Bitkisel hayattan uyandırmak mümkün mü? Hekimoğlu'nda geçen Levodopa ve amfetamin ne demek?

Kanal D ekranlarında yayınlanan Hekimoğlu dizisinde Ateş Doktorun 10 yıldır bitkisel hayatta olan bir hastayı uyandırmak için verdiği levodopa ve amfetamin ilaçlar merak konusu oldu. Afrika'da yapılan araştırmalarda güçlü uyarıcı etkenler olan bu iki maddenin vücuttaki etkilerini sizler için araştırdık. Peki Hekimoğlu'nda geçen Levodopa ve amfetamin ne demek? Levodopa ve amfetamin maddeler ne işe yarar?

Parkinson hastalığında kullanılan L-DOPA madde içeren lecodopa ilacı üzerinde Afrika'da bilim insanları tarafından çalışmalar yapıldı. İçeriğinde dihidroksi-L-fenilalanin aminoasidi bulunan L-DOPA beyninin ihtiyacı olan dopamini sağlar. Dopamini vücudumuz aslında kendi kendine üretir. Ancak sinirsel bir komplikasyonda azalan ve etkisi giden dopamin ardından beyinde ciddi hasar oluşur. Nörolojik sorunların nedeni olan dopamin eksikliği ya da fazlalığı bilimsel araştırmalara yol açtı. Bunlardan biri de bitkisel hayatta olan kişiler oldu. Bitkisel hayatta giren hastanın aslında Koma'daki hastaya göre farkı var. Çünkü Bitkisel hayattaki hastanın beyni işlevsel olarak çalışır. Ancak sinir sistemindeki hasar beyne olumsuz sinyaller verdiğinden bey,n kendini korumak için kitler. Bu da kişinin mekanizmasını kapatır. Tıpkı çalışan bir bilgisayarı uyku moduna almak gibidir. Parkinson hastalarının tedavisi için kullanılan L- DOPA, beynin uyarılmasını sağlar. L-DOPA'nın bu etkisinin yanı sıra Amfetamin ise Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığının tedavisinde kullanılır. Vücut içi uyarıcıları hareketlendiren amfetamin doktor kontrolünde kullanılması gereken güçlü bir etkendir. Konsantreyi güçlendiren amfetamin, beyindeki vücut kontrol merkezini etkiler. Ancak yüksek alındığında ciddi nörlojik ve psikolojik hastalıkların yaşanma riski artar. 

PEKİ HEKİMOĞLU'NDA GEÇEN LEVODOPA VE AMFETAMİN NE DEMEK?

Ateş Hekimoğlu'nun 33. bölümünde bitkisel hayatta olan bir hastayı uyandırmak için levodopa ve amfetamin ilaçları verdi. İzleyicinin dikkatini çeken durum ise uzun süren bu sağlık durumunun bilimsel olarak kesin bir tedavisi olmamasına rağmen bu iki maddeyi neden verdiği oldu. Bilimsel araştırmalarda beyni ve sinir sistemini harekete geçiren bu iki maddenin bazı bitkisel hayatta olan hastaların için olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ancak kesin bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemektedir. Bu iki maddenin yapacağı etki kişinin hangi koşullarda bitkisel hayata girdiği araştırılarak verilmesi uygundur. Halen üzerinde araştırmalar yapılan levodopa ve amfetamin uyarıcı sentez maddeler olduğundan beynin ve sinir sisteminin işlevselliğini artırır. Bu da kişininin kısa süreliğine bitkisel hayattan çıkmasına neden olur. Afrika'da yapılan deneylerde bazı hastaların uzun yıllar rahat bir hayat sürdüğü ancak bazılarının kısa sürede yeniden bitkisel hayata girdiği gözlenmiştir. 

bitkisel hayattan uyandırmak

bitkisel hayattan uyandırmak

LEVODOPA NEDİR?

Dopamin etkiye sahip olan levodopa ilacı parkinson hastalarının tedavisinde kullanılır. Beynindeki dopamin miktarını artırarak kan aracılığı ile beyne ulaşır. Sinir uyaranlarını güçlendirerek motor hareketlerinin daha sağlıklı yapılmasını sağlar. Ancak bu etki oldukça kısa süre devam eder. Çünkü vücudun doğal olarak dopamin üretmesi gerekir

AMFETAMİN NEDİR?

Alfa metil fenetilamin maddeleri içeren amfetamin DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarında kullanılır. Aynı zamanda serotonin hormonunu da artıran amfetamin konsantre gücünü artırır. Genellikle uygun miktarlarda atcılık, okçuluk gibi sporcuların yanı sıra uzun yola çıkanlarda alır. Seroton,n hormonunu yükselterek melotonini azaltır. Bu yüzden beynin uyarıcı seviyesini artırır. Ancak vücudun diğer işlevlerde yorulduğunu fark ettirmez. Kan hızını artırdığından felç ve beyin kanaması geçirme riski vardır.

En iyi yüz temizleme tonikleri 2021! Yüz temizleme toniği ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

En iyi yüz temizleme tonikleri 2021! Yüz temizleme toniği ne işe yarar?
Eskiler güçlü vücutlarını bu ete borçluymuş!  Ördek etinin faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Eskiler güçlü vücutlarını bu ete borçluymuş! Ördek etinin faydaları nelerdir?
Advantan M Losyon ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Advantan M Losyon nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Advantan M Losyon ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Advantan M Losyon nasıl kullanılır?

BİR YORUM YAPIN 1

Nezahat 3 yıl önce

Allah rızası için ablam yoğun bakımda entube edilmiş dualarınızı esirgemeyin

Toplam 1 beğeni