Depremin vurduğu Hatay'da 'gaita testi' önlemi! Gaita testi nedir ne için yapılır?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkiledi. Depremlerin ardından ise salgın hastalık riski tartışılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı 'gaita testi' için hemen harekete geçerek incelemelere başladı. Duyanlar arama motorunda Gaita testi nedir ne için yapılır? Sonuçları ne zaman çıkar? şeklinde araştırmalara başladı. Bugünkü makalemizde merak ettiğiniz soruları yanıtladık.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Depremin vurduğu Hatay'da 'gaita testi' önlemi dikkat çekti. Salgın hastalık olup olmadığı bu testle takip edildiği bildirildi. Deprem bölgesinde salgın hastalık riski tartışılmaya başlanmıştı. Aktarılanlara göre ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ekipleri, salgın hastalık riskine karşı depremin vurduğu illerden biri olan Hatay’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan vatandaşlardan gaita örneği alarak mobil laboratuvarda inceldiği bildirildi. Böylece şehirde herhangi bir salgın hastalık olup olmadığı takip edilirken, oluşabilecek salgınlara anında ve yerinde müdahale edilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

GAİTA TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Gaita yediğimiz besinlerin bağırsak ve mide sisteminde sindirilmesi ve vücut için gerekli olan maddelerin emilmesinin ardından safra ve diğer vücut atıkları ile beraber vücuttan atılan bir kısımdır. Gaita genel olarak dışkı ile anlamlandırılsa da genel ifade ile mide bağırsak siteminde yer alan gıda ve atık karışımı için kullanılan feçes terimi ile aynı anlama gelmektedir.

Gaita testi doğruluk oranı oldukça yüksektir. Genellikle güvenilir ve kesin sonuçlar vermektedir. Gaita örneğine idrarın bulaşmaması çok önemlidir. Gaita bir kutu içerisine alınarak laboratuvara teslim edilmektedir. Testin yapılış şeklini ve tüm aşamalarını bilen bir kişi veya doktor yardımı ile hastadan gaita tahlilini alır. Fakat gaitaya herhangi bir su ve bir şey bulaşmaması çok önemlidir. Bu sebeple tuvalet kağıdı veya karton ile gaitanın saflığının korunması sağlanmaktadır.

Numuneler toplandıktan sonra laboratuvardan verilmiş olan kaba koyulur. Böylece gaita steril ve temiz bir kaba alınarak teste hazır edilmiş olunur. Bununla beraber test yaptıracak kişilerin 3 gün öncesine kadar yağlı yemek veya kırmızı et tüketmemesi gerekir. Gaita testi için alınan örnek ise yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmiş olması gerekir.

GAİTA TESTİ NEDEN İSTENİR?

Gaita testi bazı hastalıkların var olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Çeşitli sağlık sorunlar için istenen gaita testi bazı hastalıkların tespiti için çok önemlidir. Test genellikle şu hastalıkların tespiti için yapılmaktadır:

  •  - Bağırsak enfeksiyonları
  •  - Kolon kanserinin teşhisi
  •  - Parazitin üreyip üremediği
  •  - Sindirim sistemindeki sıkıntılar
  •  - Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi
  •  - Kabızlık, ishal veya dışkıda tespit edilen bazı problemlerin ortaya çıkarılması için gaita testi yapılmaktadır.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0