Ramazanda mide hastaları ne yapmalı? Ramazanda mide hastaları neler tüketmeli?

Tüm aylardan bereketli ay olan Ramazan vücudun hem manevi hem de fiziksel iyileşmesini sağlar. Saatlerce aç kalınmasına rağmen aslında vücudun bu süreçte yenilenmesini destekleyen oruç tutarken reflü ve gastriti olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Peki Ramazanda mide hastaları ne yapmalı? Ramazanda mide hastaları neler tüketmeli?

Mide sorunları insanlar için rahatsız edici bir durum. İleri seviye olursa sağlık için büyük problemlere neden olabilir. Mide hastalıklarına sahip kişilerin Ramazan ayında dikkat etmesi gerekir. Uzun süre aç kalınan mide de artan asit oranı bazı sağlık sorunlarına yol açar. Ağrı, kusma bulantı gibi durumlara yol açan bu durumları önlemek için doğru beslenmek önemlidir. Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi, gastriti olanlar oruç tutabilir mi soruları ramazan geldiğinde daha çok gündeme geliyor. Uzmanlar mide rahatsızlıklarının orucu engellemediği tam tersi, aslında bu sürecin sindirim için faydalı olacağını vurgular. Ancak bununla beraber iftar ve sahurda dengeli sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha hatırlatır. 

Bütün gün aç kalan mideye iftardan sonra gıda girmesiyle bazı kişiler için sağlık problemleri oluşturabilen özellikle hassas mide sistemine ve mide rahatsızlıklarına sahip olanlar Ramazan ayında oruç tutabilirler mi sorusunu sık sık sormaktadırlar. Peki mide rahatsızlıkları olanlar Ramazan ayında nelere dikkat etmeli? Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Yasemin.com'dan Müge Çakmak'a konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Kimler oruç tutamaz? Ramazan ayında kronik hastalığı olanlar neler yapmalı?İLİŞKİLİ HABERKimler oruç tutamaz? Ramazan ayında kronik hastalığı olanlar neler yapmalı?

MİDE HASTALARI RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

  • Ciddi düzeydeki mide hastalıkları oruca engel değildir.
     
  • Mide uzun süre aç kaldığından asit oranı artar. Bunun için sahurda ceviz, badem yumurta tüketmekte fayda var.
     
  • İftarda ise tam tahıllı ekmek tüketilmesi gerekir. Ayrıca iftar ve sahur arası elma suyu tüketmek mide yanmasını önler.
     
  • Limonlu çay ve şekersiz Türk kahvesi de mide hastalıklarına iyi gelir.
     
  • Su tüketimi vücut sağlığında en fazla mide ve bağırsaklara fayda sağlar.
     
  • Gün boyu besin ve sıvı almayan midenin akşam ihtiyacı olan mineral ve vitamini depolaması için bol bol bal ve yoğurt önerilir.

Oruçluyken artan baş ağrısı için ne yapılmalı? Baş ağrısını önleyen besinler nelerdir?İLİŞKİLİ HABEROruçluyken artan baş ağrısı için ne yapılmalı? Baş ağrısını önleyen besinler nelerdir?

mide ağrısını önleyen besinler nelerdir

mide ağrısını önleyen besinler nelerdir

​RAMAZANDA MİDE HASTALARI NE YAPMALI?

  •  İftarda çorba ile orucu açarak öncelikle yemek borusu ve mideyi rahatlatmakta fayda var. Daha sonra su içip biraz hareket edilmesi gerekir. Ortalama 10 dakika sonra ana yemeğe geçmeli ancak bununda yağ oranının az olması lazım.
     
  • Hafif bir iftar sofrası kurulması şarttır. Yemekten sonra soda, Türk kahvesi ya da limonlu çay tüketilebilir.
     
  • Gaz sıkışması ya da mide kasılmasının yaşanmaması için yemeği yavaş yavaş yemek gerekir. 
     
  • Çok baharatlı yemekler tercih edilmemeli.
     
  • Ağır tatlılar yerine elma, armut, kivi ve muz tüketilmesinde fayda var.
Ramazan öncesi temizlik nasıl yapılır? Ramazan öncesi dip köşe temizlik!

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan öncesi temizlik nasıl yapılır? Ramazan öncesi dip köşe temizlik!
Ramazan ayına günler kala 7 ipucuyla bedeninizi oruca hazırlayın

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan ayına günler kala 7 ipucuyla bedeninizi oruca hazırlayın

BİR YORUM YAPIN 1

ibrahim 1 ay önce

20 yıllık miğde hastasıyım ve bağırsaklarımdan polip alındı, ramazanda hiç rahatsız olmuyor, aksine tedavi oluyorum siz sunu yeme bunu yeme diyorsunuz :))