Beyaz Akciğer Sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Beyaz Akciğer Sendromu tedavisi nedir?

‘Beyaz Akciğer Zatürresi’ ismi verilen yeni bir hastalık Avrupa’da hızla yayılıyor. Yeni salgın paniği oldukça endişelendirirken uzmanlar birer birer açıklama yaptı. Beyaz akciğer sendromu nedir, kimlerde görülür? Beyaz akciğer sendromu belirtileri nelerdir?

Beyaz Akciğer Sendromu, "Mycoplasma Pneumoniae" adı verilen bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu, akciğerlerde ciddi iltihaplanmalara yol açarak solunum yetmezliğine ve ölümlere yol açabilen bir zatürre türüdür. Bu durum, akciğerlerin normal işlevlerini yerine getirirken zorlanmasına ve oksijen alışverişinin zorlaşmasına neden olur. Son 4 yıl boyunca mikoplazma enfeksiyonlarının sayısı son derece az görüldü. Bu nedenle bağışıklık kazanmamış bir grup çocuk olduğu için, bu kış ayında ağır akciğer enfeksiyonları ve tedaviye dirençli hatta ölüme yol açabilen beyaz akciğer sendromu görülebilir.

Beyaz akciğer sendromu şu belirtilerle kendisini gösterir:

  • Öksürük
  • Balgam
  • Nefes Darlığı
  • Ateş ve Titreme
  • Göğüs Bölgesinde Ağrı
  • Yorgunluk

Beyaz akciğer sendromu, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, özellikle yaşlılar ve çocuklarda daha ciddi olabilir. Beyaz akciğer sendromu yaşayan kişilerde, özellikle yüksek risk gruplarında olanlarda tedavi öncesi ve süresince hastalığın ciddiyetine göre aşağıdakiler gibi bazı komplikasyonlar yaşanabilir:

  • Kan dolaşımındaki bakteriler (bakteremi)
  • Nefes almada güçlük
  • Akciğer çevresinde sıvı birikimi (plevralefüzyon)
  • Akciğer apsesi


Bu komplikasyonlar nadir görülmelerine karşın, karşılaşılabilecek komplikasyonlardır. Herhangi biri oluşmaya başladı ya da oluştuysa mutlaka doktorunuza başvurun.

BEYAZ AKCİĞER SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Beyaz akciğer sendromu, yani Bakteriyel pnömoni durumunda, doktor genellikle uygun bir antibiyotik reçete eder. Antibiyotik seçimi, pnömoniyi neden olan bakteri türüne ve yerel direnç paternlerine bağlı olarak değişir.

Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve öksürük şurupları gibi ilaçlar, belirtileri hafifletmek için kullanılabilir.



Şiddetli pnömoni vakalarında, hastanın solunum fonksiyonunu desteklemek için oksijen tedavisi veya solunum cihazları kullanılabilir.

Hastalık şiddetli ise veya bazı risk faktörleri varsa, hastanede tedavi gerekebilir. Bu durumda, intravenöz (IV) sıvılar, antibiyotikler ve diğer ilaçlar doğrudan damar içine verilebilir.

Beyaz akciğer sendromu genellikle antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Tedaviye başlandıktan sonra genellikle birkaç gün içinde belirgin bir iyileşme sağlanır. Ancak, tam iyileşme antibiyotik tedavisi tamamlandıktan sonra da devam edebilir ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0