Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi

Özellikle masa başı çalışanlarda sıklıkla görülebilen boyun fıtığı tedavi edilmediği takdirde birçok sorunu da beraberinde getirebilmektedir. Erken teşhis ile birlikte kalıcı çözümlere ulaşılabilen boyun fıtığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Peki boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Boyun fıtığı; boyun omurları arasındaki disklerin gerek yıpranma gerekse yaşlanmaya bağlı olarak patlaması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle günlük yaşamda yanlış oturma, yanlış spor yapma, masa başında fazla çalışma, telefonu yanlış kullanma gibi nedenlerden dolayı boyun disklerinin patlaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun neticesinde hastalar kliniğimize kol ağrısı ve boyun ağrısı ile başvurmaktadır.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu;

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aniden başlayan şiddetli bir boyun ağrısı, kola vuran ağrı, kolda uyuşma, kolda güçsüzlük, özellikle hastayı gece uykudan uyandıran ağrı, hastanın kolunu kaldırarak rahat bir şekilde uyuması özellikle boyun fıtığının patladığını bize gösteren bulgulardır.

BOYUN FITIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Boyun fıtığı hastalarının özellikle ilk etapta muayenesinde şiddetli bir kas spazmı anlaşılabilmektedir. Gerek röntgen gerekse mr sonuçlarında boyun fıtığının derecesini ölçebilmekteyiz. Boyun fıtığının derecesi ölçüldükten sonra hastaya tedaviler konusunda bilgiler vermekteyiz. 

BOYUN FITIĞI AMELİYATSIZ GEÇER Mİ?

Boyun fıtıklarının yüzde 90’ı ameliyatsız bir şekilde iyileşebilmektedir. Yeter ki doğru teşhis, doğru zaman, doğru tedavi yapıldığı zaman çok güzel sonuçlar elde etmekteyiz. 

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Hasta yasak hareketler konusunda bilgilendirilmeli. Boyun kasları kuvvetlendirilmeli belli bir dönem gerekirse boyunluk kullandırılmalı ama bu boyunluk kesinlikle günde 6 saati geçmeyecek şekilde boyun kaslarının arasındaki mesafeyi açacak şekilde kullanılmalı. Gerek fizyoterapi gerekse fizik tedavi hareketler gösterilmeli. İlaç tedavisi uygulanmalı ve hastanın ağrısının geçmesi beklenmeli. Bu dönem geçtikten sonra hastanın ağrıları hala artmışsa özellikle gece ağrıları varsa boyun fıtığının ameliyatlık bir devre gelip gelmediği anlaşıldıktan sonra günü birlik bir ameliyat ile hastayı taburcu etmekteyiz. Boyun fıtığı tedavisi olan korkulacak bir hastalık değildir. Günümüz teknolojisinde çok iyi sonuçlar elde etmekteyiz.

Op. Dr. Harun MUTLU Kimdir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Harun Mutlu
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Harun Mutlu

1983 yılında İstanbul’da doğdu. Tıp Eğitimini 2001-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde aldı. 2007 yılında Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı.

2012 yılında “Uzman” oldu. 2012 yılında Bedelli Askerlikten faydalandı.

2012-2015 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatloji Uzmanı olarak çalıştı. 2015 yılında aynı klinikte Başasistan olarak Eğitim kadrosuna girmeye hak kazandı.
2014-2016 yılları arasında AO-Trauma Türkiye’de Eğiticilik yaptı. 2015-2016 yıllarında İstanbul Aydın Üniversitesi-Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu- Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
Halen Nişantaşı Üniversitesi Yüksek Lisans Bölümü'nde Karyopraksi Yüksek Lisans Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmakta olup İstanbul Bakırköy'de bulunan Avrupa Ortopedi Cerrahisi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Yerli ve Yabancı birçok Uluslararası dergide 50’nin üzerinde araştırma makalesi ve derlemeleri bulunan Op. Dr. Harun Mutlu özellikle Travma cerrahisi, Spor cerrahisi, Diz ve Kalça kireçlenmeleri, Omurga Cerrahisi üzerinde yoğunlaşmış, medikal tedavi ve protez cerrahisi konusunda ileri derecede deneyime sahiptir.

Evli ve 1 Kız çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından mı karşılanacak? Uygulamadan kimler yararlanabilecek?

İLİŞKİLİ HABER

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından mı karşılanacak? Uygulamadan kimler yararlanabilecek?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0