UMKE nedir, UMKE nasıl olunur? UMKE'ye kimler başvurabilir? UMKE'nin görevleri nelerdir

Yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrası çok fazla duyduğumuz UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilen kişilere verilen isimdir. Peki UMKE nedir? UMKE'ye kimler başvurabilir? UMKE'nin görevleri nelerdir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

UMKE tam açılımıyla 'Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi' afet durumlarında ve acil konularda sağlık alanındaki örgütlenmeyi organize ederek felaket bölgelerinde doğru ve hızlı sağlık müdahalesinin yapılmasını sağlayan birime denir. UMKE personeli belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale yapar. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar. UMKE, doğal afet ya da benzeri durumlarda müdahale eden ekiplerin arasında yer alıyor. Olay yerinde gösterdikleri çaba ile birçok insanın hayatlarına dokunan UMKE ekiplerinin düzenlediği tatbikatı özel olarak yasemin.com görüntüledi. 

İşte UMKE ile ilgili tüm merak edilenler

UMKE nedir, UMKE

UMKE nedir, UMKE

112 acil servis nasıl çalışıyor? 112 Acil görevleri nelerdir? 112 Acil durumlarda aranmalıİLİŞKİLİ HABER112 acil servis nasıl çalışıyor? 112 Acil görevleri nelerdir? 112 Acil durumlarda aranmalı

UMKE NEDİR?

UMKE açılımı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'dir. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (Kısa adı: UMKE) olarak geçiyor. UMKE doğal afetlerde hayat kurtaran Türk ekiplerinden ve sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlıdır. Kaza ve afetlerde ilk tıbbi müdahaleyi ve diğer ekiplerden farklı olarak birçok tıbbi müdahaleyi kaza yerinde yapabilirler. İlk müdahalelere ek olarak çevre hastanelerde de diğer ekiplerle beraber ilk tedavileri gerçekleştirirler.

UMKE

UMKE

UMKE’YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yer alan bilgilere göre UMKE personeli çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilmektedir. Seçilen personeller belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda bazı eğitimlere ve tatbikatlara katılarak, gerektiği zaman olağandışı olaylara müdahale etmek için eğitilir. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.

UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. UMKE personeline uygulanan belli başlı eğitimler Bakanlıkça yapılır.

UMKE’nin çalışmalarına destek olmak amacıyla sivil kişiler de UMKE gönüllüsü olarak UMKE üyesi olmak için başvurabilir. Ama gerçekleştirilecek faaliyetler ile ilgili her türlü harcama giderleri UMKE gönüllüleri tarafına aittir.

UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.

AFAD gönüllüsü nasıl olunur, başvuru şartları ne? AFAD gönüllü başvuru formu ve ekranı e-DevletİLİŞKİLİ HABERAFAD gönüllüsü nasıl olunur, başvuru şartları ne? AFAD gönüllü başvuru formu ve ekranı e-Devlet

UMKE

UMKE

UMKE'NİN GÖREVLERİ NELERDİR?

  • Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale edip kurtarmak,
  • Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek,
  • Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek,
  • Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,
  • Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak,
  • Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,
  • Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

depremde hayat kurtaran yöntemler

depremde hayat kurtaran yöntemler

Uzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! "En çok onları etkiliyor"

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar depremzede çocuklarda travmaya karşı uyardı! "En çok onları etkiliyor"
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Travmadan kurtulmanın yolları...

İLİŞKİLİ HABER

Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Travmadan kurtulmanın yolları...
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Bülent25 3 yıl önce

Devletime ve Milletime Allah zeval vermesin bir Umke gönüllüsü ve çalışanı olarak gurur duydum ve kurtarma anlarını gözü yaşlı olarak izledim emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Toplam 5 beğeni