Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir?

Süper besin oalrak bilinen keten tohumu 6000 yıldan fazladır insanoğlu tarafından sağlık amaçlı tüketilmektedir. İçeriğinde omega-3 yağ asidi ve E vitamini barındıran keten tohumu kısa sürede hücrelerin yenilenmesini destekler. Bu fayda da en çok cilt sağlığına yarar. Keten tohumu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Keten tohumunun faydaları nelerdir?

Eski çağlardan beridir Mısır ve Asya coğrafyasında yetiştirilen keten faydalı bir bitkidir. Ancak genellikle tohumu tüketilir. Keten tohumundan elde edilen yağ özellikle en antik faydalı yağlardan biridir. Hindistan'da alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılır. İçeiğinde yüksek oranda antioksidan ve lif içerir. Vücut sağlığındaki fonksiyonel işlevde güçlü bir destek sağlayan keten tohumu sağlıklı bir yaşamın sırrının anahtarıdır. İçerdiği bileşeni mineral ve vitaminler sayesinde sağlıklı ve dirençli bir vücut sağlar. Bilimsel adı linum usitatissimum olan keten bitkisi yaklaşık 1 metreye kadar uzar. Tohumları kavun çekirdeğinin kızartılmış haline benzetilir. Ayrıca keten tohumu halk arasında genellikle kendir tohumuyla karıştırılır. Ancak tamamen farklı bitkilere ait tohumlardırlar. Kokusu olmayan keten tohumu ezilerek içeriğindeki yağ kullanılır. Bitki halinde çiçekleri mavidir. Yağ omega-3 yağ asidi ve E vitamini bakımından oldukça faydalıdır. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü'nün araştırmalarına göre keten tohumu kanser tedavisinde kullanılması gereken faydalı bitkilerden biri seçilmiştir.  Keten tohumu üzerinde araştırmalar halen devam edilmektedir. Tohum çoğunlukla kozmetik fabrikalarında ham madde olarak kullanılır. Keten tohumu aynı zamanda lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfa-linolenik asit gibi maddeler barındırır. 

keten tohumu e vitamini bakımından zengindir

keten tohumu e vitamini bakımından zengindir

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  •  Yapılan araştırmalarda keten tohumu kanserli hücrelerin gelişmesini geriletir. Henüz tamamlanmasa da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

- E vitamini bakımından zengin olan keten tohumu cilt hücrelerinin hızla yenilenmesini detekler. Bu da özellikle yaşlanmaya bağlı ortyaa çıkan kırışıklığı önlemekte etkilidir. 

  • Düzenli tüketildiğinde kan basıncını dengeler bu da yüksek tansiyon riskinin azalmasını sağlar. Yunan bilim insanları tarafından bir grup erkek üzerinde yapılan deney sonucu bu faydası kanıtlanmıştır.

- Kötü kolesterolü ve kan şekerini düşüren faydalı lifleri içerir. Toz halinde kahvaltılarda tüketilmesi tavsiye edilen keten tohumu aynı zamanda sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.

  • Sürekli kabılzık sorunu yaşayan kişilerin günde bir yemek kaşığı toz haline getirilmiş keten tohumu tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede bağırsakalrın fonsiyonu artar. Kabızlık için doğal ilaçtırı.

keten tohumu toz haline getirilerek yemeklere ya da salatalara eklenebilir

keten tohumu toz haline getirilerek yemeklere ya da salatalara eklenebilir

- Karaciğerin daha fonksiyonlu çalışmasını sağlayan maddeler içeren keten tohumu, böylece daha kısa zamanda vücuttaki toksinlerin atılmasını destekler. Kanı temizler. 

  • Günlük beslenme alışkanlığının içine eklenen bir kaşık keten tohumu saçların dökülmesini önler. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına da fayda sağlar. 

KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Genellikle yağı kullanılan keten tohumu aynı zamanda toz haline getirilerekte tüketilebilir. Bunun yanı sıra bazı firmalar keten tohumundan ilaç tabletler yapmıştır. Toz hali ya da yağı yoğurt, salata ve yemeklerin içine eklenebilir. Tadı bozmaz ayrıca kokusu olmadığından rahatsızlıkta vermez. 

Sarımsaklı yoğurtlu havuç kızartması tarifi! Havuç kaç kalori? Havucu yoğurtla yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsaklı yoğurtlu havuç kızartması tarifi! Havuç kaç kalori? Havucu yoğurtla yerseniz...

BİR YORUM YAPIN 0