Osman Müftüoğlu açıkladı! Pandemiden erkekler neden daha çok etkilendi?

Pandemiden kadınlara oranla erkekler daha çok etkilendi. İstatistiksel veriler de bu bilgiyi doğruluyor. Hürriyet yazarı Osman Müftüoüğlu, bugün kaleme aldığı yazısında 'erkekler neden daha şansız' sorusunun yanıtını verdi.

Rakamlara bakıldığını koronavirüse erkekler daha çok yakalanıyor. Hastalığın erkeklerde daha ağır seyrettiği, daha uzun sürdüğü ve daha çok can kaybına yol açtığı ortak kanaat... Erkekleri fena halde korkutan bu olumsuz gelişmelerin nedenleri  henüz bilinmiyor. Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu muhtemel bazı faktörlerden söz edildiğini belirtti ve bunları sıraladı. Müftüoğlu şunları kaydetti:

COVID-19’da erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek risk taşımalarının farklı nedenleri var. Birincisi, bağışıklık sisteminin kadınlarda erkeklerden daha güçlü olması. Uzmanlar bu farklılığı östrojen hormonuna ve kadınların bağışıklıkla ilgili genleri içeren iki X kromozomunu birlikte taşımalarına bağlıyorlar. Ayrıca kadınların hijyenik kurallara erkeklere oranla daha çok riayet etmeleri ve genelde de sağlıklarına daha çok özen göstermeleri önemli faktörler olmalı. Diğer taraftan, hastalığın seyrini ağırlaştıran ve ölüm olasılığını arttıran diyabet, hipertansiyon, KOAH gibi kronik hastalıklara erkeklerde daha sık rastlanması da önemli bir belirleyici. Bana sorarsanız, erkeklerin maske takma ve sosyal mesafeye uyma gibi koruyucu önlemlere uyum göstermede kadınlara oranla daha dikkatsiz ve rahat davranmaları da etkili bir faktör olabilir.

BURUN KARIŞTIRMAK ŞİMDİ DAHA TEHLİKELİ

BURUN karıştırmak yanlışı, haklı ve doğru olarak, çevre tarafından hoş karşılanmayan kötü bir davranış biçimi. Ayrıca bu sevimsiz alışkanlığın oluşturabileceği ciddi bazı sağlık riskleri de var: Burnunu karıştıran kişiler hem parmak uçlarına çevreden yapışabilecek mikropları burunlarına da bulaştırma riskine giriyor, hem de burunlarında taşıdıkları farklı mikropları dokundukları yüzeylere de aktarabiliyorlar. Bu önemli bilgi, yeni koronavirüs için de aynen geçerli. Üstelik burun delikleri yeni koronavirüsün bedenimize girebileceği bir numaralı kapılar!

Araştırmalar da COVID-19’da burun yoluyla bulaşmanın ağızdan daha sık ve önemli olduğunu net ve açık olarak gösterdi. Diğer taraftan burun karıştırmanın, burun içindeki koruyucu doku tabakasında (epitel) hasara yol açarak da hastalığa yakalanmayı kolaylaştırabileceği kesindir. Kısacası, pandemi sürecini burun karıştırma alışkanlığından kurtulmak için önemli bir fırsat haline getirmek mümkündür.

Hydrafacial nedir ve ne işe yarar? Hydrafacial cilt bakımı nasıl yapılır? Hydrafacial fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Hydrafacial nedir ve ne işe yarar? Hydrafacial cilt bakımı nasıl yapılır? Hydrafacial fiyatları
Safranbolu Kıtırı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı

İLİŞKİLİ HABER

Safranbolu Kıtırı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı
30 yıldır İngiltere'de polislik yapan Türk vatandaşa Elizabeth'ten ödül!

İLİŞKİLİ HABER

30 yıldır İngiltere'de polislik yapan Türk vatandaşa Elizabeth'ten ödül!
Osman Müftüoğlu açıkladı: Takviye yutmak aşıyı da güçlendirir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Osman Müftüoğlu açıkladı: Takviye yutmak aşıyı da güçlendirir mi?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Alper 3 yıl önce

Neden i üretmeye üretmeye sebeb olan tohumu kurutmak. Nesli azaltmak.

ahmet 3 yıl önce

O kadarını biz de biliyorduk zaten, farklı bişey söyleyecek zannettik.

Toplam 5 beğeni