Yerli aşı Turkovac inaktif mi, mRNA mı? Yerli aşı Turkovacın yan etkileri var mı?

Aşının hız kazandığı bugünlerde geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşı önerisi olarak Turkovac'ı önerdi. Yerli aşı olan Turkovac hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Turkovac hakkında en merak edilen ise inaktif mı yoksa mRNA mı sorusu oldu. Koca, aşı için tarih verdi. Yerli aşı Turkovac inaktif mi, mRNA mı? Yerli aşı Turkovacın yan etkileri var mı?

Geçtiğimiz aylarda Faz çalışmaları tamamlanan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da üretim onayı alan Turkovac 3. doz aşısı olarak vurulabilir. Koronavirüse karşı etkin aşılardan biri olan Turkovac'a talep oldukça fazla olunca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıya Şehir Hastanelerinde de ulaşabileceğini duyurdu. Aşısı gelen vatandaşların da ihmal etmemesi gerektiğini belirtti. 

YERLİ AŞI TURKOVAC HAZIR!

2 yıl önce tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sonrası bilim insanları ilaç ve aşı geliştirme çalışmalarına başladı. Bunlar arasında Türk bilim insanları da yer aldı. 41 merkezde klinik çalışmalarına başlanan aşı geçtiğimiz aylarda Faz-3 çalışmalarının sonuna geldiğini duyurmuştu.. Ekim ayında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada onay alındığı taktirde seri üretimine başlanacağı söylenmişti. 13 Ekim'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kendi sosyal medya hesabından beklenen haberi verdi. Turkovac'ı Türkiye merkezli yapmaya başlayacaklarını söyleyen Koca açıklamasına şunları ekledi:

"Turkovac’ı Türkiye’nin hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz. Daha önce 2 doz aşı yaptırmış, Covid-19 geçirmemiş, 18-59 yaş arası sağlıklı herkes bize destek olabilir! 3. doz aşı tercihi serbest. Ama madem gönüller yerli aşı Turkovac’ta, en az 3.000’imiz Turkovac’ı tercih etmeli!"

fahrettin kocanın paylaşımı

fahrettin kocanın paylaşımı

TURKOVAC aşı randevusu nasıl ve nereden alınır? Kimler TURKOVAC aşı gönüllüsü olabilir?İLİŞKİLİ HABERTURKOVAC aşı randevusu nasıl ve nereden alınır? Kimler TURKOVAC aşı gönüllüsü olabilir?

YERLİ AŞI TURKOVAC İNAKTİF Mİ, mRAN MI?

Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından geliştirilen ve Bakanlık tarafından 3. doz aşı olarak önerilen Turkovac inaktif bir aşıdır. Tıpkı Sinnovac gibi olan Turkovac, bağışıklığı virüse karşı alıştırıyor.

turkovacın yan etkisi yoktur

turkovacın yan etkisi yoktur

YERLİ AŞI TURKOVACIN YAN ETKİLERİ VAR MI? 

Üçüncü FAZ çalışması da tamamlanan Turkovac aşısının şimdiye kadar herhangi bir yan etkisinin gözlemlenmediği ortaya çıktı. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, aşının yan etkisinin olmadan ilerlemesi akabinde güzel sonuçlar anılacağını belirtti. Bunun yanı sıra Kronik hastaların ve aşıya karşı bir engelinin olup olmadığı hastaya sorulması gerektiğinin altını çizdi. 

BİR YORUM YAPIN 0