Sisli havada spor yapmak zararlı mı? Sisin zararları nelerdir? Uzmanından korkutan uyarı geldi

Son günlerde İstanbul'da görülmeye başlanan sis, görüş mesafesini düşürmekle birlikte birçok tehlikeyi de beraberinde getirdi. Uzmanların sık sık uyardığı bir doğa olayı olan sisin sağlık açısından da birçok zararı bulunuyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sisli havalarda nelere dikkat edilmesi hususunda özel açıklamalarda bulundu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sis, bulutların yerde veya yere yakın bir seviyede olmasıyla oluşan doğa olayıdır. Görüş açısını düşüren ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu doğa olayı, son günlerde etkisini oldukça yoğun bir şekilde göstermekte. Sisin şehirde etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte, uzmanlarından korkutan uyarı da gecikmedi.  Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sisin sağlığa etkilerine dair merak edilen sorularını yanıtladı. Akkoyunlu "Bu havalarda maske kullanmak bizi ne kadar korur?", "Sisli havalarda spor ya da yürüyüş yapmak sağlığımızı nasıl etkiler?" gibi akılda soru işareti bırakan soruların cevaplarını verdi. İşte sisli havalarda neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli...

Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu sisli havanın zararlarını anlattı! İşte uzmanından tavsiyeler:

Sisin zararları nelerdir

Sisin zararları nelerdir

SİSLİ HAVADA YÜRÜYÜŞ YAPMAK İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLER Mİ?

Sisin şehirde ve kırsal kesimde farklılık gösterdiğine değinen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Kırsal kesimlerde sis bahar yoğunluğuyla var olur. Bunun varlığı oksijenin parsiyel basıncı yani kısmi miktarda ortam havasının azalmasını sağlar. Fakat şehirlere geldiğimizde ekstra bir durum söz konusu; egzoz dumanları, fabrika bacaları, konutların veya işyerlerin bacalarından çıkan dumanlar da çok ciddi bir şekilde yoğunluk oluşturur buna bağlı aslında bahsettiğimiz çok ciddi bir hava kirliliğidir." şeklinde konuştu. 

Sisli havada yürüyüş yapmak zararlı mı?

Sisli havada yürüyüş yapmak zararlı mı?

Hava kirliliklerinin sisle birleştiği esnada yoğun olduğunun üstünde duran Akkoyunlu "Ortaya çıkan egzoz dumanları fabrika bacalarından çıkan dumanlar bunlar normalde sirkülasyonla beraber şehrin üzerinden dağılırlar fakat yüksek basınçla beraber bu sirkülasyon azalınca orada lokalize kalırlar ve su buharının eklenmesiyle birlikte hem oksijeni azaltır hem de kirli bir havayla karşı karşıya kaldığımız manasına gelir. Buda sağlık açısından tehlikelidir" dedi. Açık havada daha az oksijen alınacağını belirten Akkoyunlu açık havada egzersiz yapılmamasını da önerdi.

Sisli hava

Sisli hava

ŞEHİR HAYATINDA SİSE MARUZ KALANLAR DİKKAT

Şehir hayatında sisin daha farklı olduğunu belirten Akkoyunlu, "smoke" olarak adlandırılan sis ve dumanların bulunduğu şehirlerin, yoğun düzeyde kirli bir havaya sahip olduğunun da altını çizdi. Kalp yetmezliği, akciğer hastalığı, KOAH ve astım hastalığına sahip olanların ise bu havalardan ciddi bir şekilde etkileneceğini belirtti. Prof. Akkoyunlu, "Havadaki oksijen suyu azalmış ve çok kirli bir hava var ve siz egzersiz yaparak bu havayı solumayı artırmış olursunuz. Yani daha fazla kirli havayı akciğerinize almış olursunuz ve böylece daha az oksijen solumuş olursunuz. Bununla birlikte o kirli havadan daha fazla etkilenmiş olursunuz." ifadelerini kullandı.

Şehirde sisli havalara dikkat

Şehirde sisli havalara dikkat

BU HAVALARDA MASKE KULLANMAK BİZİ KORUYOR MU?

Maskenin bu havalarda ekstra bir koruyucu bariyer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Maske bu kirleticilerin bir kısmının akciğerlere gitmesini engeller, yani ekstra koruyucu bir bariyerdir. Ama maskenin tipine göre değişir, normal cerrahi maskeler bile bir kısım kirleticilerin solunmasını engellemektedir. Ama buradaki mesele sadece maskenin koruyacağı büyük partiküller değildir. İzosiyanat, karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazlar var. Bunlar maskeden geçebilecek düzeyde olan zararlı gazlardır." dedi. Maskenin bir miktar koruyacağını söyleyen Akkoyunlu, dışarı çıkmak zorunda olan insanların kesinlikle maske kullanması gerektiğinin üzerinde durdu.

Sis esnasında maske kullanılmalı mı?

Sis esnasında maske kullanılmalı mı?

Ebru Gündeş görünce sessiz kalamadı! Melike Şahin'in sesini duyunca...

İLİŞKİLİ HABER

Ebru Gündeş görünce sessiz kalamadı! Melike Şahin'in sesini duyunca...
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0