Saman nezlesi nedir ve belirtileri nelerdir? Saman nezlesine ne iyi gelir?

Uzmanlar çocuklarda sıkça görülen "saman nezlesi" konusunda uyarıyor. "Saman nezlesi" doğru teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak ilerlerse alerjik rinite yol açabiliyor. Saman nezlesi nedir ve belirtileri nelerdir? Saman nezlesine ne iyi gelir?

Saman nezlesi, dünya çapındaki en yaygın kronik rahatsızlıklardandır ve toplam nüfusun yaklaşık %10 ila %50’sini etkiler. Saman nezlesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık görülen alerjik hastalıklar arasında birinci, en sık görülen kronik hastalıklar arasında da beşinci sıradadır. Rahatsızlığın görüldüğü kişilerin yaklaşık %50’sinde genetik aktarım söz konusu olabilir. Genel olarak bakıldığında hem anne hem babada saman nezlesi görülen çocukların %68’i 10 yaşından önce, %85’i ise 20 yaşından önce alerji semptomlarını gösterirler.

Polen, hayvan döküntüsü, ev tozu gibi farklı maddelerle temas sonrasında burun kaşıntısı ve tıkanıklığına sebep olan saman nezlesi, çoğu zaman nezle ile karıştırılsa da bulaşıcı bir özelliği yoktur.

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden nasıl korunur?İLİŞKİLİ HABERBahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden nasıl korunur?

Saman nezlesi nedir ve belirtileri nelerdir? Saman nezlesine ne iyi gelir?

Saman nezlesi nedir ve belirtileri nelerdir? Saman nezlesine ne iyi gelir?

SAMAN NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Saman nezlesi, kişilerin alerjen maddeyle temas etmesi sonucunda ortaya çıkar ve farklı birçok belirtiye sahip olabilir. Saman nezlesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun akıntısı ve hapşırma
  • Öksürük
  • Kaşıntılı burun, boğaz ve göz
  • Gözlerin altındaki koyu renkli halkalar
  • Tıkalı kulaklar
  • Koku alma duyusunda azalma
  • Sulu gözler
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve sinir hali
  • Boğaz ağrısı

 

SAMAN NEZLESİNE NE İYİ GELİR?

Well Pharmacy'de baş eczacı yardımcısı olan George Sandhu, saman nezlesinden korunmak için ilaç dışında da bazı adımların olduğunu belirtti.

- İç mekân havasındaki polen ve diğer alerjenlerin varlığını büyük ölçüde azaltabilen HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtresi kullanın.

- Polenlerin evinize girmesini önlemek için pencere ve kapıları kapalı tutun.

- Duş alın ve temiz kıyafetler giyin.

- Burun deliklerinin çevresine nemlendirici krem sürün.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0