Savaş haberlerini izlemenin bireyler üzerinde çeşitli psikolojik etkileri

Savaş haberlerini izlemenin bireyler üzerinde çeşitli psikolojik etkileri olabilir ve zamanla fark etmediğiniz tehlikeli bir boyuttaki rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir. Uzmanlar savaş haberlerini izlemenin bireyler üzerinde çeşitli psikolojik etkilerini ele alan bir açıklama yaptı.

Savaş haberleri genellikle grafik ve üzücü görüntüler ve hikayeler içerir, bu da kaygı ve stres seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bu tür üzücü içeriklere sürekli maruz kalmak, duygusal tepkilerin ve çaresizlik duygularının artmasına neden olabilir. Zaman içinde, şiddet içeren veya rahatsız edici savaş haberlerine tekrar tekrar maruz kalmak duyarsızlaşmaya yol açabilir. Bu da bireylerin başkalarının acılarına karşı daha az duyarlı hale gelebileceği anlamına gelir ki bunun ahlaki ve etik sonuçları olabilir.

Savaşın çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Savaş ortamında bulunan çocukların psikolojisiİLİŞKİLİ HABERSavaşın çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Savaş ortamında bulunan çocukların psikolojisi

PARANOYA GELİŞEBİLİR

Savaş haberlerini izlemek, özellikle de izleyiciler savaşı kendi güvenliklerine yönelik doğrudan bir tehdit olarak algılıyorlarsa, korku ve paranoya duygularını tetikleyebilir. Bu durum, kişisel güvenlik konusunda artan bir teyakkuz ve endişeye yol açabilir. Şiddet, acı ve kayıp görüntülerine ve hikayelerine tekrar tekrar maruz kalmak depresyon ve hatta travma duygularına katkıda bulunabilir. Bazı kişilerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) semptomları gelişebilir.

Olumlu açıdan bakıldığında, bazı insanlar bu tür haberlere maruz kaldıklarında savaş mağdurlarına karşı empati ve merhamet duygularında artış yaşayabilir. Bu durum bireyleri harekete geçmeye veya insani yardım çabalarını desteklemeye motive edebilir.
Bazı durumlarda, bireyler maruz kaldıkları ezici ve üzücü içerikle başa çıkmanın bir yolu olarak duygularından koptukları duygusal uyuşma yaşayabilirler.

UYKU BOZUKLUKLARINA DİKKAT!

Savaş haberlerini özellikle yatma vaktine yakın tüketmek, kabus ve uykusuzluk gibi uyku bozukluklarına yol açabilir. Rahatsız edici içerik kişinin zihninde yer ederek rahatlamayı ve uyumayı zorlaştırabilir. Savaş haberlerine maruz kalmak bireylerin siyasi ve sosyal tutumlarını da şekillendirebilir. Dış politika, insani yardım çabaları ve hükümetin uluslararası çatışmalardaki rolü hakkındaki görüşleri etkileyebilir.

Savaş haberlerine sürekli maruz kalmak aşırı bilgi yüklemesine ve bilişsel yorgunluğa yol açarak bireylerin çok miktarda bilgi ve olayı işlemesini ve anlamlandırmasını zorlaştırabilir. Savaş haberleri, bireylerin önceden var olan inanç ve önyargılarına daha fazla bağlı hale geldikleri kutuplaşmaya da katkıda bulunabilir. Bu durum küresel sorunların ele alınmasında yapıcı diyalog ve işbirliğini engelleyebilir.

Savaş haberlerini izlemenin psikolojik etkilerinin bireyin kişisel dayanıklılığına, başa çıkma mekanizmalarına ve travmatik olaylara daha önce maruz kalmasına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bu etkileri hafifletmek için, üzücü içeriğe maruz kalmayı sınırlandırmak, ara vermek ve gerekirse destek almak tavsiye edilir.

Kışlık köz biber evde nasıl yapılır? Közlenmiş kırmızı biber turşusu yapımı

İLİŞKİLİ HABER

Kışlık köz biber evde nasıl yapılır? Közlenmiş kırmızı biber turşusu yapımı
Yargıtay'dan emsal karar: Eşini sosyal ortamlarda yalnız bırakan koca kusurlu bulundu

İLİŞKİLİ HABER

Yargıtay'dan emsal karar: Eşini sosyal ortamlarda yalnız bırakan koca kusurlu bulundu
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0