Tüp bebek tedavisi devlet tarafından mı karşılanacak? Uygulamadan kimler yararlanabilecek?

Çocuk sahibi olmak isteyen fakat sorunlarla karşılaşan çiftlerin en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan "tüp bebek" yöntemiyle ilgili olarak yeni bir düzenleme getirildi. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisi, 3 deneme ile sınırlı olmak üzere devlet tarafından karşılanacak. Peki bu uygulamadan kimler yararlanabilecek? İşte detaylar...

Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Kadın ya da erkekten kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle çocuğu olmayıp genel sağlık sigortalı çiftlerin tüp bebek tedavisini 3 deneme ile sınırlı olmak üzere devlet karşılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, lösemi ve diğer kanser türlerine yakalanan, ancak kök hücre tedavisi ile sağlığına kavuşabilecek çocuk için "verici kardeş" doğmasına yönelik tüp bebek uygulama giderlerini de ödüyor.

 tüp bebek

tüp bebek

Tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebekte ikiz gebelik & embriyo transferiİLİŞKİLİ HABERTüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebekte ikiz gebelik & embriyo transferi

40 YAŞ SINIRI

En fazla tüp bebek tedavisi yapan ülkeler arasında yer alan Türkiye'de, tedavide erkek de yaş sınırı bulunmamakla birlikte kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması gerekiyor. Kadının 41 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenen geçerli sağlık raporunun olması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda sağlık hizmetleri ödeniyor. Tüp bebek tedavisinde tedavinin yapıldığı tüp bebek merkezince ilk deneme için verilen hizmetin yüzde 30'u, ikinci denemede yüzde 25'i, üçüncü denemede ise yüzde 20'si oranında kişilerden katılım payı alınıyor.

tüp bebek tedavisi

tüp bebek tedavisi

GENETİK İŞLEMLER

SGK, kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuşabilecek çocuğa sahip ailenin tedavisinin başka yöntemle mümkün olmaması, tıbben zorunlu görülmesi durumunda giderleri karşıladıklarını duyurdu. Kök hücre tedavisi umuduyla "verici kardeş" doğmasına yönelik tüp bebek tedavisinde yapılan genetik tarama tetkiklerinde "ön hazırlık, emriyoya yapılan tüm işlemler" Kurum tarafından ödeniyor.

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından mı karşılanacak

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından mı karşılanacak

Ödeme, hasta çocuk adına düzenlenen bu durumların belirtildiği genetik uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak gerçekleştiriliyor. Kalıtsal hastalığı olan çiftlerin bebek tedavisi hakkı kapsamındaki genetik tarama tetkikleri de Kurum tarafından karşılanıyor. Tüp bebek tedavisinde evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmama koşulu bulunmuyor. Diğer bir ifadeyle evlat edinilmiş çocuk olması tüp bebek tedavisine engel teşkil etmiyor.

devlet destekli tüp bebek uygulamadan kimler yararlanabilecek

devlet destekli tüp bebek uygulamadan kimler yararlanabilecek

Harp, vazife malulleri ve eşleri, başkasının yardımı ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olanların kendileri, eşlerinden katılım payı alınmıyor. Aşılamada en az 2 deneme yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisine geçiliyor. Erkekte Azospermi (meni içerisinde sperm hücresi olmaması durumu) olması durumunda son 3 yılda diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmamış olduğunun belgelenmesi koşulu aranmıyor. Sağlık Uygulama Tebliği gereği tüp bebek tedavisinde en fazla 3 deneme karşılanıyor.

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından karşılanıyor

Tüp bebek tedavisi devlet tarafından karşılanıyor

GSS'Lİ OLMASI ZORUNLU

Tüp bebekte devlet desteği için eşlerden birinin 5 yıldır genel sağlık sigortalı olması ve 900 prim gün sayısının olması gerekiyor. Uygulamanın yapılacağı tıp merkezinin SGK ile sözleşmesi olması zorunluluğu bulunuyor. Tedavi için gerekli sağlık kurulu raporu; üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında, iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile düzenleniyor.

Devlet destekli tüp bebek tedavisi şartları

Devlet destekli tüp bebek tedavisi şartları

Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi

İLİŞKİLİ HABER

Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0