Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Travmadan kurtulmanın yolları...

Birçok kişide görülme olasılığı yüksek olan yaralanma, ölüm, deprem gibi ruhsal açıdan önemli ve etkili şekilde insanın ruhunda yaralanma bırakan travmalar insanlarda bazı sağlık problemlerinde nedeni olduğunu bilimsel çalışmalarla net bir şekilde görebiliriz. Peki geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? İşte travmadan kurtulmanın yolları...

Psikolojik bir şekilde yaşanılan travmalar bireyin elinde olmadan gerektiği gibi tepki vermeme durumudur. Bilinçdışında gerçekleşen söz konusu durum yaşadığı olayla sürekli yüz yüze geliyormuş gibi hissedebilir. Ruhsal travma karşısında yaşanılan fiziksel ya da duygusal ( dövülme, gasp, sevgisiz ortam, sağlık, eğitim gibi) doğal afetler ( deprem, sel, fırtına gibi) yangınlar, trafik kazaları ve savaş gibi durumların etkilenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Tedavilerle hafifletilen fakat yaraları uzun süre kalan ruhsal sıkıntılar uzmanlar tarafından "gözle görülmeyen yaralar" olarak adlandırılmaktadır. Çocukluk çağından başlayarak hayatımızın belli dönemlerinde de nükseden travmalar tüm yaşamımızı etkisi altına alabilmekte. 

çocuklukta yaşanılan travmalar

çocuklukta yaşanılan travmalar

GEÇMİŞ TRAVMA NASIL DÜZELİR?

Yaşadığınız kötü travmaları olabildiğince basite indirgeyerek hatırlayın. Bu süreçte başınıza gelen olayların bir süreç olduğunu ve bir başka nedeni olduğunu düşünün. Eğer yaşam deneyimlerinizdeki ruhsal sıkıntılar geçmiyor ve hala kendinizi kötü, rahatsız ve huzursuz hissediyorsanız en etkili travma terapi yöntemlerinden biri olan EMDR Terapi yöntemini doktor gözetimi altında deneyebilirsiniz.

Travma

Travma

TRAVMALARDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

  • YAŞADIĞINIZ DURUMU KABULLENİN

Yaşadığınız ruhsal sıkıntıyı kabullenmemek ve durumla cebelleşmek sizi daha çok üzecek ve yıpratacaktır. Konunun ciddiyetine bağlı olarak yaşadığınız durumu içselleştirmeye başladığınızda travmanız kronik hastalıklara bile yol açabilmektedir. Bu durumda yapacağınız en iyi durum olayı kabullenmektir.

Travmadan kurtulmanın yolları

Travmadan kurtulmanın yolları

  • UZMAN YARDIMI ALIN

Gözle görülen ya da yaşadığımız ağrılar sonucu ilk işimiz doktora gitmektir. Bazı baş edemediğimiz travmatik olaylar karşısında uzmandan yardım almak en doğru yöntemlerden biridir. Tüm süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Travmadan kurtulmak için uzmandan yardım alınabilir

Travmadan kurtulmak için uzmandan yardım alınabilir

  • GEÇMİŞİNİZLE BARIŞIN

Geçmişte yaşadığınız olumsuz olayı o anki durumların şartı gereği yaptığınızı ya da koşulların öyle gerektiğini düşünün. Mevcut şartlarda elinizden gelen en doğru kararı aldığınızı geçmiş versiyonunuzu suçlamanın, dışlamanın kendi bütünlüğünü bozacağını unutmayın. Bu yüzden geçmişinizle barışmanız travmanızı atlatma konusunda en olumlu durumlardan biridir.

Travmadan kurtulmak için geçmişle barışmak gerekli

Travmadan kurtulmak için geçmişle barışmak gerekli

  • DUYGULARINIZI RAHAT DİLE GETİRİN

Çevrenizden kopmamaya bu süreçte duygularınızı rahat dile getirmeye dikkat edin. hayatınızı tekrardan yoluna sokun ve size iyi gelecek insanlarla vakit geçirmeye özen gösterin.

UMKE nedir, UMKE nasıl olunur? UMKE'ye kimler başvurabilir? UMKE'nin görevleri nelerdir

İLİŞKİLİ HABER

UMKE nedir, UMKE nasıl olunur? UMKE'ye kimler başvurabilir? UMKE'nin görevleri nelerdir
Uzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! "En çok onları etkiliyor"

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! "En çok onları etkiliyor"
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0