Guatr'da erken tanı çok önemlidir!

Tirodi bezlerinin çok çalışması ya da az çalışması durumunda görülen erken müdahale edilmediğinde kötü tümör oluşumuna neden olabilir. Boğazın orta kısmından dışarı doğru şişkinlikle kendini belli eder.

Boyunun adem elması denilen kısımda kelebek çeklinde olan triodi bezinin çok fazla çalışması ya da çok az çalışmasına bağlı ortaya çıkan yanlış salgılanma guatra yol açar. Vücudun çok fazla antikor üretmesi de bu bezlerin işleyişini olumsuz etkiler. Özellikle hormonlardaki artan dengesiz salgılanma nedeniyle guatr tetiklenir. Ailesinde triodi olanlar, kansızlığı olanlar, şeker hastaları, yüksek kolesterolü olanlar ve aşırı sigara içenler risk altındadır. Trioid bezleri çok çalıştığında iştahın olmasına rağmen yaşanan kilo kayıpları ve sık sık idrara çıkma isteği ile kendini gösterir. Bezlerin az çalışması ise adet düzenini bozar, kabızlığı artırır ve soğuğa karşı direnci azaltır. 

guatr

guatr

Avrasya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık, erken tanının hastalığın ilerlemesinde önemli nokta olduğunu işte şu sözlerle açıkladı:

"Guatrın tanısı ve tedavisi, büyümeye neden olan hastalıklara göre değişiklik gösterir. Neden olan hastalık belirlendikten sonra tedavi için doktor ve hastanın belirleyeceği bir yöntem seçilir. Bu yöntemler; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve radyoaktif iyot tedavisidir.

Hormon yetersizliği olan guatr hastalarına bu hormon ilaç şeklinde verilir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını engelleyecek ilaçlar verilir. Hormon seviyesi normale gelince ameliyat veya radyoaktif iyot ile tedavi yapılır. Hormon dengesizliğinin olmadığı ama tiroit bezinde nodüllerin olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale uygulanır."

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Işık, doğru beslenmenin hastalığın gidişatı için fayda sağladığının altını çizdi. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin besinleri daha sağlıklı çalıştırdığını ifade etti. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0