Duş başlığı bizi hasta edebilir mi? Uzmanlardan korkutan açıklama! Duş başlığı hastalığı nedir?

Son günlerde özelikle Instagram'da duş başlığı temizleme videoları sonrasında "Duş başlığınız mikrop ve hastalık saçıyor olabilir!" konusu gündeme geldi. Uzmanların 'Duş Başlığı Hastalığı' olarak tanımladıkları bu durum konusunda korkutan açıklamalarda bulundu.

Vector isimli bir sosyal medya fenomeni duş başlığını temizlemek için yaptığı şeyi gösteren paylaşımı viral oldu. Videoda bir poşetin içine su ve sirke koyuyor, duş başlığı poşete yerleştiriyor, ağzı bantla sıkıca kapatılıp bir gün bekletiyor. Ortaya çıkan sonuç ise sarı kahverengi arası kirli bir su. Duş başlığını temizlediği görüntülerin viral olmasının ardından bir uzman, duş başlığı hastalıklarına karşı uyarı yaptı. 'Duş başlığı hastalığı' olarak bilinen hastalık, tüberküloz yani verem hastalığının da içinde yer aldığı mikro bakteri ailesinden bir mikrop tarafından oluşturulur. O uzman yaptığı uyarı ile 'Mikrop duş başlığının içerisine yerleşip çoğalır ve duş alma esnasında küçük su damlacıklarıyla akciğere kadar ulaşır. Kilo kaybı, gece terlemeleri, iştah kaybı, enerji azlığı ve kuru öksürük oluşturur. Hastalık özellikle, ince uzun boylu zayıf kişilerde, skolyoz yani omurga eğriliği olanlarda, bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ve hali hazırda akciğer hastalığı olan yani astım, bronşit gibi hastalığı olan kişilerde daha fazla etkili olmaktadır' dedi. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.

Duş başlığı nasıl temizlenir? Tıkanmış duş başlığı nasıl temizlenir? İLİŞKİLİ HABERDuş başlığı nasıl temizlenir? Tıkanmış duş başlığı nasıl temizlenir?

DUŞ BAŞLIĞI HASTALIĞI NEDİR?

Duş başlığı olarak belirtilen hastalığı, tüberküloz hastalığına da sebep olan bakteri ailesinden bir mikrop oluşturur. Uzmanlar 'lejyoner' isimli bu mikrobun duş başlıklarında da bulunabildiğine dikkat çekerek duş başlığının temizliği hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle tatil döneminde sıklıkla karşılaşılan lejyonerler, baş ağrısından komaya hatta organ yetmezliğine kadar sebebiyet verebilen bir bakteri türüdür.

Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi var mı?İLİŞKİLİ HABERLejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi var mı?

  • Genellikle bulaşmış olduğu su kaynaklarında duş başlıklarına hatta klimalı ortamlara yerleşip oradan da insanlara bulaşabiliyorlar.
  • Duş başlığı hastalığı kuru bir öksürük, kas ağrıları, akciğer dışı semptomlar, baş ağrısı ve ishalle kendini gösterebiliyor.

  • Hastayı komaya kadar götüren bu hastalıkta ise ateş oldukça önemli bir faktör. Hasta zatürreyken ateşli olduğunda nabzı yükselirken, duş başlığı hastalığında ise nabzı düşer.
  • Mikrop kaptıktan 2-3 gün sonra semptomlar görülmeye başlıyor. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ise erken teşhisle tedavisi mümkün.
İstinat duvarı nedir? istinat duvarı neden çöker? İstinat duvarının yıkılması nasıl engellenir?

İLİŞKİLİ HABER

İstinat duvarı nedir? istinat duvarı neden çöker? İstinat duvarının yıkılması nasıl engellenir?
Kadınlar için farklı ve trend aksesuar önerileri!

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlar için farklı ve trend aksesuar önerileri!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0