İstinat duvarı nedir? istinat duvarı neden çöker? İstinat duvarının yıkılması nasıl engellenir?

Genellikle çoğumuz apartman dairelerinde yaşantımızı sürdürüyoruz ve afetlere karşı korunaklı yapıları tercih etmeye özen gösteriyoruz. Bir binanın ana unsurlarından biri olan istinat duvarlarının yanlış yapılması yıkımlara sebebiyet verebiliyor. Peki, İstinat duvarı nedir? istinat duvarı neden çöker? istinat duvarının yıkılmaması için ne yapılmalıdır? İşte merak ettiğiniz her detay haberimizde sizleri bekliyor...

Evlerimiz, keyifli anlarımıza eşlik eden ve zamanımızın büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz yaşam alanlarımızdır. Yaşantımıza ortak olan evlerin seçiminde konumu, boyutu ve ihtiyaçlarımıza yönelik pek çok şeyi göz önüne alırız. Evlerin dekorasyonu ise kişisel tarzımızın birer yansıması olarak görülür. Estetik bir bakış açısıyla şıklığı vurgulayabilir; alışılmışın dışında dekoratif ögeler kullanabiliriz. Ancak bir evin tarzı kadar korunaklı olması da oldukça önemlidir. İstinat duvarı ise bir evin temelini oluşturan ve dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Doğru yapılmayan istinat duvarı binaların korunaklı olmasına etki etmektedir. Gelin, istinat duvarı hakkında bilinmesi gerekenleri birlikte mercek altına alalım.

Akustik sünger nedir? Akustik sünger nasıl uygulanır?İLİŞKİLİ HABERAkustik sünger nedir? Akustik sünger nasıl uygulanır?

İSTİNAT DUVARI NEDİR?

İstinat duvarı, heyelan, su taşını oluşabilecek bölgelerde ve özellikle bodrum katlarında tercih edilen toprağın tutulmasına destek olan bir yapı olarak bilinmektedir. Seviye farklarının keskin olarak değiştiği alanlarda ve zemin malzemelerinin kaymasına engel olmak için kullanılan mühendislik yapılarına istinat duvarı denir. 

İstinat duvarı

İstinat duvarı

İstinat duvarı, özellikle toprak kayması gibi afetlerin olduğu bölgelerde yani yamaçların olduğu alanlardaki konutlarda, otoban kenarlarında, madenlerde ve kıyılarda tercih edilmektedir.

İstinat duvarı hakkında bilgiler

İstinat duvarı hakkında bilgiler

Özellikle dolgu zeminler gibi göçme riski fazla olan yerlere inşa edilen istinat duvarları betonarme, prefabrik, ağırlık(masif) ve toprakarme gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Derin kazılarda, köprülerde, kanallarda da istinat duvarlarının yer aldığını görebilirsiniz. 

İstinat duvarı hakkında bilgiler

İstinat duvarı hakkında bilgiler

İSTİNAT DUVARLARI NEDEN ÇÖKER?

Birçok insanın merak ettiği sorulardan biri de İstinat duvarlarının çökme sebebidir. Bu yapıların çökmesinin temel sebebi yanlış mühendislik uygulamaları ve göz ardı edilen ihmallerdir. Duvarın arkasındaki drenajın yetersiz olması ve temelin eksik yapılması istinat duvarında çökmeye sebebiyet verir. 

İstinat duvarının çökme nedeni

İstinat duvarının çökme nedeni

Bunun yanı sıra; su basıncı, depremler, titreşimler ve don tesiri istinat duvarına etki eden yükler arasında yer almaktadır. 

İstinat duvarı çökme sebebi

İstinat duvarı çökme sebebi

İSTİNAT DUVARININ YIKILMAMASI İÇİN NE YAPILMALIDIR?

  • İstinat duvarlarının çökmemesi için öncelikle yapım aşamasında inşa edilecek zeminin analizinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sonrasında yapılacak istinat duvarının türü bu faktöre göre seçilmelidir.
  • Kullanılan malzemelerin dayanıklı olacak şekilde tercih edilmesi oldukça önemlidir.
  • İstinat duvarının arkasında toplanabilecek suyun duvarı yıkma ihtimalini göz önünde bulundurarak ona göre inşa edilmelidir.
  • Duvarın inşa edileceği alan eğer eğilimli bir arazideyse, istinat duvarının kademeli olacak şekilde inşa edilmesine özen gösterilmelidir.

İstinat duvarının çökmemesi için yapılması gerekenler

İstinat duvarının çökmemesi için yapılması gerekenler

Kadınlar için farklı ve trend aksesuar önerileri!

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlar için farklı ve trend aksesuar önerileri!
Duş başlığı bizi hasta edebilir mi? Uzmanlardan korkutan açıklama! Duş başlığı hastalığı nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Duş başlığı bizi hasta edebilir mi? Uzmanlardan korkutan açıklama! Duş başlığı hastalığı nedir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0