri düzenleyerek tuvalete çıkma sıklığını artırır. Aynı zamanda Uzak Doğu ülkelerinin çoğu bu meyveyi mide rahatsızlığında kullanmıştır. Bunun yanı sıra vücutta yüksek iltihabı olan kişilerde alternatif doğal ilaç olarak verilmiştir.

- Yapılan bazı araştırmalarda da kısırlık gibi durumları da ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Bu sayede uzmanlar çocuk sahibi olamak isteyen çiftler için etkili odluğunu vurguluyor. 

rambutan kabuğu soyularak yenir

rambutan kabuğu soyularak yenir

- Virüs ve bakterilere karşı vücudu güçlendiren rambutan, demir bakımından güçlü olduğundan bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Özellikle hamilelik dönemlerinde aşırıya kaçmadan tüketilmesi tavsiye edilir.

- Yüksek ateş gibi durumlarda yaprak ve kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu da vücut basıncını düzenler. Sıvı ve oksijeni dengeleyerek ateşi düşürür. Bunun yanı sıra yapılan bir diğer araştırmada şeker hastası olan farelere fayda sağlandığı görülmüştür. Kan şekerini dengeleyen rambutanı tüketmeden önce bir uzmana başvurmak gerekir. 

RAMBUTANIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tropik meyveler arasında yer alan rambutanın ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar çekirdeğin kesinlikle tüketilmemesini vurguluyor. Aşırıya kaçıldığında ise sindirim hastalıklarına yol açar. 

rambutan besin değeri

rambutan besin değeri

Çocukları enfeksiyondan korumanın yolları! Koronavirüse karşı çocuğa el yıkama nasıl öğretilir?

İLİŞKİLİ HABER

Çocukları enfeksiyondan korumanın yolları! Koronavirüse karşı çocuğa el yıkama nasıl öğretilir?

BİR YORUM YAPIN 4

Vatandaş 4 yıl önce

Aynıda korona virüsüne benziyor. Bu meyveyi nerden bulacağız. Dışarıyada çıkamıyoruz. En iyisi çörek otu yağı içmeye devam edelim. Ölümden başka heşeye devadır hadisini düşünerek Şifa niyetine içelim.

Kastamonulu 4 yıl önce

Bir bu eksikti.vatandaş bunu tüketmek istese bile nereden bulacakta nasıl tüketecek. Daha ben marketlerde bağışıklığı çok güçlendiren "kefir" isimli içeçeği zor buluyorum.Gelen kefir çabucak tükeniyor. Bunu nereden bulacağız.

AliG 4 yıl önce

şekli virüsle aynı bunun :)

Toplam 4 beğeni

Kayılar... 4 yıl önce

Yeter be, bıktık şu bağışıklığı güçlendirme zırvalarınızdan. Elinde malı olan fırsatçıların vurgun yalanlarından başka bir şey değildir.

Toplam 2 beğeni