Lenfödem nedir? Lenfödem belirtileri nelerdir? Lenfödem tedavisi nasıl yapılır?

Lenfödemin halk arasında bilinen ismi "fil hastalığıdır". Ender görülen bu rahatsızlık insan vücudunun bazı bölgelerinde şişlikler meydana getirerek kaliteli zaman geçirmesine büyük engel oluşturur. Peki, Lenfödem nedir? Lenfödem neden olur? Lenfödem belirtileri nelerdir?

Tıbbi adı lenfödem olan ve halk arasında fil hastalığı olarak bilinen bu durum lenfatik sistemdeki bozukluktan dolayı hücreler arası sıvıda meydana gelen artış olarak adlandırılıyor. Doğuştan olabileceği gibi daha sonrada gelişebilen hastalıklar arasında yer alıyor. Genellikle kol ya da bacaklarda görülen bu şişkinliklerle tanısı konulan fil hastalığı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Lenfödem hastalığı yakalana kişi tedavi sürecini olumlu atlatmak için bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Tıbbi ve psikolojik açıdan genel bir tedavi içerisinde ilerlemesi gereken bu hastalık, alanında uzman kişiler tarafından; (damar uzmanı, fizyoterapist, psikolog, dermatolog) tedavi edilmesi gerekiyor... Peki Lenfödemin tedavisi nasıl yapılır, lenfödem belirtileri nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler:

lenfödem fil hastalığı hakkında bilgi

lenfödem fil hastalığı hakkında bilgi

LENFÖDEM NEDİR?

Lenfödem, lenf bezlerinin ya da lenf yollarının yeterince fonksiyon görememesine bağlı, kolda, bacak da yada vücudunun her hangi bir bölgesin de şişliklerin meydan gelmesidir. Ciddi bir damar hastalığı ve dolaşım bozukluğu olan lenfödem, doğuştan lenf bezleri yetersiz çalıştığı, durumlarda çocuklarda da lenfödem görülür.

lenfödem nedir

lenfödem nedir

FİL HASTALIĞI (LENFÖDEM) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfödemin en belirgin semptomundan biri olan şişlik, vücudun birçok uzuvlarında meydana gelse de belirgin olarak görüldüğü yerlerden biri olan kol ve bacakları etkiler. Kıyafetlerin, ayakkabıların saat gibi aksesuarların dar gelmesi lenfödem hastalarında en yaygın görülen sorundur. Gün içinde etkisinin azalıp artması gibi durumlar gözükebilir. Fakat tedavi sürecinde oluşabilecek geçime lenfödem hastalığını daha da ağırlaştırarak kalıcı ve rahatsız edici bir duruma getirir. En belirgin lenfödem belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

kollarda parmaklarda ve bacaklarda meydana gelen şişlik

  • Ağrı ve rahatsızlık hissi
  • Hareket kabiliyetinin kısıtlanması
  • Deride oluşabilecek sertleşme yada kalınlaşma
  • Ciltte kıvrıkların oluşması
  • Deride sıvı sızması
  • Tekrar eden enfeksiyonlar

Fil hastalığı lenfödem belirtileri nelerdir

Fil hastalığı lenfödem belirtileri nelerdir

LENFÖDEM HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Lenfödem hastalığının oluşum temelinde lenf sıvısının kan dolaşımına girmek yerine çeşitli nedenlerden dolayı deri altına yayılması sonucu oluşması olarak bilinse de hastada lenfödemin ortaya çıkmasının belirgin bir nedeni yoktur. 6000 kişide görülen bu hastalık kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır. Lenfödemin oluşmasında rol oynayan bazı etkenler ise şunlardır:

  • Kanser sonrasında görülen  ışın (radyasyon) tedavileri
  • Mantar hastalıkları
  • Enfeksiyonlar
  • Sivri sinek ve türevinden bulaşıcı parazitlerin geçmesi
  • Lenf sisteminin yapısına ilişkin kalıtsal hastalıklar ve anomaliler 
  • Travmalar gibi etkiler lenfödem hastalığının oluşmasında rol oynar

Fil hastalığı neden olur

Fil hastalığı neden olur

LENFÖDEM HASTALIĞI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Lenfödem hastalığı iki şekilde nüksetmektedir. Bunlardan biri primer lenfödem bir diğeri ise sekonder lenfödemdir.

