Rapor parası nasıl alınır ve ne zaman yatar? İşgöremezlik ücreti ne kadar?Rapor hesaplama 2024

Rapor parasının ödeneceği tarih, hastalık sebebiyle işe gelmeyen ve rapor almak zorunda kalan sigortalı çalışanların en fazla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Rapor parası hesaplaması nasıl yapılır, SGK rapor parası hesaplama, asgari ücretli çalışan için rapor parası hesaplaması, E-Devlet rapor parası sorgulaması nasıl yapılır, rapor parası ne zaman yatar tüm detayları ile sizler için araştırdık.

Geçici iş göremezlik ödeneği, sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır. Sigortalı çalışanlara devlet tarafından ödenen rapor parası, çalışan vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Alınan sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır.

Ücret hesaba yatırıldıktan sonra en geç ay içinde alınması gerekiyor. Alınmayan ödenekler SGK tarafından geri alınıyor. SGK rapor parası almak için bazı şartlar vardır. 

RAPOR PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELER?

RAPOR PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELER?

Doğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2023 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulamaİLİŞKİLİ HABERDoğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2023 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulama

RAPOR PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELER?

SGK tarafından yetki verilen hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekiyor.

Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına veya hesabına bağımsız olarak çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları şartı gerekiyor.

Sigortalı çalışanların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği için iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.,

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

2023 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Emzirme parası nasıl alınır?İLİŞKİLİ HABER2023 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Emzirme parası nasıl alınır?

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.

Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

RAPOR PARASI SORGULAMA:

Rapor parası E-devlet üzerinden de kolayca sorgulanabiliyor. Bunun için; E-Devlet'e giriş yapıp, arama çubuğuna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazılır. Ardından "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" seçeneğine tıklanır. Böylece iş göremezlik ödemesi ile ilgili merak edilen detaylara ulaşılabilir.

Rapor parası hesaplamak için:

  • Rapor gün sayısı,
  • Son üç ay içinde alınan üç aylık toplam brüt ücret,
  • Son üç ay içinde prim, ikramiye vb. ek ödemeler,
  • Son üç ay içinde toplam prim gün sayınızı hazırlayın.
  • Örneğin brüt ücreti 2.943 TL olan birisi için hesaplama yapalım.

2.943 / 30 = 98,10 TL bu şekilde iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazanç hesaplanır. Günlük ücret ise 98,10 TL olarak hesaplanır. Unutmayın ki ilk 2 gün için iş göremezlik parası verilmez. 

Çocuklar bayramda ne kadar şeker tüketmelidir? Şekerin çocuklardaki etkisi...

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar bayramda ne kadar şeker tüketmelidir? Şekerin çocuklardaki etkisi...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0