Son kullanma tarihi geçmiş duvar boyası kullanılır mı? Bozuk boya nasıl anlaşılır?

Evlerimizi boyarken çoğumuz boya miktarını tam olarak belirleyemediğimiz için arta kalan boyaları saklamayı tercih ediyoruz. Bazen bu saklama süresi o kadar uzuyor ki boyanın son kullanma tarihi de geçebiliyor. Peki, son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı? Bozuk boya nasıl anlaşılır? Duvar boyasının ömrü ne kadardır? İşte detaylar...

Günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde huzur ve konforun iç içe geçtiği detayların ağırlıklı olduğu seçimler yapmaya özen gösteriyoruz. Ancak konfor dışında evimizde şık ve iç açıcı bir görünümün de olması daha pozitif ve mutlu hissetmemizi sağlayacaktır. Eğer siz de evinizde değişim ve farklılığa yer vermek istiyorsanız işe duvarları renklendirmekle başlayabilirsiniz. Ancak çoğu zaman duvarları boyarken birçok kişi boya miktarını tam olarak tutturmakta zorlanabiliyor. Böylece artan boyalar uzun bir süre raflara kaldırılıyor ve hatta kimi zaman son kullanma tarihi geçebiliyor. Peki ama son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılabilir mi? Gelin, tarihi geçen duvar boyaları hakkında merak edilen tüm sorulara birlikte yanıt arayalım. 

Evin duvarına resim nasıl çizilir? Duvara resim çizmenin yolları nelerdir?İLİŞKİLİ HABEREvin duvarına resim nasıl çizilir? Duvara resim çizmenin yolları nelerdir?

DUVAR BOYASI ÖMRÜ NE KADARDIR? BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR?

Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.

Duvar boyası

Duvar boyası

Ayrıca çok sıcak ortamlarda tutulan boyalar uygulama sonrası dökülme, ufalanma ve renk solması gibi problemleri beraberinde getirebilir. Çünkü güneş ışığına maruz kalan boyalar kimyasal değişimlerle karşı karşıya kalabilir. Kapağı açılmış, daha önce kullanılmış boyaların kullanım ömrü ise 2 yıldır.

Duvar boyası ömrü

Duvar boyası ömrü

SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ DUVAR BOYASI KULLANILIR MI? 

Bir boyanın raf ömrünü belirleyen en önemli faktör ise saklama koşullarıdır. Eğer boyanızı doğru ve koşullara uygun bir şekilde sakladıysanız son kullanma tarihi geçse dahi kullanabilirsiniz. Ancak burada boyanın bozuk olduğuna dair belirtileri göz önüne almanız gerekiyor. 

Son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı

Son kullanma tarihi geçmiş boya kullanılır mı

BOZUK BOYA NASIL ANLAŞILIR? 

Boyanın bozuk olup olmadığından emin olmadan duvarlarınızla temas ettirmemeniz gerekiyor. Çünkü bozuk boyanın kokusu uzun bir süre duvarlara sindiği için çıkarması da çok zor olacaktır. Boyanın bozuk olup olmadığını anlamanın yollarının sizler için açıkladık.

  • KOKU: Boyanın bozuk olduğunu gösteren en önemli işaret kötü koku olacaktır. Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. 
  • KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir. Jölemsi bir kıvam alan boyaları direkt olarak duvarlarınızda kullanmamalısınız. Boya çok katı ya da su gibi akışkan değilse yapısına göre içerisine su ya da tiner ekleyerek eski haline çevirebilirsiniz.
  • TOPAKLANMALAR: Bozulan boyalarda bezelye büyüklüğünde ya da daha küçük topaklanmalar meydana gelmektedir. Eğer boyada bu tarz bir değişimle karşılaştıysanız hemen çöpe atmanızı tavsiye ederiz.

DUVAR BOYALARINI BOZULMADAN SAKLAMANIN YOLLARI

Hiç açılmamış ya da açılarak bir kısmı kullanılmış boyalarınızı uzun bir süre bozulmadan saklamak istiyorsanız bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için ilk olarak boyanın donmasına sebep olabilecek kadar soğuk alanlarda boyanızı saklamayın. Ortamın serin ve kuru olması boyanın doğru bir şekilde saklanması için yeterlidir. 

Duvar boyası saklamanın yolları

Duvar boyası saklamanın yolları

Eğer boyanın bir kısmını kullandıysanız rafa kaldırmadan önce içerisine herhangi bir ot, yaprak veya saç kılı gibi yabancı maddelerin girmediğinden emin olun. 

Bozuk duvar boyası

Bozuk duvar boyası

Öte yandan arta kalan boya su bazlıysa içerisine bir miktar su, yağ bazlıysa bir miktar tiner karıştırmayı deneyebilirsiniz. 

Duvar boyası hakkında bilinmesi gerekenler

Duvar boyası hakkında bilinmesi gerekenler

Boya, teneke kutu içerisindeyse kapağın geleceği kısmı öncelikle streç film ile sarıp ardından kapağını sıkı bir şekilde kapatmaya özen gösterin. 

Duvar boyası saklamanın yolları

Duvar boyası saklamanın yolları

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

En kolay çiçek motifli iğne oyası havlu kenarı modelleri! 2024 iğne oyası modelleri

İLİŞKİLİ HABER

En kolay çiçek motifli iğne oyası havlu kenarı modelleri! 2024 iğne oyası modelleri
Düşmandan korunmak için dua! Tehdit eden düşmanın kötülüğünden sakınmak için ayet ve dualar

İLİŞKİLİ HABER

Düşmandan korunmak için dua! Tehdit eden düşmanın kötülüğünden sakınmak için ayet ve dualar
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Özlem 1 yıl önce

Okumak

Uzman Boyacılar 1 yıl önce

Öte yandan arta kalan boya su bazlıysa içerisine bir miktar su, yağ bazlıysa bir miktar tiner karıştırmayı deneyebilirsiniz. Yanlış, boyanın içerisine su veya söylediğiniz gibi tiner koyulup saklanırsa o boya 1 haftaya kalmaz bozulur.