MasterChef Alican'ın hastalığı herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri

Herediter anjioödem hastalığı MasterChef ile gündeme geldi. Yarışmanın sevilen isimlerinden olan Alican Sabunsoy, doğuştan herediter anjioödem hastası olduğunu açıkladı. Binlerce kişi tarafından araştırılan MasterChef Alican'ın hastalığı herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri nelerdir? haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

MasterChef All Star yarışmacıları arasına gecikmeli katılan  Alican Sabunsoy, yaşadığı sağlık sorunuyla gündem oldu. Çocbukluğundan beri herediter anjioödem hastası olan Sabunsoy; "Kan hastalığım var. Kalıtsal bir hastalık zamansız atak geçirebiliyorum. Şiddetli ağrılarım oluyor. O da beni düşürüyor. Çok dile getirmek istemiyorum. Yıllardır psikologlar mesleğin stresli bırak diyor. Bırakamayız bu saatten sonra. Doğduğumdan beri, bebekliğimden beri var bu rahatsızlığım. Ayakta kalmaya devam." ifadelerini kullandı.

"Hereditör anjiyoödem," genetik bir rahatsızlık olan anjiyoödemin bir alt tipini ifade eder. Anjiyoödem, deri altında şişlik, ciltte kabarıklık, mukozalarda (ağız, dil, boğaz gibi) şişme gibi semptomlarla karakterize edilen bir durumdur. Hereditör anjiyoödem, ailesel geçiş gösteren ve genellikle çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bir hastalıktır.

ALERJİK ANJİÖDEM NEDİR?

Bu rahatsızlıkta, vücutta aniden ve beklenmedik şekilde şişmeler meydana gelir. Özellikle yüz, dudaklar, göz kapakları, eller, ayaklar, genital bölgeler ve mukozalarda şişmeler olabilir. Şişmeler genellikle ağrısızdır ancak estetik veya solunum yollarını etkileyebilir.

Hereditör anjiyoödem atağının nedeni, genellikle vücutta bradikinin adı verilen bir kimyasalın aşırı salınımına bağlı olarak kan damarlarının geçici olarak genişlemesi ve sızıntı yapmasıdır. Bu durumun nedeni genellikle genetik faktörlerdir.

Hereditör anjiyoödem atakları ani bir şekilde başlar ve genellikle 24 ila 72 saat sürer. Tedavi, semptomları hafifletmeye ve atakları önlemeye yöneliktir. Antihistaminikler ve bradikinin reseptör blokerleri gibi ilaçlar, atakların şiddetini azaltabilir ve sıklığını önleyebilir.

Hereditör anjiyoödem tedavisi kişinin durumuna ve semptomlarının şiddetine göre değişebilir. Bir doktora danışarak doğru tanı ve tedavi planı oluşturmak önemlidir.

HERİDETER ANJİOÖDEM TİPLERİ NELERDİR?

Herediter anjiyoödemin; C1 esteraz inhibitör proteini düzey veya aktivitesinde eksiklik olan TİP1 ve Tip 2 herediter anjioödem ve C1 esteraz inhibitör proteini düzey veya aktivitesinin normal olduğu herediter anjioödem olmak üzere 3 tipi vardır.

HEREDİTER ANJİOÖDEM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Herediter anjioödemin en belirgin semptomu, aşırı vücut sıvısının birikmesi bağlı ödem oluşan bölgelerde tekrarlayan şişlik ataklarıdır . Vücudun en sık etkilenen bölgeleri eller, ayaklar, göz kapakları, dudaklar ve cinsel organlardır.

  • Vücudun belirli bölgelerinde kaşıntısız döküntü ve şişlikler
  • Karın ağrısı ve krampları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Ses kısıklığı

Atak sıklığı ve şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Ataklara ürtiker eşlik etmez. Tekrarlayan karın ağrıları olabilir. Üst hava yollarını tutan larinks ödemi ve genital ödem diğer anjioödem tiplerine göre daha sıktır. Hafif anjioödem atakları 2-5 gün arasında kendiliğinden düzelir.

HEREDİTER ANJİOÖDEM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Aile öyküsü olması, belirtilerin genellikle çocukluk yaşta başlaması, tekrarlayan ağrılı karın ağrılarının olması, anjioödeme ürtikerin eşlik etmemesi, üst hava yollarında ödem gözlenmesi, antihistaminik, steroid ve adrenalin tedavilerine yanıtsızlık herediter anjioödem şüphesi uyandırır.  Herediter anjioödemi; enfeksiyonlar, stres, bazı hormon ilaçları kullanımı sonrası ve adet döneminde tetiklenebilir.

Herediter anjioödemden şüphelenilen hastalarda Kompleman 4,  C1 esteraz inhibitör proteini düzey ve aktivitesinin değerlendirildiği bir takım biyokimyasal testler ve genetik incelemeler yapılarak tanı konulur.   

Çocuk mahremiyeti nedir? Çocuklara mahremiyet ne zaman öğretilir?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk mahremiyeti nedir? Çocuklara mahremiyet ne zaman öğretilir?
İslam'da koruyucu aile olmanın hükmü nedir? Kimsesiz çocuğu evlatlık almak mubah mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

İslam'da koruyucu aile olmanın hükmü nedir? Kimsesiz çocuğu evlatlık almak mubah mıdır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0