Yaz aylarında besin zehirlenmesine dikkat! Besin zehirlenmesi olduğumu nasıl anlarım?

Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte besin zehirlenmeleri görülme sıklığı da artabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Zehirlenmeye yol açan bakterilerin felç riski hatta ölümcül olabileceğine dair uzmanlar dikkat çeken uyarılarda bulundu. Besin zehirlenmesinin ilk belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütüne göre besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler gibi kirleticilerden kaynaklanan besin zehirlenmelerine bağlı hastalıklar her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor. Yazla birlikte insanlar dış ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlıyorlar ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi artıyor. Sıcaklık artışıyla beraber, uygun koşullarda muhafaza edilmeyen, hijyenik şartlarda hazırlanmayan yiyeceklerin üzerinde çoğalan bakterilerin ürettikleri toksinler gıda zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor. Yaz mevsiminde daha çok rastlanan besin yani gıda zehirlenmeleri konusunda uyaran uzmanlar,  genellikle kendi kendini sınırlayan 1-3 günde tamamen düzelen kliniğe sebep olmakla birlikte ciddi nörolojik tablolara hatta nadiren ölüme de sebep olduğunu açıkladı. Hal böyle olunca vatandaşlar arama motorunda besin zehirlenmesinin belirtilerini ve nasıl geçer sorularını araştırıyor.

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BESİN ZEHİRLENMESİNİN İLK BELİRTİLERİ NELER? GIDA ZEHİRLENMESİ OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Bir besin alındıktan kısa bir süre sonra şiddetli bulantı, kusma, karın ağrıları ve ishalle ortaya çıkan tablo zehirlenme demektir. Kişi şiddetli bir karın ağrısıyla uyanır ve fışkırır tarzda kusar. 

  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Kramplar
  • Bulantı
  • Kusma
  • İştah kaybı
  • İshal

Şikayetler saatler içinde veya en geç 36 saat içinde başlar. İlk önce göz kapaklarında düşme ve çift görme olur. Baş dönmesi halsizlik, yutma ve konuşma güçlüğü,  baş ve boynu dik tutamama ve solunum kasları felci yaparak nefes almayı engeller. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurmalısınız. 

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Besin zehirlenmesi oluğunda yapılan en büyük hata, eczaneye gidip ishali durdurucu, kusmayı engelleyici ilaç almaktır. Bu son derece sakıncalıdır. Gıda zehirlenmelerinde en önemli nokta hijyen. Evde yemek yapan kişi dikkat etmezse, el yıkamazsa da besin zehirlenmesi olabilir. Besinleri hazırlamadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Ancak çok şiddetli kusma ve çok fazla sıvı kaybı yapacak ishal varsa veya belirtilerde 2-3 gün içinde gerileme olmuyor ise doktora başvurmalıdır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0