Omuz yırtılması neden oluşur? Omuz yırtığı nasıl tedavi edilir?

Omuzda görülen kas yırtılması sporcu hastalığı olarak düşünülür ancak ofis çalışanlarında ve hanımlarında da görülür. Genellikle evde temizlik yaparken ağır kaldırmaktan dolayı oluşan omuz yırtığı nedir ve nasıl tedavi edilir Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.

Omuz eklemi aslında oldukça hareketli bir eklem olup daha çok kas yapılarının ve bağların çevrildiği bir eklem olduğu için yaralanmalara da açık bir eklemdir. Omuzdaki kas yırtılmaları akut olabileceği gibi daha çok kronik zorlamalarla da gördüğümüz bir rahatsızlıktır. Akut olarak gördüğümüz diye tabir edilen rahatsızlık sporcularda, trafik kazalarında, ani hareketlerde meydana gelen kasın kemiğe yapıştığı yerden genellikle tam veya parsiyel dediğimiz yarım olarak yırtılmasıdır. Kronik yaralanmalar ise şu durumlarda gözükür;

-Ev hanımlarında ağır kaldırmak, yukarıdan ağır tencere indirmek veya aynı hareketi tekrarlamak gibi durumlarda bu rahatsızlık görülür.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu anlatıyor;

OMUZ KAS YIRTILMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Omuz kas yırtıkları öncelikle baştan hafif bir ağrı ve hareket kısıtlı ile başlayabilir. Yırtık büyüdükçe istirahat ağrısına evrilen bir durum söz konusudur. Hasta belli bir noktadan sonra artık yapabildiği hareketleri yapamaz ağır kaldıramaz hatta kolunun kendi ağırlığını bile kaldıramaz duruma gelmektedir. Omuz ağrısı ile gelen hastada eğer kas yırtığı var ise bir ortopedi hekimi klinik muayene ile bunu ayırt edebilir. Ama tedavinin şeklini belirlemek açısından şuan günümüzde en iyi tanı yöntemi MR'dir.

OMUZ YIRTILMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

MR çekilen hastada hangi kas grubunun yırtıldığı hangi kas grubunun ne kadar yırtıldığı tespit edilir. Eğer kas yırtıkları tam kat değilse konservatif tedavilerden enjeksiyon tedavilerinden, fizik tedaviden fayda görebiliriz. Ama eğer tam kat yırtık artı konservatif yöntemle iyileşemeyeceğine kanaat getirdiğimiz bir yırtık ise en sık kullandığımız artroskopik dediğimiz yöntemlerle kapalı olarak bu yırtıklar dikilmekte ve hastalarımız şifa bulmaktadır.

Omuz kas yırtığı başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra mutlaka hastaların bu travmayı ya da günlük aktivitelerde zorladığı kas gruplarını yormaması gerekir. Eğer tekrarlayan zorlayıcı hareketler devam ederse tekrar yırtıklar meydana gelebilir. Bunun için ağır kaldırmamak, bir yere asılı kalmamak, yukarıdan ağır bir tencere indirmemek, cam silmemek bu tarz şeylere dikkat ederlerse hastalarımız bir daha bu sorunlarla karşılaşmayacaktır.

Kas yırtılması olan hastalar tedavi olduktan sonra spor hayatlarına devam edebilirler. Ancak yine ani travmalara kontak sporlara maruz kalan hastalarda yırtık görülebilmektedir o yüzden ısınmadan spora başlanmamalı, baş üstü ağar kaldırmalar veya yerden çok ağır bir cismi veya ağırlığı yukarı kaldırma durumlarında kas yırtığı tekrar edebilir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir. 

Doç. Dr. Serhat MUTLU KİMDİR?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu

Doç. Dr. Serhat Mutlu 1977 yılında İstanbul'da doğdu. Tıp Eğitimini 1995-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde aldı.
1999 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Walther Cancer Institute de Gen ve Kanser araştırmalarını içeren projede çalışmalar da bulundu.

2001 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 2004 yılında Avusturya da Prof. Reinhard Graf ile çocuk ve erişkin kalça rahatsızlıkları üzerine fellowship programına katıldı. 2006 yılında “Uzman” oldu. Uzmanlık Tezi Prof.Dr. Remzi Tözün yönetiminde “Genç Erişkin hastalarda Ganz Osteotomisi” idi.

2006 yılında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olarak Erzincan Devlet hastanesinde yaklaşık 2 yıl mecburi hizmet görevini yaptı ve bu süre zarfında 1000’in üzerinde ameliyat yaptı. 2007-2009 yılları arası İstanbul Bakırköy Acıbadem hastanesinde çalıştı. Daha sonra Medipol hastaneler grubunda Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olarak 3 yıl çalıştı.
2013-2016 yılları arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde akademik hayatına devam edip 2016 yılında Doçentlik ünvanını aldı. Halen İstanbul Bakırköy'de bulunan Avrupa Ortopedi Cerrahisi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Yurt içi ve Yurt dışı birçok dergide 50’nin üzerinde araştırma makalesi ve derlemeleri bulunan Doç.Dr.Serhat Mutlu özellikle spor cerrahisi, omurga cerrahisi, diz ve kalça kireçlenmeleri üzerinde yoğunlaşmış, medikal tedavi ve protez cerrahisi konusunda ileri derecede deneyime sahiptir.

Evli ve 1 Kız çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ: 

Avrupa Ortopedi Cerrahisi - Doç. Dr. Serhat MUTLU - Op. Dr. Harun MUTLU Muayenehanesi
Gülce Apt, Zuhuratbaba Mh İncirli Cd, Haksever Sk. 8/8, 34147 Bakırköy/İstanbul
TEL: 0544-230-20-10
Instagram: @drharunmutlu  [email protected]
Instagram:  @drserhatmutlu  [email protected]

En kolay San Sebastian cheesecake nasıl yapılır? San Sebastian cheesecake püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay San Sebastian cheesecake nasıl yapılır? San Sebastian cheesecake püf noktaları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0