
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Topçu, son yıllarda dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu haline gelen obeziteye karşı önemli uyarılarda bulundu. Obezitenin yalnızca bir kilo problemi olmadığını dile getiren Doç. Dr. Topçu, obezitenin vücutta kronik iltihaplara yol açarak kanserin ortaya çıkışında ve ilerlemesinde etkili bir risk faktörü olduğunu belirtti.
Günümüzde dünya genelinde en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, yalnızca estetil ya da kilo problemi değil vücut sistemlerini derinden etkileyen kronik bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Birçok insanın mücadele ettiği obeziten ile kanser arasındaki ilişki ise ciddi bir sorun teşkil ediyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Topçu, konuya dair merak edilen detayları aktardı.
"OBEZİTENİN KANSER İLE İLİŞKİSİ ÇOK GÜÇLÜ"
Obezitenin sanıldığından çok daha ciddi bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Topçu, "Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre anormal veya fazla yağ birikimi olarak tanımlanıyor. Vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyler obez kabul ediliyor. Aynı kanser gibi obezite de son dönemlerde halk sağlığını yakından ilgilendiren ciddi bir sorun haline geldi. Obezite, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen yaygınlığı hızla artıyor. Kanserle ilişkisi de ne yazık ki oldukça güçlü. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en az 13 kanser türünde obez bireylerde risk belirgin şekilde artmış durumda. Bu türlerin başında meme, kolon, rahim, böbrek ve pankreas kanserleri geliyor" diye konuştu.
DNA'YA ZARAR VERİP TÜMÖRÜ BÜYÜTEBİLİYOR
Obezitenin vücutta sürekli bir iltihaplanmaya yol açarak hücreleri yıprattığına dikkat çeken Doç. Dr. Topçu, "Obezite, kronik inflamasyona neden oluyor. Bu durum hücrelere sürekli iltihap yüklenmesine, dolayısıyla DNA hasarına yol açabiliyor. Aynı zamanda insülin direncini artırarak, büyüme faktörleri salgılanmasına neden oluyor ve tümör gelişimini teşvik edebiliyor. Bu nedenle obezite, sadece kanserin ortaya çıkma riskini artırmakla kalmıyor. Aynı zamanda var olan kanserin kötüleşmesine de neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.
"OBEZİTE TÜMÖRÜN NÜKSETME RİSKİNİ ARTIRABİLİYOR"
Obezitenin kanser tedavileri üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Topçu, önemli uyarılarda bulundu ve "Özellikle meme kanseri hastalarında, özellikle postmenopozal ve hormon duyarlı grupta, obezite tümörün nüksetme riskini artırabiliyor. Aynı zamanda mevcut tedavinin etkinliğini azaltarak, tedavi sürecine olumsuz katkı sağlayabiliyor. Bu nedenle ideal kiloda kalmak, sadece kanserden korunmak için değil, tedavi başarısını da artırmak adına oldukça önemli" değerlendirmesinde bulundu.
SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIKLARIYLA RİSK AZALIR
Toplumun bu konuda bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Topçu, "Sağlık bir bütüncül yaklaşımdır. Obeziteyi önleyerek kanser gelişim riskini azaltabiliriz. Aynı zamanda var olan hastalığın tedavisini de daha uyumlu bir şekilde yönetebiliriz. Bu nedenle bireyler fiziksel olarak aktif olmalı, kilolarını korumalı ve düzenli, dengeli beslenmelidir. Obezite ve kanser birlikte ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle önlenebilir riskleri küçümsememeliyiz" şeklinde konuştu.


BİR YORUM YAPIN 0