Organ bağışını kimler yapabilir? Organ bağışı nasıl ve nerede gerçekleşir?

İnsan hayatının olmazsa olmazlarından biri olan organ bağışı hakkında merak edilenleri derledik.

İnsan hayatı kurtarmanın en önemli yollarından biri organ bağışıdır. Bunların ilk sırasında ise böbrek bağışı gelir. Böbrek bazen aile üyesinden alınır. Ancak uzmanlar özellikle kişilerin organ bağışı yapması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Avrasya Hastanesi de bu konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı. 

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışı, bilinci ve iradesi olan 18 yaşından büyük kişilerin gönüllü olarak organlarının bir ya da birkaçını başka hastalar adına bağışlamasıdır. Bireylerin hayattayken, ölümünün ardından organlarının bağışlanması son derece önemlidir. Çünkü kalp ve kornea gibi organ ve doku nakli hayattayken yapılmaz.

ORGAN BAĞIŞI KİMLER TARAFINDAN YAPILABİLİR?

18 yaşını doldurmuş sağlıklı bireyler yapabilir.
Başvuruda sağlığınız hakkında detayları bir uzmana bildirmeniz gerekir. Gerekli testleri detaylı yapmanızda fayda var.
Aile bireylerinizin bu durumdan haberdar olması gerekir. 
Yoğun bakımı ya da bitkisel hayatta olanlar bağış yapamaz. Bağış için beyin ölümü gerçekleşmiş olması gerekir.

HANGİ DOKU VE ORGANLAR BAĞIŞLANABİLİR?

Bunlar ülkemizde organ bağışı canlı ve kadavradan olmak üzere 2 şekilde gerçekleşebilir. Hayattaki bireyden sadece karaciğer ve böbrek nakli yapılabilir. Kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak ve uterus gibi organların nakilleri yapılabilir.

ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Birçok risk göze alınarak yapılmasında fayda vardır. Ancak bir o kadarda faydalı olan bu durumu uzmanlar kontrolünde gerçekleştirmek gerekir. Nakil merkezi size organ bağış sürecini ve olası riskleri detaylı olarak açıklamak durumundadır. 

Bu sürecin ilerleyen zamanlarda sağlığınızda neler yapabileceği bilginiz olmalıdır. 
Ölüm sonrası organ bağışı başvurusu işlemi çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.
Olası durumları göz önüne alarak ve özgür iradenizle karar verdikten sonra, devlet hastaneleri, il sağlık müdürlükleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve  semt poliklinikleri de dahil organ nakli yapan tüm kuruluşların organ nakil koordinatörlüğüne başvuru yapabilir. Organ bağışı yapabilmek için, 2 tanık huzurunda form doldurulur. Bu formda bağışlayabileceğiniz organ ve dokuların listesi bulunur. Organlardan bazılarını veya hepsini seçme hakkında sahipsiniz. Organ bağışı talebinizi hayattayken oluşturduğunuz için size bir organ bağış kartı verilir. Verileriniz ayrıca sağlık bakanlığı sistemine kaydedilerek korunur. Birey organ bağış kartına sahip olsa dahi ölüm halinde aileden bağış için onay alınması gerekir. Bu nedenle organ bağışı yaptıktan sonra aile bireylerini de bilgilendirmek önemlidir.
Eğer birey organ bağışı yapmaktan vazgeçtiyse, Türkiye Organ Bağış Bilgi Sistemi aracılığıyla kaydını sildirebilir.
Siz de organlarınızı bağışlayarak bir ya da daha fazla kişiye yaşama tutunması için şans verebilirsiniz. Organ ve doku bağışı hakkında en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir ve daha ayrıntılı bilgi sahibi alarak organ bağışçısı olabilirsiniz.

Emine Erdoğan'dan öğrencilere çifte müjde!

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan'dan öğrencilere çifte müjde!

BİR YORUM YAPIN 0