Tifüsün hastalığı neden olur? Tifüsün hastalığı belirtileri nelerdir?

Bit ve pire gibi böcek türleri nedeniyle deriye giren virüsün neden olduğu hastalık tifüs, aşırı kaşınmaya neden olur. Bulaşıcı ve riskli bir hastalık olan tifüs savaş yıllarında dünya genelinde görülen ciddi bir hastalıktı. O yıllarda tedavisi olmadığından ölü oranı oldukça fazlaydı. Peki tifüsün hastalığı neden olur? Tifüsün hastalığı belirtileri nelerdir?

Halk arasında cilt yüzeyinde kırmızı kabarcıklar oluştuğundan lekeli humma olarak adlandırılır. Rickettsia prowazekii adında bir bakterinin yol açtığı hastalıktır. Eski zamanlarda ölümcül hastalıklar listesinde yer alıyordu. Ancak günümüzde yüksek oranda tedavisi mevcuttur. Hijyen oranı olmayan yerlerde yaygın olarak görülür. Genellikle toplama kamplarında ve gelişmemiş ülkelerde halen yaşanır. Rickettsia prowazekii adındaki mikrop pire veya bitlerin ısırmasıyla kana karışır. Kana karıştığı andan itibaren bağışıklığı düşürür. 

pirenin ısırığı ile deri altına girer virüs

pirenin ısırığı ile deri altına girer virüs

TİFÜS HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

İlk ortaya çıktığı yıllarda yaygın olarak görülmesinin nedenin bulaşıcı olmasından kaynaklıdır. Böceklerin ısırmasıyla deri altına giren ve burada kabarcıklara neden olan mikrop kaşınmaya yol açar. Kaşınmayla virüsün neden olduğu kabarcıklar tırnak aralarına ve ele bulaşır. Ele bulaşan virüs diğer insanlara da temasla bulaşır. 

yüksek ateşe neden olur

yüksek ateşe neden olur

TİFÜS HATSALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşırı kaşınma ve cilt yüzeyinde kabarcıklar oluşur. Bunun akabinde, kemik ağrısı, yüksek ateş görülür. Bağışıklığın zayıflamasıyla baş ağrısı, şiddetli vücut titremesi, halsizlik, cilt yüzeyinde kuruluk, dudaklarda çatlama ve öksürme gibi belirtiler görülür. Vücuda giren virüs yaklaşık bir hafta sonra bu belirtileri gün gün görülür. Belirtiler daha sonra hızlı seyreder. Bu da ileri zamanlarda bilinç kaybı ve konuşma güçlüğüne neden olabilir. Hastalık erken tedavi edilmediğinde vücutta ciddi komplikasyonlara yol açar. Böbrek yetmezliği, sinir sistemi sorunları ve huzursuzluk gibi durumlar görülür. 

virüs deri yüzeyinde kabarcıklara neden olur

virüs deri yüzeyinde kabarcıklara neden olur

TİFÜS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Cilt biyopsisi ve kan testi yapılır. Bununla beraber hızla antibiyotik tedavisine başlanır. 48 saat içinde ortaya çıkan belirtiler sonrası başlanan tedavi uzun sürer. Vücuttan kolay kolay atılmayan virüsten korunma ve yayılma yollarına dikkat edilmeli. Özellikle hijyen kontrol edilmeli. Bunun aynı sıra evde evcil hayvan beslenmemelidir. Günümüzde aşısı mevcuttur. 

Mercimek çorbası zayıflatır mı? Mercimek çorbası diyeti! Mercimek çorbası tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Mercimek çorbası zayıflatır mı? Mercimek çorbası diyeti! Mercimek çorbası tarifi

BİR YORUM YAPIN 0