Evde zinde kalmanın yolları nelerdir? Osman Müftüoğlu uyardı: Oturmak bedene ihanettir!

Koronavirüs salgını nedeniyle hemen hemen herkes zamanının büyük çoğunluğunu evlerde geçirmek zorunda! Bu süreçte de yürüme ve hareket etme aktiviteleri azaldı. Ancak hareket, vücut için tıpkı vitamin ve mineral alması gibi gereklidir. Osman Müftüoğlu'da bununla ilgili çok çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Peki Evde zinde kalmanın yolları nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid 19 virüs, yaklaşık 1 milyona yakın insanın ölmesine neden oldu. Çin'de ortaya çıkan ve bir ay içerisinde tüm ülkelerde görülen virüs gribal belirtilerle başlayıp aniden solunum yetmezliğine yol açarak ölüme neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütünün pandemi olarak kabul ettiği bu virüs için ülkeler tedbirler aldı. İnsandan insana hava yoluyla hızla bulaşan virüsü önlemek için sosyal mesafenin azaltılması gerekti. Bu yüzden belli bölgelere karantina uygulanırken bazı yaş gruplarına da dışarı çıkma yasağı getirildi. Aynı zamanda bazı şirketlerde personellerini evden çalışmaya yönlendirdi. Böylece sosyal mesafe ve dışarıdaki insan sayısı azaltıldı. Ancak bazı uzmanlar evde karantina ve izole sürecinde olan insanların sağlıkları konusunda da uyarılarda bulundu. Özellikle beslenme ve egzersiz konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, aksi durumda farklı hastalıklara zemin hazırlanacağını belirtti. Vücudun hareketsiz kalması hem bağışıklık hem de metabolizmayı olumsuz etkiler. Buna da düzensiz beslenme ve uykusuzluk eklenince; obezite, anksiyete, depresyon, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, kemik ve kas rahatsızlıkları yaşanabilir. Hürriyet Yazarı Osman Müftüoğlu'da bu konuyla ilgili şeyle bir yazı kaleme aldı:

"VÜCUDUMUZ hareket etmek üzere tasarlanmış bir cihaz gibidir. Hareketsiz geçen ilk 20-25 dakikayı takiben kalça kaslarında süratle insülin direnci gelişmeye başlıyor. Bu direnç daha sonra diğer kaslara da yayılıyor. Kısa bir süre sonra karaciğer de insüline hassasiyetini kaybediyor.

Netice mi? Netice malum: ‘İnsülin direnci’ devreye giriyor. Kanımızda insülin, trigliserid, şeker rakamları yükselmeye başlıyor. Onları bir süre sonra iyi kolesterolün (HDL) azalması, kötü kolesterolün (LDL) artması izliyor.

Kısacası oturmak sadece eklemleri paslandırmıyor, kasları eritip kemikleri zayıflatıyor, damar yaşlanmasını hızlandırıyor.

Netice şudur: Zorunluluk olmadıkça oturarak geçirdiğiniz süre asla 20-30 dakikadan fazla olmasın. Bilelim ki “hareket berekettir”, “işleyen demir ışıldar."

karantinada zinde kalmanın en iyi yolu sağlıklı beslenme

karantinada zinde kalmanın en iyi yolu sağlıklı beslenme

KARANTİNA SÜRESİNDE EVDE ZİNDE KALMANIN YOLLARI NELERDİR?

- Evde zinde kalmanın birinci kuralı düzenli uykudur. Vaktinde yatıp kalkmak özellikle beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Bu da sinir hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Uyku özellikle ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azaltır. Konsantreyi artırır. Evde çalışanlar için bu olmazsa olmazdır. Kişinin sürekli aynı ortamda kalması ruhsal durumunda sıkıntılara sebep verir. Bu süre içinde uzmanlar evde sürekli aynı ortamda uyunmaması ve çalışılmaması gerektiğininde altını ayrıca çizer. 

düzenli uyku vücudu dinç tutar

düzenli uyku vücudu dinç tutar

- Zinde kalmanın bir diğer yolu da beslenmedir. Ancak doğru ve zamanlı bir şekilde. Uyku yeteri kadar alındı. Sabah egzersizi yapıldı. Şimdide sıra bol yeşillikli bir kahvaltıda. Virüs ve bakterilere karşı bağışıklık ve sindirimi güçlü tutmak için bol bol lifli ve antioksidan içeren besinler tüketilmeli. Uzmanlar bağışıklık sisteminde ne kadar fazla faydalı antikor varsa o kadar çabuk virüsten kurtulunur. Bunun içinde omega-3 bakımından zengin olan ceviz, likopen maddesi yani antioksidan bakımından zengin olan domates bol bol tüketilmelidir. Vücut için en faydalı diğer besinler ise tere, süt ve süt ürünleridir. Tere vücuttaki toksinleri kolayca atılmasını sağlayıp Sindirimi düzenler. Süt ve süt ürünleri de kemik ve kas yapısını güçlendirerek vücudun direnci artırılmalı. 

evde çalışarak zinde kalmanın en önemli yolu sağlıklı beslenmedir

evde çalışarak zinde kalmanın en önemli yolu sağlıklı beslenmedir

- Su vücudun ihtiyacı olan en temel besindir. Bu yüzden gün içinde özellikle virüs salgınları zamanında en fazla 3 litre içilmeli. Su ve gün içinde tüketilen sıvı miktarı birbirine karıştırılmamalıdır. Vücuda alından sıvı su ihtiyacını karşılamaz. Kan içindeki oksijenleri taşımak için suya ihtiyaç duyar. Organlar enzim görevlerini yerine getirmek için suya ihtiyaç duyar. En önemlisi de bağışıklık sistemi virüslere karşı antikor ürettiğinde vücut ısısı artar bu da sinir hücrelerine zarar verir. Bu durum da ciddi hastalıklara ol açabilir. Bu yüzden zinde kalmanın olmazsa olmazlarından biri de su tüketimidir. 

su tüketimi vücuttaki virüslerin kısa sürede vücuttan atılmasını sağlar

su tüketimi vücuttaki virüslerin kısa sürede vücuttan atılmasını sağlar

EVDE YAPILACAK BASİT EGZERSİZLER...

- Her sabah yarım saatte olsa balkonda, terasta ya da pencereyi sonuna kadar açıp önünde egzersiz yapılmalıdır. Bu durum gün içinde de 15 dakikaya bölünerek 2 defa uygulanmalı. Gün içinde toplam da 1 saat vücudun gevşetilmeli. En sık yapılması gereken hareketler ise şöyle; ayakta iki kolu yukarı kaldırıp geriye doğru açma daha sonra sağa sola belden itibaren vücut hareket ettirilmeli. Ellerin ayak parmaklarına değecek şekilde eğilip kalkılmalı. Bacaklar iki yana doğru aşılarak bu kez bu pozisyonda sağa sola dönülmeli. Gerilme hareketlerinden sonra sırt üstü uzanarak bisiklet sürer gibi bacaklar hareket ettirilmeli. Karın kaslarını çalıştırmak içinde sırt üstü pozisyonda bacaklar karna doğru çekilirken kafa bölgesini kaldırıp yatırılmalı. Bu uygulamaları içinizde 10'ar defa sayarak yapabilirsiniz.

evde çalışırken aynı zamanda egzersiz yaparak zinde kalabilirsiniz.

evde çalışırken aynı zamanda egzersiz yaparak zinde kalabilirsiniz.

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Ender Saraçoğlu'ndan kırmızı pancar önerisi

İLİŞKİLİ HABER

Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Ender Saraçoğlu'ndan kırmızı pancar önerisi

BİR YORUM YAPIN 0