2024'ün yeni trendi doğal estetik! Abartılı estetik git gide halk sağlığı problemi oluyor

Özellikle son dönemlerde birçok insan için cazip hale gelen estetik uygulamalarıyla bir çok insan git gide "aynı" hale geliyor. Abartılı estetik kişiye ciddi zararlar verebiliyor ve esasında estetik abartmak demek değil. Estetikte doğal olunabilir. Medikal Estetik Derneği Başkanı Dr. Yasemin Savaş, estetik konusunda uyardı!

Artık hayatlarımızın sıradan bir olgusu haline gelen estetik, birçok insan için bir alışkanlık oldu. Özellikle son yıllarda estetik, çok ilgi görüyor. Abartılı estetik uygulamaları sebebiyle insanların "tek tip" haline geldiğini söyleyen Dr. Yasemin Savaş, 2024 yılında estetik uygulamalarında gerçekleşecek değişikliklerden bahsetti. Yeni yılda artık uygulamaların doğala doğru dönüşeceğini vurgulayan Savaş, abartılı estetiklerin algı bozukluğuna yol açtığını dile getirdi. Estetiğin bir moda haline gelmesi sonucu ilgisi olmayan insanların da bir şekilde dikkatini çektiğinin altını çizen Savaş, "Güzellik sektörü gerçekten çok dikkat çeken, herkesin rağbet ettiği bir alan hâline geldi. Teknolojisiyle, sermayesiyle, firmasıyla, doktoruyla sağlıkçısıyla ya da sağlıkçı olmayanıyla. Bakıyorsunuz her meslek grubundan, herkes bir şekilde estetiğin içinde. Belki yatırımcı olarak belki, uygulayıcı olarak. Doğru yapıldığında bir sıkıntı yok. Ancak yolu doğru çizmek lazım. Burada özellikle merdiven altının getirdiği en önemli sıkıntı abartılı işlemlerin artış göstermesi. Belki bilgi eksikliği, belki kendilerini gösterebilme kaygısıyla abartılı dolgu botoks uygulamaları, ip askı gibi yapılandırıcı müdahaleler yapılıyor. Yanlış lazer uygulamaları nedeniyle, hastalarda ciddi cilt yanıkları, yanlış noktalara uygulanan botoks sebebiyle göz kapağı düşüklükleri, damar ağının birbirleriyle kesiştiği noktaya denk gelen dolgu uygulamaları ise körlüğe kadar giden yan etkilere sebep olabiliyor" dedi.

abartılı estetik cilde zarar veriyor

abartılı estetik cilde zarar veriyor

"SOSYO-KÜLTÜREL BİR PROBLEM"

Abartılı estetik talebinin sosyo-kültürel bir problem olduğuna dikkat çeken Savaş, "Şehirlerin popüler caddelerinde herkes birbirine benziyor. Dünyanın hiçbir yerinde elinde fotoğrafla estetik hekiminin karşısına çıkan bir toplum yok. Her ekonomik seviyeden kadınları ve erkekleri esir alan estetik talepleri, alım gücü düşük ama yine de estetik yaptırmak hevesinde olanların; ucuz olduğu için merdiven altına yönelmeleri, bir halk sağlığı problemi hâline geldi" dedi.

Merdiven altı estetik merkezlerine dikkat

Merdiven altı estetik merkezlerine dikkat

"LÜKS MERKEZLER DE MERDİVEN ALTI OLABİLİR"

Lüks görünümlü güzellik ve estetik merkezlerinin de merdiven altı uygulamaları olabileceğine işaret eden Dr. Savaş, "Merdiven altı denince izbe yerler akla gelmemeli. Gösterişli lüks merkezlerde de oluyor. Son dönemlerde merdiven altı kavramı çok fazla girdi. İnsanların bir kısmı ucuz olduğu için bilerek gidiyor. Sonra oluşan zararları tedavi etmemiz için bizlere geliyor. Burada kişilere de sorumluluk düşüyor. Bir triko alırken etiketini iyice okuyorsunuz; yüzünüze yaptırdığınız işlemi yapan kişinin yetkinliğini, kullandığı malzemeyi de sorgulamalısınız" şeklinde konuştu ve ardından abartılı estetik talebinin kültür ve eğitim yapısıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Savaş, abartılı estetik talepleri için "Kişiler kendi kombinlerini yapmak yerine yakışmasa da vitrindeki kombini alıyor. Estetikte de durum aynı. Klinikler insanların yüzüne imza atıyor. Kimin hangi klinikte işlem yaptırdığı belli oluyor. Tabii ki biz de yaptığımız uygulamalarla imzamızı atıyoruz. Ama bu imzayı o kişinin yüzüne özel atmalıyız" dedi.

Estetik git gide halk sağlığı problemi oluyor

Estetik git gide halk sağlığı problemi oluyor

ESTETİKTE DOĞAL OLUNABİLİR!

Her yüzün farklı tedavi ve yöntemlere ihtiyaç duyduğunu belirten Dr. Savaş, sırf biri istiyor diye yüzünü bir sanatçının yüzüne benzetmeye çalışmanın yanlış olduğunu ve hekimin, hastanın yüzünü iyi okuyup ona göre müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Abartılı estetiklerin doğallıktan uzaklaştırdığının ve çok yakında bunun bir halk sağlığı problemi haline geleceğinin altını çizen Dr. Yasemin Savaş, estetikte doğal olunabileceğinin fark edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Estetik doğal olabilir

Estetik doğal olabilir

"Elinde bir fotoğrafla ‘bana bu dudaktan yapın’ diyen hasta sayımız da azalmalı, azalıyor da. Estetikte doğal dokunuş algısını oturtmamız gerekiyor. Dünyada da trendler bu yönde gelişiyor." diyen Dr. Savaş, "Medikal estetik alanı kişiye özel tedavi planı gerektirir. Herkesin ihtiyacı olan ve yüzüne yakışacak uygulama aynı olamaz. Zaten 2024’te, yüzüne uygulama yapılmış görüntüler değil, kişinin kendinin en iyi hâlini  ortaya koyan görüntüler tercih edilecek" şeklinde konuştu.

Hem asker hem de tescilli güzel! Hava kuvvetleri subayı Medison March güzellik kraliçesi oldu

İLİŞKİLİ HABER

Hem asker hem de tescilli güzel! Hava kuvvetleri subayı Medison March güzellik kraliçesi oldu
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0