Lenfödem hastalığı belirtileri

Lenfödem hastalığı belirtileri

Primer lenfödem: Vücutta bulunan lenf damarlarının yapısal anlamdaki bozukluklarına bağlı olarak görülen bir çeşit kalıtsal durumdur. 35 yaşından sonra ortaya çıkan lenfödem bu gruba girer.

Sekonder Lenfödem: Lenf bezlerinin veya damarlarının yapısında bozulmaya yol açan travma sonucu operasyon veya hastalığa bağlı olarak gelişen lenfödem türüdür. Bu hastalığı gören kişiler lenf sistemine ilişkin bozukluklar, doğuştan olmayıp sonradan gelişmiştir.

Lenfödem hastalığı çeşitleri

Lenfödem hastalığı çeşitleri

LENFÖDEM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Lenfödem hastalığı toplum tarafından çok az biliniyor. Lenfödem hastalığının bugüne dek belirlenmiş kesin bir tedavisi yok. Ömür boyu sürecek bu hastalık ancak hastanın farkındalığı ve tedaviye uyumuyla birlikte tedavi süreci ilerler. Fakat hücreler arasında sıvı birikimini aza indirerek, lenfatik sistem içerisindeki sıvının akışını kolaylaştırmak ve teşvik etme gibi durumlarla hastalığın ciddi sorunlara yol açacağı durumları engellemek mümkün. Uygulanan bu tedavi yöntemine de dekonjestik lenfatik tedavi olarak adlandırılır. Tedavi süreci bir cildiye uzamanı tarafından yardım alınarak ilerlenmelidir. Gerekli cilt bakımı ve temizliği tedavi sürecinde önemli etkiler arasındadır. Bu sayede oluşa bilecek enfeksiyonların ve lenfödemin şiddeti ortadan kaldırılır.

Lenfödem tedavisi nasıl yapılır

Lenfödem tedavisi nasıl yapılır

Hastanın yaşına uygun bir egzersiz tedavisi belirlenerek bu tedavi şekline uyum sağlanması önerilir. Manuel lenfatik drenaj olarak da adlandırılan özel masaj tekniği ile lenfatik sistemdeki sıvı akımı uyarılarak şişliğin giderilmesinin sağlanmasında önemli bir masaj tekniği uygulanır. Tüm bu yapılan tetkiklerin hastanın hayat akışını kolaylaştıracak ve rahat bir yaşam sunmasına yardımcı olacaktır. Hastanın vücutta oluşabilecek görüntüsüne karşı hekim tarafından gerekli görüldüğü durumlarda hastalar psikiyatrist ve psikologlara yönlendirilmelidir. Vücudunuzda lenfödem belirtileri hissediyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek detaylı muayeneden geçmeniz gerekiyor Hastalığın teşhis edilmesi durumunda hekimin önerdiği tedavi süreci aksatılmadan yerine getirilmelidir. Daha ciddi sorunlar oluşmadan bu süreç atlatılmalıdır.

Lenfödem fil hastaları nelere dikkat etmeli

Lenfödem fil hastaları nelere dikkat etmeli

LENFÖDEM HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

  • Lenfödem hastalarının dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
  • Travma ve yaralanmalardan kaçınmalı
  • Kolda oluşan lenfödemden dolayı koldan kan alınmaması, tansiyon ölçülmemesi
  • İlaç kullanılmaması, akupuntur yapılmamasına dikkat etilmeli
  • Lenfödemin gerçekleştiği kolla ağırlık kaldırılmamalı
  • Yaralanmaya sebep olabilecek etkilerde önlem alınarak yapılmalı
  • Cilt güneş ışınlarından ve yanıklarında korunmalıdır.
  •  
  • Duşta sıcak su kullanılmamalı, keselenmekten ve liflemeden kaçınılmalıdır. 
  • Omuza baskı yapmayan, geniş askılı iç çamaşırı kullanılmalıdır. 
  • Lenfödem riski altındaki bölge ayda bir kez mutlaka ölçülmelidir.
  • Uçak seyahatlerinde ve uzun süren araba ya da tren yolculuklarında fizyoterapiste danışarak kompresyon giysisi giyilmelidir. 
  • Bacakta lenfödem varsa uzun süre ayakta kalınmamalı ve çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0