Sepsis nedir? Sepsis neden olur? Sepsisin belirtileri nelerdir?

Geçtiğimiz hafta usta oyuncu Filiz Akın'ın hastaneye kaldırılmasından sonra yapılan açıklamada adı geçen sepsis rahatsızlığı merak konusu olmuştu. Yüksek oranda yaşanan enfeksiyon boyunca vücudun yoğun olarak harekete geçmesiyle meydana gelen ancak daha sonra hasar verici boyuta gelerek geri dönülmez durumlara neden olabilir. Sepsis nedir? Sepsis neden olur? Sepsisin belirtileri nelerdir?

Son bir kaç yıldır dünyada artan enfeksiyonlu hastalıklar sonra hastalarda kalıcı olarak görülen bazı hastalıklar tespit edildi. Ağır olarak geçirilen enfeksiyon sırasında bağışıklık sistemi vücudu korumak için harekete geçer. Ancak ağır enfeksiyon zor atlatıldığından bağışıklık sistemi vücudun zarar görmemesi için bu durumda daha fazla protein üreterek koruma sağlamaya çalışır. Bu esnada ise ortaya çıkan koruma kalkanı arttıkça organların işleyişini etkileyen hücreler hasar alır. Fazla fazla üretilen bu yoğun tepki daha sonra kana karışarak zehirlenmesine yol açar. Buna da sepsis denir. Genellikle zatürre, akciğer hastalıkları ve ameliyatlar sonrası oluşan ödemler sırasında meydana gelebilir. Erken müdahale bu rahatsızlıkta şarttır. Aksi halde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölümler gerçekleşebilir. 

İltihaplı balgam neyin habercisidir? İltihaplı balgamdan kurtulmanın doğal formülüİLİŞKİLİ HABERİltihaplı balgam neyin habercisidir? İltihaplı balgamdan kurtulmanın doğal formülü

sepsis ağır enfeksiyon sonrası görülür

sepsis ağır enfeksiyon sonrası görülür

SEPSİS NEDİR?

Bağışıklığın enfeksiyona karşı koruma oluştururken yaşanılan deformasyon sonrası virüsün vücuda hızla yayılması ve kana karışmasıyla sepsis medyana gelir. Bağışıklığı verdiği koruma sonucu oluşan bu durum genellikle ağır vakalarda görülür. Her enfeksiyon sonrası yaşanmaz. Tüm vücutta yaşanan iltihaplanma sonrası vücut şoka girer. Buna da septik şok denir. Uzmanlar enfeksiyonlu hastalıklar sonrası bu durumun yaşanmaması için antibiyotik tedavi uygular. 

sepsis kana karşılan enfeksiyondur

sepsis kana karşılan enfeksiyondur

SEPSİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her ağır enfeksiyonda görülemez ancak tehlikeli bir süreç olduğundan belirtiler iyi gözlenmelidir. Çünkü belirtilerin çoğu enfeksiyon sırasında da görülür. Vücut ısısında hızlı bir değişim görülür. 38 derece üzeri seyreden ateş nedeniyle vücutta kan akışı arta. Bu da kalp ritminde dengesizliğe yol açabilir. Bunun yanı sıra solunumdaki nefes alış verişi artar. Titreme, üşüme ve soğuk terleme gibi durumlar görülür. Nefes alışverişte de artan sıkıntıyla beraber kişinin mutlaka bir uzmana görülmesi gerekir.

Ağır olan seyreden sepsiste;

İdrar yaparken yanma ve koku

Cilt renginde değişim 

Trombositte ani düşüş

Hipotermi 

Aniden yaşanan kilo kaybı

Solunumunda sıkıntı

sepsis kan testiyle tespit edilir

sepsis kan testiyle tespit edilir

SEPSİSİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtilerin seyrine göre uzman doktor bir kaç test yapar. En önemli test ise kan örnekleridir. Kan içerisinde artan mikrop ve azalan trombosit sepsisin yaşandığının kanıtıdır. Bunun akabinde gelişme olan riskli sağlık durumlarının önüne geçmek için ilaç tedavisine başlanılır. Ağrı kesici ve kandaki şeker oranı için acil başlatılan ilaç tedavisinde antibiyotik oldukça önemlidir. 

BİR YORUM YAPIN 0