Kobe Bryant'ın ölümüne neden olan: Künt travması nedir? Künt travması nasıl olur?

Geçtiğimiz aylarda uçak kazasında hayatını kaybeden Kobe Bryant'ın adli tıp raporu açıklandı. Rapora yer alan Künt travması ise merak konusu oldu. Bryant'ın ölümüne neden olan künt travması hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Künt travması nedir? Künt travması nasıl olur?

Vücudun ani ve şiddetli darbe almasıyla yaşanan sağlık sorununa künt travması denir. Künt travması toplumda ilk kez helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden ünlü basketbolcu Kobe Brynat'ın adli tıp raporunda yer almasıyla merak konusu oldu. Vücudun fiziksel olarak ağır darbelere maruz kalması sonucu yaşanan bu travma ölüme ya da uzun süreli kobaya neden olur. Künt Travması aslında kuvvet travmasıdır. Yani vücudun hızlı ve kuvvetli ardı sıra darbeler görmesi ile olur. Kemik kırılmaları, laserasyonlar, sıyrıklar ve aşırı kanama gibi durumları içerir. Bu travma şeklinde genellikle ABD'de görülür. Künt travması yaygın olarak yaşanan bir sağlık sorunu değildir. Büyük kazalar sonucu nadir olarak görülür. 

kobe brynat künt travması sonucu hayatını kaybetti

kobe brynat künt travması sonucu hayatını kaybetti

KÜNT TRAMVASI NASIL OLUR?

Vücudun aynı anda birden fazla komplikasyon yaşamasıyla görülen künt travması organlardan dokulara hızla yayılan gizli kanama ve bu kanama sonucu iç organların işlevselliği biter. Çünkü ani bir darbe vücut içindeki kanama şiddetini artırır. Dalak gibi kanamayı kontrole etmeye çalışan organların da fonksiyonları bozulunca tüm organlar olumsuz etkilenir. Bu durumun yaşanması için basit bir darbe değil ağır ve şiddetli bir darbe olması gerekir. Künt Travmalar yüksekten düşme gibi durumlarda da rastlanır. Vücut dış basınç etkisi ile fark etmeden darbe alır. Bu da iç organlara zarar verir. Bazı organların hızla hasar almasının nedeni hassas olmalarından kaynaklıdır.

tüm vücudun ağır bir darbe alması sonucu künt travması görülür

tüm vücudun ağır bir darbe alması sonucu künt travması görülür

Örneğin mide ve bağırsaklar en hassas organlar arasında yer alır. Bu yüzden yüksek atlamalarda genellikle mide patlaması gibi sağlık sorunları oluşur. Mide patlaması da künt travmayı içerir. Yüksekten düşme sonucu da aniden yere çakılan vücutta ağır iskelet hasarı yaşanır. Kemikler kırılarak hem hareket kontrol merkezi kaybolur hem de diğer organlara hasar verir. Künt travmalar nadirende olsa trafik kazalarında görülür. Arabanın çarpması sonucu aniden yere düşen kişide kemik kırılması ve iç organ patlama riski yüksektir. Son yapılan araştırmalarda motosiklet kazalarında hafif künt travmaları görülebilir.

Sarımsak yutmak zayıflatır mı? Metabolizma hızlandıran yöntem! Sarımsağın faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsak yutmak zayıflatır mı? Metabolizma hızlandıran yöntem! Sarımsağın faydaları

BİR YORUM YAPIN 0