Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?

En sık yaşanan sorunlardan biri mide yanmasıdır. Mide yanması hem hastalıkların belirtisi arasında yer alır hem de başlı başına bir rahatsızlıktır. Yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlık şikayetleri tekrarlanması doğrultusunda ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması, genellikle yemek sonrası yemek borunun mide ile olan bağlantı kısmında yaşanır. Sindirim hastalıklarının bir belirtisi olan mide yanmasını çoğunlukla tüketilen besinler tetikler. Hareket edince karında oluşan şiddetli ağrı artar ve ağza kadar kötü bir tat gelir. Bu ağza kadar gelen salyamsı tat asitlidir. Bu asidin sık sık yukarı çıkması yemek borusuna zarar verebilir. Mide yanması en sık reflüyle görülür. Reflü mide asidinin yemek borusuna çıkmasıdır. Baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak bu hastalığı tetikler. Bir diğeri ise gastrittir. Mide dokusunun deforme olmasıyla mide içinde iltihaplanma medyana gelir. Besinlerin etkisiyle de mide yanması, şişlik ve karın üstü kasılmalar yaşanır. Nadiren de olsa görülen mide mikrobu yanı helicobakter ploridir. Bu bakteri mide asidinde yaşar ve çoğalabilir. İştah azaltan bu mikrop besinleri vücuda dağılmadan kusma yoluyla çıkmasına neden olur. Ayrıca mide yanmasına sebebiyet verir.

Mide ağrısına iyi gelen besinler neledir? Mide duvarını koruyan doğal karışım...İLİŞKİLİ HABERMide ağrısına iyi gelen besinler neledir? Mide duvarını koruyan doğal karışım...

Baharatlı, soğan ve sarımsaklı besinler mide yanmasını tetikler.

Ülser, reflü, gastirit ve helicobakter plori gibi hastalıklar mide yanmasıan nedne olan hastalıklardır.

Mide yanmasında ağza kötü bir asit tat gelir. 

Mide yanması tekrarlandıkça yemek borusu kanseri riskini artırır.

Endoskopi yöntemi ile mide yanmasının nedeni teşhis edilebilir. 

Zencefil, karbonatlı su, meyan kökü ve sakız mide yanmasına iyi gelen doğal yollardır. Ayrıca yemeklerden sonra bir elma da yanmayı engeller. 

Mide şişkinliği neden olur? Mide şişkinliği belirtileri nelerdir? Mide şişkinliğine iyi gelen besinlerİLİŞKİLİ HABERMide şişkinliği neden olur? Mide şişkinliği belirtileri nelerdir? Mide şişkinliğine iyi gelen besinler

mide yanması genellikle besinlerle alakalıdır

mide yanması genellikle besinlerle alakalıdır

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

  • Mide sağlığı için en önemli koşullardan biri tahıllardır. Lif bakımından zengin olan tahıllar, mide fonksiyonlarını güçlendiren demir, selenyum ve magnezyumda barındırır.
     
  • Laktoz içeren süt ve süt ürünleri de mide içindeki asit oranını dengeler. Ancak laktoz bazı insanlarda yan etkiye neden olabilir. Bu yüzden bunlar laktozsuz süt tüketmeli.
     
  • Karbonatlı su yüzyıllardır mide yanması, kusma ve bulantı gibi durumları azaltır. Ilık bir bardak suyun içine konulan bir yemek kaşığı karbonatı karıştırınız. Bir bardağı yemekten sonra tüketiniz.
     
  • Çok az bilinen ancak tüm alternatif tıp kitaplarında bulunan besin tahindir. Uzmanlar mide sorunu yaşayan kişilerin sıklıkla tüketmesi gerektiği bir besin olduğunun altını çiziyor. Bir yemek kaşığı tahin ilaç etkisi gibi anında mide yanmasını keser.
     
  • Uzmanlar mide yanması yaşayanların kesinlikle yemeklerine zencefil koyması gerektiğini söyler. Zencefil, mide asidini dengeler. Mide kaslarını güçlendirerek asidin yemek borusuna çıkmasını önler. Yemeklerde tercih etmeyenler  zencefili çayı olarak da tüketilebilir.
     
  • Midedeki mukozlu yapanın vazgeçilmez besini meyan köküdür. Meyan kökü yemek borusunu da mide asidinin etkilerinden korur. Ancak uzmanlar uzun süre meydan kökü tüketilmesini önermez. Ayrıca yüksek tansiyonu olanların kesinlikle bu besini tüketmeden doktora başvurması gerekir. 
     
  • Elma mideyi genel anlamda rahatlatan meyvelerden biridir. Uzmanlar yemekten sonra çay yerine bir yeşil elmanın tüketilmesini tavsiye eder. Elmanın yanı sıra taze sıkılmış elma suyu da tüketilebilir. 
     
  • Bitki çaylarından anason ve kekik çayı mide sağlığı için oldukça etkilidir. Yatıştırıcı etkiye sahip iki çay besinlerin kolayca mide tarafından enzimlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasını da destekler.

Ülser neden olur? Ülserin belirtileri nelerdir? Ülseri engellemenin yolları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERÜlser neden olur? Ülserin belirtileri nelerdir? Ülseri engellemenin yolları nelerdir?

mide yanmasının tekrarlanmaması için kafein ve nikotinden uzak durmak gerekir

mide yanmasının tekrarlanmaması için kafein ve nikotinden uzak durmak gerekir

MİDE YANMASININ TEKRARLANMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

- Mide ağrısı veya şikayeti olan bir kişinin baharatlardan uzak durması gerekir. Özellikle acı biber mide yanmasını tetikleyebilir.

- Sigara ve alkol tüketimi mide içi asit oranını artırır. Midenin hücrelerini zayıflatarak korumasız hale getirir. Bu da mide hastalıklarının özellikle mide yanmasını tekrarlatabilir. 

- Çok fazla karbonhidratlı ve yağlı besinler tüketmek mideyi ağırlaştırır. Öğütmesini zorlar. Besinleri tam olarak öğütemediğinden daha fazla asit üretir. Bu da yanmaya yol açar.

- Çok dar giyinmek özellikle mide kısmında sık lastik ya da kemerli kıyafetler midenin ezilmesine neden olur. Bu da asidi yukarı çıkartır ya da mide boşluğuna  yol açar. 

- Gece yatarken çok yüksek yastık kullanma ve yatmadan önce bir şeyler yemekte mide yanmasını tekrarlatabilir. 

Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılmasının tedavisi var mı?

İLİŞKİLİ HABER

Çene nasıl kırılır? Çene kırılmasının belirtileri nelerdir? Çene kırılmasının tedavisi var mı?

BİR YORUM YAPIN 1

Mehmet 3 yıl önce

Bu sayfayı hazırlayan arkadaşlar acaba midenin asit dengesinden haberleri var mı? Yemekten hemen sonra karbonatlı su içmek mide asidini alt üst eder ve sindirimi ortadan kaldırır. Yemekten sonra 1.5-2 saat değil karbonatlı sade su bile içmemek gerekir.